Ttk'nın "Tarihin Peşinde Konferansları"
Araştırmacı yazar Pala: "Allah bana o kadar güzel bir hayat nasip etti ki ben asla bunu değiştirmek istemezdim ve Rabbim buyursaydı ve 'kulum al kalemi eline kendin istediğin gibi bir kader yaz...
Araştırmacı yazar Prof. Dr. İskender Pala, "Allah bana o kadar güzel bir hayat nasip etti ki ben asla bunu değiştirmek istemezdim ve Rabbim buyursaydı ve 'kulum al kalemi eline kendin istediğin gibi bir kader yaz' deseydi ben bu kadar güzel yazamazdım çünkü bütün yaşadıklarımla, bütün geçmişte kalan acılarımla bütün o kederler ve sevinçlerimle o kadar güzel bir hayat bahşetti ki Rabbim bana" dedi.
Türk Tarih Kurumunun (TTK), "Tarihin Peşinde" başlığı altında geleneksel hale getirdiği konferanslar dizisinin ikincisi, Pala'nın katılımıyla düzenlendi.
TTK Toplantı Salonu'nda "Dünü Hatırlamak Bugünü Anlamaktır" temasıyla gerçekleştirilen konferansta, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci de yer aldı.
Pala, "Şiirin Sultanları" başlıklı konuşmasında, bir sözün, onu söyleyen toplumun kültürünü yansıttığını belirtti.
Osmanlı padişahlarının savaştıkları kişilere söyledikleri sözlerin bile şiirsel bir değeri olduğunu ifade eden Pala, buna en iyi örneğin Cem Sultan ile Bayezid arasındaki yazışmalar olduğunu kaydetti.
Pala, sözün ne anlama geldiğini belirleyen şeyin ise "mana" olduğunu vurguladı.
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Pala, bir öğrencinin "Başka bir çağda yaşamak ister miydiniz? Kendinizi başka bir çağın insanı hissetiğiniz oluyor mu?" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Allah bana o kadar güzel bir hayat nasip etti ki ben asla bunu değiştirmek istemezdim ve Rabbim buyursaydı ve 'kulum al kalemi eline kendin istediğin gibi bir kader yaz' deseydi ben bu kadar güzel yazamazdım çünkü bütün yaşadıklarımla bütün geçmişte kalan acılarımla bütün o kederler ve sevinçlerimle o kadar güzel bir hayat bahşetti ki Rabbim bana. Her gün bana dua eden pek çok insan olduğunu biliyorum. Bir kitabımı bitirmiştir o gün, yazımı okumuştur ve benim haberim yok, ben de tanımıyorum ama enerjisi bana geliyor."
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü ise kurum olarak tarihle ilgili konferans ve sempozyumları yıllardır sürdürdüklerini vurgulayarak, hem yurt içinden hem de dışından önemli isimlerin konferanslara katılacağını kaydetti. - Ankara