Ttnet, "İnternetle Hayat Kolay" Projesini 20 ile Yayarak Genişletiyor
TTNET’in bir süredir pilot uygulaması devam eden "İnternetle Hayat Kolay" adlı sosyal sorumluluk projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği işbirliği ile yeni bir döneme başladı.
TTNET'in bir süredir pilot uygulaması devam eden "İnternetle Hayat Kolay" adlı sosyal sorumluluk projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği işbirliği ile yeni bir döneme başladı. Bu kapsamda proje, kalkınmada öncelikli 20 ilde, 35 yaş üstü 30 bin kişiye ulaştırılacak.
Projenin detayları Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya ile Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla paylaşıldı.
Toplantıda verilen bilgilere göre, pilot uygulaması bir süredir devam eden, TTNET'in bilgiye erişimde herkesin eşit imkana sahip olmasına katkıda bulunma vizyonuyla başlattığı ve gelinen aşamada 20 ile yayılarak genişletilen proje kapsamında, 3 yılda daha önce internetin sunduğu olanaklardan faydalanmamış 35 yaş üstü, çoğu kadın yaklaşık 30 bin kişiye internetin öğretilmesi hedefleniyor.
Gönüllü 123 gencin görev aldığı projede katılımcılara internetin güvenli kullanımı, e-posta kullanımı, e-devlet uygulamaları, görüntülü haberleşme, online bankacılık ve sosyal medyanın bilinçli kullanımı gibi konularda 2 günlük eğitimler verilecek.
Proje Amasya, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Mardin, Mersin, Ordu, Şanlıurfa, Şırnak ve Yozgat illerinde hayata geçecek.
Tanıtım toplantısında konuşma yapan TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, "İnternetle Hayat Kolay" projesi ile bilgiye erişimin önündeki engelleri ortadan kaldırmayı ve ülke kalkınmasına destek olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kaya, proje ortaklarıyla 3 yılda yaklaşık 30 bin kişiye "İnternetle Hayat Kolay" dedirtmek istediklerini belirterek, "Ülkemizin kalkınmasına destek olmak amacıyla dijital ekosistemimizi genişletmek ve geliştirmek için yaptığımız çalışmaları artırarak sürdürmek arzusundayız" dedi.
Türkiye'de internet kullanımındaki yaş dağılımına ilişkin katılımcılara bilgi veren Kaya, internet kullanmayan kişilerin, bunu "Çünkü ihtiyacım yok" diye açıkladıklarını anlattı.
Bu duruma sessiz kalmak istemediklerinden, projeyle 35 yaş üzerine, özellikle de kadınlara internetin ihtiyaç olduğunu, hayatlarının internetle ne kadar kolaylaştığını anlatmak üzere yola çıktıklarını dile getiren Kaya, "Projeyi ülke geneline yaymak için 20 ile yaygınlaştırıyoruz. Pilot uygulamada 2 eğitici vardı şimdi 123 gönüllü var" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra ise şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler bu yüzyılın başında 'Kalkınma İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri'ni küresel bir öncelik olarak belirlemiştir. UNDP Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ve TTNET işbirliğiyle Türkiye'nin her yerinde herkes için BT olanakları yaratarak sayısal uçurumu kapatmayı ve nüfusun en çok mahrum bırakılmış ve kenara itilmiş kesimlerini küresel bilgi toplumunun nimetlerinden faydalandırmayı amaçlamaktadır. Hedefimiz BT'nin imkanlarından yararlanarak herkes için daha güçlü, daha adil ve daha müreffeh bir geleceğe sıçrama yapmaktır."
Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır da, bilişim teknolojilerinin etkin kullanımının bilgiye erişim, etkileşim ve katılım açısından sosyal kalkınmada önceliklendirdikleri alan olduğunu vurguladı. Hazır, "Uzun zamandır uluslararası çok paydaşlı ortaklıklarla bu alanda yürüttüğümüz programımızın en yeni projesi TTNET ve UNDP ile uygulamaya başladığımız İnternetle Hayat Kolay. Bu proje için eğittiğimiz genç gönüllülerimizin vereceği eğitimlerle sürdürülebilir sosyal kalkınmaya katkı sağlamaya devam ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Kaya, Hazır ve Malhotra toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Projenin bundan sonraki aşamaları hakkında sorulan bir soru üzerine, Abdullah Orkun Kaya, projenin şu an için 3 yıllık planlandığını, bu kapsamda 20 ilde yürütüleceğini, 3 yılın sonunda devam edip etmeyeceğine karar verileceğini söyledi. - İstanbul