Haberler

"TÜBİTAK Bilgi Günleri" Toplantısı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK ulusal ve uluslararası akademik araştırma programları ve bilim insanları desteklerine dair bilgi vermek üzere, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde akademisyenlerle bir araya geldi.

Toplantı öncesi Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay'ı makamında ziyaret eden TÜBİTAK'a bağlı Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkan Vekili (BİDEB) Prof.Dr.Şemsettin Türköz ve Araştırma Destek Programları Başkanlığı'ndan (ARDEB) Bilimsel Programlar Uzmanı Dr.Bora Kat, 81 ilde akademisyenlerle buluşmayı hedefleyen "Bilgi Günleri" toplantısı hakkında Rektör Omay'a ayrıntılı bilgi verdi.

Üniversitelerin akademik destek programlarındaki durumunun paylaşılarak, o ile yönelik öneriler sunmayı hedefleyen toplantının Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Omay, Türkiye'de bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, teknik bilgilere erişilmesini sağlama misyonunu en iyi şekilde yerine getiren TÜBİTAK'ın bu tür buluşmalarını üniversite olarak çok önemsediklerini belirtti.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Konferans Salonunda düzenlenen ve temel olarak araştırmacıların ulusal ve uluslararası düzeyde artış gösteren akademik araştırma desteklerine dair farkındalıklarını ve desteklerden yararlanma oranlarını artırmayı hedefleyen TÜBİTAK Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısına, akademisyen ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Oflaz ; TÜBİTAK'ın Türkiye'nin en köklü kurumlarından biri olduğuna işaret ederek, bilimsel araştırmalar alanında çok etkin çalışmalara imza attığını söyledi.

Pozitif bilimler alanında yoğunlaşan TÜBİTAK'ın sosyal bilimleri ihmal etmiş olmakla eleştirilebileceğini belirten Oflaz, "Bu köklü kurumun takdire şayan çalışmalarında sosyal bilimleri ihmal etmesi her ne kadar eleştirilse de son yıllarda bu konuda bazı iyileştirmeler yapması; sevindirici ve umut vericidir." dedi.

İddialı bir sosyal bilimler üniversitesi olma vizyonuyla yola çıkan Artuklu Üniversitesi, TÜBİTAK'ın bu alanda yaptığı çalışmaları daha da etkin bir şekilde hızlandıracağını umut ettiklerini ifade eden Mustafa Oflaz, Bilgi Günleri Toplantısı'nın düzenlenmesinde emeği geçen bütün yetkililere teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından "Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı" (BİDEB)'in tanıtımını yapan Prof.Dr.Şemsettin Türköz, BİDEB'i, "Bilim ve teknoloji üretebilen; ürettiği bilim ve teknolojiyi toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilen; dünya bilim ve teknolojisine katkıda bulunan saygın bir Türkiye'nin yaratılması için vazgeçilmez bir öneme sahip olan bilim insanlarının sayı ve niteliğinin artmasına yardımcı olmak amacıyla, bu kesime yönelik destekleyici ve teşvik edici çeşitli programları ve etkinlikleri yürüten TÜBİTAK birimidir." sözleriyle tanımladı.

Bilim insanlarının, araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkan yaratmak amacıyla gençleri izleyerek onların yetişme ve gelişmelerine yardımcı olduklarını ifade eden BİDEB Başkan Vekili Türköz, bu kapsamda burslar verdiklerini, yarışmalar düzenleyerek ödül dağıttıklarını belirtti.

Bu tür toplantıların araştırmalarına kaynak bulmak ve akademik çalışmalarına destek arayanlar için çok iyi bir tanışma ve bilgilenme ortamı oluşturduğunu ifade ederek sunumuna devam eden Türköz, her türlü bilimsel projeye katkı vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Bilimsel Programlar Uzmanı Dr.Bora Kat'ın sunumuyla süren toplantıda, ulusal ve uluslararası düzeyde artış gösteren akademik araştırma desteklerine dair farkındalığı ve desteklerden yararlanma oranlarını artırmanın amaçlandığı vurgulandı.

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) ile ilgili bilgi veren Kat, TÜBİTAK tarafından verilen akademik Ar-Ge destekleri, Uluslararası akademik Ar-Ge destekleri ve Bilim insanı desteklerini (TÜBİTAK lisans ve lisans sonrası bursları) tanıttı.

Toplantı, araştırma destek mekanizmalarına dair katılımcıların görüş ve önerilerini almayı amaçlayan geri bildirim anketlerinin dağıtılmasının ardından katılımcılarla soru cevap şeklinde yapılan oturumla sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close