Tü'de Rektörlük Seçimine Doğru
Trakya Üniversitesi Rektörü ve rektör adayı Prof. Dr. Yener Yörük, "öğrencilerimiz tiyatro, bisiklet, dağcılık, sinema gibi 50'ye yakın kulübümüzle öğrencilerimizin faaliyetlerini önemsiyoruz.
Trakya Üniversitesi Rektörü ve rektör adayı Prof. Dr. Yener Yörük, "öğrencilerimiz tiyatro, bisiklet, dağcılık, sinema gibi 50'ye yakın kulübümüzle öğrencilerimizin faaliyetlerini önemsiyoruz. Sosyal ve sportif anlamda üniversiteler arasındaki ilk onlardayız." dedi.
Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada rektör seçimlerinin 12 Temmuz'da gerçekleşeceğini söyledi. Rektörlük görevinde 4 yılı tamamlamak üzere olduğunu anımsatan Yörük, ekibiyle ileriye dönük projeleri görüştüğünü ifade etti.
Üniversitenin temel ayağının eğitim ve öğretim olduğunu belirten Yörük, şunları kaydetti:
"Eğitim, öğretimde yeni derslikler ve binalar kazandık. Bunların donanımına önem verdik. Eski ilkokul sıraları vardı bunların hiç biri kalmadı. Hepsi modern dersliklere dönüştü. En başta merkezi fizik laboratuvarı kurduk. Her bölümün kendisiyle ilgili altyapısını güçlendirdik. Yeni bölümler kurduk. Yeni giyim bölümü oluşturduk ve bunun laboratuvarını açtık. Üniversite sanayi işbirliği açısından önemli çalışmalar gerçekleştirdik.Teknoloji transfer ofisimizi kurduk. Daha sonra bu ofis için TÜBİTAK'tan proje kazandık. Onun ikinci yılı içindeyiz. TÜBİTAK tanıtımlarına ve toplantılara önem verdik. İlk kez bilim şenliği düzenledik. Öğrencilerimize derslikler, laboratuvarlar, bilgisayar donanımlı alanlar oluşturduk. Bilgisayarları yeniledik. Tıp fakültesine yeni bina yaptık. Bu anlamda yüksek öğrenime ayrılan kaynaklar çok önemli. Diğer ülkelere karşılaştırdığımda yüksek öğrenime ayrılan kaynak çok yüksek bu ülkemizde eğitime verilen önemi gösteriyor. Bunu etkin ve yerinde kullanmaya gayret ettik. Kütüphanemiz 7 gün, 24 saat çalışıyor. Tıp fakültesi dergimiz Türkiye'de tektir. Balkan Enstitümüz'de yüksek lisans ve doktora çalışmalarını başlattık. Diğer alanlarda da doktora çalışmaları başlattık."
Balkanlardan üniversiteye gelen öğrenci sayısının 2 bini aştığını anlatan Yörük, "Bunun yanı sıra Balkan Üniversitelerinin ihtiyacı olan hocalar burada yetişiyor. Hoca yetiştiren bir üniversite konumundayız. Trakya üniversitesi artık bir taşra üniversitesi değil kabuğunu kırdı. Üniversitemiz gerek ulusal gerekse uluslararası düzlemde önemli bir konuma geldi" diye konuştu.
Yörük, uluslararası alanda hizmet veren tıp fakültesinin de her anlamda yenilendiğini ifade etti.
TUTAGEM laboratuvarının çalışmalarıyla Türkiye'de ilk sırada yer aldıklarını ifade eden Yörük, şöyle devam etti:
"Bölgesel kalkınmada bu laboratuvarı çok önemsiyoruz. Uluslararası akreditasyon kazandık. Artık bölgenin marka değeri ürünlerinin katma değerini artırma açısından çalışmalar yapacağız. Arkadaşlarımız aynı şekilde fabrikalara ve organize sanayi bölgelerine yayıldılar. TÜBİTAK'tan kazandığımız patent sayısı kurulduğumuz günden daha fazladır. Bunları bir yıl içerisinde elde ettik. Öğrencilerimiz de bu anlamda gayret gösteriyorlar. Güneş enerjisi aracıyla başladılar daha sonra Pehlivan Elektrak'la TÜBİTAK tasarım ödülünü aldılar. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 6 Balkan ülkesinde aracımız ülkemizi, ay yıldızlı bayrağımızı, üniversitemizi ve Edirnemiz'i tanıtmış oldular. Öğrencilerimiz ve üniversitemiz fırsat verilirse neler yapılabileceğini gösterdi."
TÜ'deki öğrenci sayısının 40 bini aştığını söyleyen Yörük, öğrencilere kaliteli eğitim sunduklarını kaydetti.
Öğrencilere sosyal ve sportif çeşitli olanaklar sunduklarını dile getiren Yörük, "Öğrencilerimiz tiyatro, bisiklet, dağcılık, sinema gibi 50'ye yakın kulübümüzle öğrencilerimizin faaliyetlerini önemsiyoruz. Sosyal ve sportif anlamda üniversiteler arasındaki ilk onlardayız. İki tane öğrencimizi Rio'ya gönderiyoruz. Bu öğrenciler Rio'da olimpiyatlarda üniversitemizi temsil edecekler. Genel anlamda alt yapı yatırımlarımızla, öğrencilerimize daha iyi eğitim, öğretim üyelerimiz çalıştıkları kurumdan memnun, gurur duydukları bir kurum haline getirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda geri dönüşler çok iyi. Öte yandan orkestramız, müzelerimiz dünya çapında biliniyor. Kongrelerimiz de uluslararası çapta devam ediyor. Üniversitemizde gittikçe ArGe çalışmalarımız artıyor. Ülkemizin katma değerini artırmamız gerekiyor. Trakya Üniversitesi bunun farkında. Bu konuda ciddi ivmelenmeler gözlemliyoruz. Tecrübe birikimimizle bu gelişmeyi ikinci dönemimizde de devam ettirmek istiyorum" şeklinde konuştu.