Haberler

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Yapılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı" açılışı 29 Kasım günü yapılan bir törenle gerçekleşti.

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Necmettin Erbakan Üniversitesinin Ev Sahipliğinde Yapılıyor
Necmettin Erbakan Üniversitesi ve TÜBA'nın ( Türkiye Bilimler Akademisi ) ortaklaşa düzenlediği, NEÜ'nün ev sahipliğinde Dedeman Otel'de gerçekleşen "TÜBA-GEBİP (Üstün Nitelikli Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Projesi) Yıllık Değerlendirme Toplantısı" açılışı 29 Kasım günü yapılan bir törenle gerçekleşti. Açılışa, Rektörümüz ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Konsey Üyeleri, Konya İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. M. Emin Aydın ve Prof. Dr. Tahir Yüksek, Dekanlarımız, akademisyenler ve genç bilim insanları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker : "Ülkenin geleceği bir noktada bu genç bilim insanlarının elinde. Bu genç bilim insanı sayısını ne kadar artırırsak gelecekten de o kadar emin olabiliriz. Değerlere ve değerlerden elde edilen bilgiye, bilginin sonunda ulaşılan güce her devletin ihtiyacı var. Ve devletler de bu güçle gelecek kuşaklara emin adımlarla ilerleyebiliyorlar. Ama maalesef üniversitelerin genç bilim insanlarına sunduğu olanaklar özellikle özlük hakları açısından iç açıcı değil. Son yıllarda özellikle proje bazlı desteklerin artmasına karşılık üniversitelerde istihdam edilen araştırma görevlileri başta olmak üzere tüm öğretim elemanlarının özlük hakları açısından ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bu da üniversitelere kazandırılması gereken genç bilim insanlarının başka yerlerde başka şekilde hizmet vermesi gibi bir sonuçla ülke kaybı olarak ortaya çıkmakta. Elbette sadece özlük haklarıyla ilgili bir değerlendirme genç bilim insanlarının geleceğe güvenle bakması noktasında yetersiz kalır. Türkiye'nin bilim insanları politikasında bazı sorunlar olduğu hepimizce malum. Bunların başında elimizde mevcut yetişmiş bilim insanlarının alan dağılımı ve coğrafi dağılım olarak ve son dönemde ortaya çıkan üniversite çeşitliliği içerisinde kurumsal yapı ilişkisinde vakıf ve devlet üniversiteleri arasında dağınıklık ortaya çıkması nedeniyle bir plansızlık ya da planlama stratejik hatasıyla karşı karşıyayız. Şu an Türkiye'nin önünde büyük devasa bir sorun olarak durmaktadır. Umarım kısa sürede çözülür; çünkü temel bilimler olmadan bilimin diğer alanlarında da bir ilerleme beklenemez. Sevgi temelli değerler üzerinden bilim insanları yetiştirmek üzere hepimizin çaba sarf ettiğini düşünerek sevgi ve saygıyla hepinizi selamlıyorum." dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise: "Ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınması ve gelişmesi ya da uygarlık yarışında iddia sahibi olmaları açısından bilim ve eğitim hayati öneme sahip. Genel olarak ülkelere bakıldığı zaman sözünü ettiğimiz göstergeler açısından gösterdikleri başarı ya da seviye ile bilim ve eğitim alanındaki düzeyleri arasında çok yakın ve sıkı bir ilişki olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu yüzden bütün ülkeler özellikle de gelişmiş ülkeler bilime, eğitime ve bununla ilgili faaliyetlere yine bilim ve eğitim alanında faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlara stratejik düzeyde önem vermektedirler. Çünkü bilim ve eğitim her alanda kalkınmanın, sosyal hareketlilik ve demokratikleşmenin de daha adil bir düzenin yerleşmesi bakımından kritik bir öneme sahiptir." dedi.

'Konya Tarihi ve Kültürü' konulu sunumunda Konya İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çıpan şu açıklamalarda bulundu :"Konya için yapılan tanıtımlarda A. Hamdi Tanpınar'ın bir başkent daima başkenttir. Ne kadar susturulmaya çalışılırsa çalışsın, ifadeleri kullanılır. Hz Mevlana; gel dergahımı ziyaret et. Aşkın nuru buradan yayılıyor, der. Y. Kemal Beyatlı Aziz İstanbul kitabında bir iklimin manzarası mimarisi ve halkı arasında tam bir ahenk varsa orada gözlere tam bir vatan tablosu görünür, der. Konya bu ahengi yakalama iddiasında, gayretinde olan bir şehirdir."

'Bilim ve Sanat İlişkisi' konulu sunumunda Prof. Dr. Tayfun Özçelik: "Tarih boyunca bilim nasıl sanatı etkilemiş, sanat kendi kazanımlarıyla bilimi nasıl etkilemiş? Bunların örneklerini sunmaya çalışacağım. Bunun için tarih boyunca olan önemli gelişmeler nelerdir? Tarihte bilim, sanatçıları nasıl etkilemiş onu slaytlarda göreceğiz. Ama en önemlisi sanat kendi içindeki gelişim süreciyle bilimi nasıl etkileyebiliyor. Son olarak da genetik ve sanat ilişkisini ele alacağım." Dedi. Konuşmasının devamında tarih öncesinden başlayarak günümüze kadar bilim ve sanat ilişkisini slaytlar eşliğinde açıkladı.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na ev sahipliği yapması dolayısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e teşekkür plaketi takdim etti. Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker de günün anısına Başkan Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'a çini plaket takdim etti.

29 Kasım günü açılışı yapılan program, 30 Kasım günü değerlendirme toplantılarıyla devam edecek ve 1 Aralık tarihinde Konya kültür gezisi ile sona erecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title