Tüketimden Üretime Geçen Bir Neslin Festivali:
Tüketim çağında üretimi desteklemek, yaygınlaştırmak ve bunu kutlamak için 'maker'lar bu panayırda buluşuyor.
Amerika'dan başlayarak dünyaya yayılan #makerhareketi, bugün dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen panayırlarla yaygınlaşıyor. Maker Faire şimdiye kadar, NewYork, Paris, Roma gibi birçok şehirde, okullarda ve hatta Barack Obama'nın #makerhareketi desteğiyle Beyaz Saray'da bile düzenlendi. Bu panayırda Kendin Yap (Do It Yourself) yaklaşımıyla, sanat, zanaat ve teknolojiyi kullanarak üreten birçok kişi buluşuyor. 7-9 Ekim tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde düzenlenecek İstanbul Maker Faire'de sanat, mekatronik, elektronik promaker ve outdoor alanlarında ilginç robotlar, drone'lar, 3B yazıcı teknolojileri, elektronik icatlar sergilenecek, seminerler ve atölyeler düzenlenecek.
Evde oyuncakların içini açıp onlardan başka icatlar çıkarmaya çalışanlar, gördükleri teknoloji karşısında 'bunu ben de yaparım' diyenler, atık kutulardan saksılar yapan ve boyayanlar, sanat ve teknolojiyi, yani üretme kabiliyetini asla bırakmayanlar; kısacası başımıza icat çıkaranlara 'maker' deniyor. Özellikle son dönem teknolojinin de erişilebilir olmasıyla, bu icatları yapmak gittikçe kolaylaştı. Böylece herkes kendi evinde üretim için gerekli yöntemleri birbiriyle paylaşmaya başladı. 2006 yılından beri bu hareketi destekleyen Make dergisinin öncülüğünde Maker Faire düzenleniyor. Dünyanın birçok ülkesinde, hatta Barack Obama'nın Maker Hareketi'ne verdiği yoğun destekle Beyaz Saray'da bile düzenlendi. Özellikle eğitim alanında çocukların ilgisini çekmeyi başaran robotlar, drone'lar, ışıklı oyuncaklar ve elektronik kitleriyle bugün Maker Faire tüm üretenleri bir araya getiren global bir harekete dönüştü.
İstanbul Maker Faire bu sene üçüncü kez 7-9 Ekim tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde düzenleniyor. Okullar, kurumlar ve bizzat maker'lar tarafından desteklenerek gönüllü olarak büyüyor ve lidersiz bir halk hareketi olarak gelişiyor. Özellikle tüketim çağında, üretimi destekleyen bir neslin kendi icatlarını, oyuncaklarını ve bilgilerini paylaştığı bir sergileme alanına dönüşüyor. İstanbul Maker Faire bu sene de, sanal gerçeklik deneyimleri, 3B yazıcılar, elektronik ve robotik kitleri, eğitim alanları, drone yarışları, robot kodlama atölyeleri, seminerler gibi bir çok alanda dolu dolu bir panayır!