Tügiad'dan Diyarbakır'da Girişimcilik Dersi
Türkiye Girişimci İşadamları Derneği (TÜGİAD) ile Dicle Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü girişimcilik eğitimi için Diyarbakır'a gelen TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen, isim vermeden TÜSİAD'ı kastederek, "Bazı STK'lar yaptıkları açıklamalarda KOBİ'lerin desteklenmesini istiyor.
Türkiye Girişimci İşadamları Derneği (TÜGİAD) ile Dicle Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü girişimcilik eğitimi için Diyarbakır'a gelen TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen, isim vermeden TÜSİAD'ı kastederek, "Bazı STK'lar yaptıkları açıklamalarda KOBİ'lerin desteklenmesini istiyor. Türkiye'de 2 milyon KOBİ var. Hepsi amca çocuğu, yan yana restoranlar açmış. Artık reel sektörü konuşma vakti geldi. Reel politikalarınızı konuşmanız gereken bağımsız bir kuruma ihtiyaç duymazsanız, yakında geç olabilir" dedi.
Dicle Üniversitesi'nde, girişimcilik konusunda ders vermek üzere Diyarbakır'a gelen TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen, Girişimciler İttifakı Güney Kore Başkanı Chan Hwi Lee, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü ve TÜGİAD Danışmanlar Kurulu üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Muhasebe ve Finansal Okuma-Yazma Uzmanı Garip Ayaz ile ders verecek uzmanlardan oluşan bir grup işadamı, bugün sabah saatlerinde Green Park Otel'de basın toplantısı düzenledi.
"DEDAŞ, BAHANELERİN ARKASINA SIĞINMADAN, EKSİKLERİ GİDERMELİ"
Güneydoğu Girişimci İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, DEDAŞ'ı eleştirerek, "Bölgede ve Diyarbakır'da kullanılan kaçak elektrikle ilgili haberler ise, gazetelerde maalesef çarşaf çarşaf yer alıyor. Kaçak elektrik kullanımı engellensin ancak bunun yanında bu sorun sadece bu bölgenin sorunuymuş gibi bir algı oluşturulmasın. İstanbul'daki veya diğer sanayi kentlerindeki kaçak kullanımlar da gündeme getirilsin o zaman. Bakalım kimin kullandığı kaçak elektrik daha fazlaymış. Türkiye'nin ürettiği toplam enerjinin yüzde 10'u İstanbul'da kaçak olarak kullanılıyor. Bir çok yatırımcı, kış aylarında Diyarbakır'daki elektrik kesintileri yüzünden adeta isyan noktasına, iflas noktasına, cinnet noktasına geldi. Zaman geçirilmeden, bahanelerin arkasına sığınılmadan, bölgemizdeki yetersiz elektrik aktarım altyapısının, bir an önce yenilenmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Biz; bölge yatırımcıları olarak, DEDAŞ yetkililerini, altına imza attıkları şartnamenin, gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.
"GENÇLERE GAZ VERMEK YETMEZ"
TÜGAİD Başkanı Ali Yücelen, AR-GE, inovasyon, invention konuları üzerinde durarak, yenilikçiliğin icat ile aynı şey olmadığını söyledi. Yenilik ve icatları gerçekleştirmek için gençlere eğitim verilerek desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Yücelen, "Gençlere sadece sözlü motivasyon, yani aralarındaki tabirle 'gaz vermek' yetmez; finansal okuma-yazma, finansal farkındalık, hukuka giriş, muhasebe ve pazarlama konularında da pratiğe dönük eğitimler verilmesi gereklidir" diye konuştu.
İSİM VERMEDEN TÜSİAD'I ELEŞTİRDİ
İsim vermeden KOBİ'lerin desteklenmesi konusunda çalışmalar yürüten TÜSİAD'ı eleştiren Yücelen, Türkiye'deki KOBİ'lere kredi vermenin iyi niyetli bir çalışma olacağını savunarak, "Türkiye'deki bütün KOBİ'lere kredi vermeye çalışmak iyiniyetli olarak, piyasaya likidite arzetme ve kamuoyunu memnun etmek dışında bir anlamı olmayacaktır. Genelde STK veya siyasi mesajlar vermek isteyen kurumlar, inovasyon merkezleri açalım demiyorlar da KOBİ'leri destekleyelim diyorlar. Memlekete 2 milyon KOBİ var. Hepsi restoran açmış yan yana ve çoğu amcaoğulları. Bu sektörleri ayırmayıp siyaset yapıyorsunuz. Bazı sektör ve grupların, diğerlerinden daha çok desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.
"REEL SEKTÖRÜN GELECEĞİ BAĞIMSIZ KURULLARCA DÜZENLENMELİ"
Reel sektör geleceği ve mali politikalarının artık bağımsız kurullar tarafından düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yücelen şunları söyledi:
"Finansal sektörün geleceği ve mali politikalar nasıl belli kurullarca ve bağımsız kurumlarca planlanıyor ve düzenleniyorsa; reel sektörün de siyasetten bağımsız kurullarca planlanıp düzenlenmesi gerekmektedir."
"TÜRKİYE, DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK, GELİŞTİRECEK İMKANA SAHİPTİR"
Son olarak tercüman aracılığı ile konuşan Girişimciler İttifakı Güney Kore Başkanı Chan Hwi Lee, Diyarbakır'ın dünyanın önemli bir merkezi olduğunu ifade ederek, "Gençler bizim geleceğimiz ve umudumuzdur. Onlara destek verilmesi lazım. Bunun için sosyal yapıyı değiştirmek çok önemli. Türkiye, biliyorum ki dünyanın merkezi. Yarısı Avrupa'ya yarısı da Asya'ya aittir. Türkiye, her iki kıtayı da çok iyi tanıyor. Dünyayı değiştirecek, geliştirecek çok iyi imkanalar sahiptir. Girişimciliğe yürekten inanarak, çok daha iyi yerlere gelebiliriz. Hükümetle ilgili politikalardan şikayette bulunabiliriz ama artık bunu sorun yapmamak lazım. Gençlerimizi bir araya getirip, değişimlerine destek vermemiz lazım. Bu bizim inancımız ve geleceğimizdir" dedi. - Diyarbakır