Tuhaf Trampa Yargı Yolunda
Yenimahalle'yle Şırnak Arasında Yapılan 'Tuhaf Trampa' Sivil Toplum Örgütlerini Harekete Geçirdi. Hafta Sonu Çaba Derneğinde Yapılan Toplantıda "Ne Yapılmalı" Tartışıldı.
Yenimahalle’yle Şırnak arasında yapılan ‘tuhaf trampa’ sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Hafta sonu ÇABA derneğinde yapılan toplantıda “ne yapılmalı” tartışıldı.
GEÇTİĞİMİZ hafta sonu ÇABA Derneği merkezinde hastane arazisiyle ilgili bir toplantı düzenlendi. Hastane arazisi ile ilgili bilgileri eline geçiren Dernek, bölge muhtarlarını, sivil toplum örgütlerini ve bölgedeki bazı site yöneticilerini bir araya getirerek “ne yapılmalı”yı tartıştı. Bölgede dikilecek fidanlar konusunda bölge ileri gelenlerini bilgilendirdi.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın da katıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, eski ODTÜ Rektörü Mehmet Kıcıman da hazır bulundular.
Toplantıya muhtarlardan Koru Mahallesi Muhtarı Türkan Yezer, Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Muhtarı Hale, Yaşamkent Muhtarı Ayla Özsüer, Alacaatlı Muhtarı Yasin Erol, Çayyolu Muhtarı Şerafettin Özkan, Dodurga Muhtarı Sadettin Özdemir katıldı. ADD Başkanı Bekir Koçaslan, ÇYDD Başkanı Nuray Köken, ÇEKOD Başkanı Ramazan Öngöre, Angora Evleri Derneği Başkanı Funda İnan, Matematikçiler Derneği Başkanı, Ümitköy Musıki Derneği’nden Hüsnü Yelbay, Çayyolu Musıki Derneği’nden Erdem Aloğlu sivil toplum örgütleri adına katıldılar. Dikimlerin yapılacağı Doğa Sitesi, Koru Sitesi, Ema Asmabahçe Sitesi, İş Bankalılar Sitesi ve Oyak 10 Sitesi yöneticileri de toplantıda hazır bulundular.
ÇABA Başkanı Engin Uç yaptığı açış konuşmasında, durumu protesto etmenin ötesine taşımanın gerektiğini söyleyerek, bu işlemin tüm belgelerinin ellerinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Biz hastanemizin bir an önce yapılması için girişimlerde bulunurken, bu araziyi çeşitli şekillerde ele geçirme çabaları oldu. Her seferinde de karşı çıktık. Ama görüyoruz ki, en son kapanın elinde kalmış; hastane arazimiz Şırnak’ta bir başka arazi ile trampa edilmiş?
Dünyanın hiçbir yerinde kamulaştırılan araziler üçüncü kişilere devredilemez. Böyle bir işlemin, akla, mantığa, hukuka daha da önemlisi ahlaka aykırı olduğu aşikardır.
3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesine göre burada plan düzenleme işi yapılamaz., üçüncü kişilere devredilemez. Zaten belediye başkanımız Sayın Fethi Yaşar da buna karşı olduğunu defalarca dile getirdi. Bu Çayyolu’nun bir şansı olarak düşünülmelidir.
Yine 2941 sayılı Kamulaştırma Kanununa ve 4650 Sayılı Kanunlara göre de bu işlem yasadışıdır.”
Daha sonra kürsüye gelen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bu alanda yapılacak olan sadece devlet hastanesi olacaktır.” dedi ve başka bir planı uygulamalarının mümkün olmadığını, bu konuda kararlı olduklarını vurguladı. Çayyolu halkının alacağı her karara saygılı olacaklarını belirten Yaşar, bölge ile ilgili yapacakları çalışmaları tek tek anlattı. Çayyolu’nun bu karara blok olarak karşı çıkması gerektiğinin üzerinde durdu.
Avukat Abidin Şahin, kamulaştırılan bir arazinin beş yıl içinde yapılması gerektiğinden söz ederek, devletin bu konuda ağır hareket ettiğini söyledi ve hep birlikte ve kararlı şekilde hareket edilmesi konusunda önerilerde bulundu.
Bu arada toplantıya katılanlar, hukuksal anlamda müdahalenin gerekliliği üzerinde durdular. Hastane alanı konusunda alınan nihai karar, bir derneğin dava açması ve diğer derneklerin de davaya müdahil olması konusunda kesinlik kazandı. Çok sayıda bölge sakininin katıldığı toplantıda bazı izleyiciler, odaları, derneğin mutfağını ve holünü doldurarak konuşmacıları sadece duyarak ayakta izlemek zorunda kaldılar.