Ttk'daki İş Kazasıyla İlgili Dava
TTK maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 7 Ocak 2013'te 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili 10 sanığın yargılanmasına başlandı Duruşma çıkışında, iş kazasında hayatını kaybeden Köksal Kadıoğlu'nun eşi Remziye Kadıoğlu, Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz'e, mesai arkadaşı olan mağdurların ifadelerini değiştirdiğini iddia ederek tepki gösterdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 7 Ocak 2013'te 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili 10 sanığın yargılanmasına başlandı.
Kozlu ilçesinde 7 Ocak 2013"te, Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin TTK kömür ocağında yürüttüğü "eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme işi" sırasındaki metan püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasına yönelik davanın Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 8'i, kazada gazdan etkilenen 8 işçi, mağdur aileleri ve avukatları katıldı. İki sanık mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının, Star İnşaat AŞ. firmasında işveren vekili sıfatı taşıyan şirketin Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel ve Genel Müdür Yardımcısı İlal Köksal ile Proje Sorumlusu Ersin Koparan, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü yöneticilerinin de yer aldığı 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendiği iddianame okundu.
Sanıklardan TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, savunmasında, kurumda ihale yapma yetkisinin bulunmadığını belirterek, "Benim ihale yetkim yok. Ayrıca teknik nezaretçi (işletmelerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan, Maden Kanunu'nun 29. madde belgelerinin hazırlanmasında sorumlu ve yetkili maden mühendisi) atama yetkim yok. Bu kurumun inisiyatifinde olan bir şeydir. Olayla ilgili herhangi bir sorumluluğum yoktur" dedi.
Mağdur işçilerden Turgut Durgut, Star İnşaat AŞ'de elektrikçi olarak çalıştığını, olay sırasında yaralandığını ve kazayla ilgisi olanlardan şikayetçi olduğunu söyledi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıklar ile mağdur işçileri dinlemesinin ardından, davayla ilgili eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Ailelerin tepkisi
Duruşma çıkışında, iş kazasında hayatını kaybeden Köksal Kadıoğlu'nun eşi Remziye Kadıoğlu, Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz'e, mesai arkadaşı olan mağdurların ifadelerini değiştirdiğini iddia ederek tepki gösterdi.
İş kazasında yaşamını yitiren Ahmet Şeker'in annesi Havva Şeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazada yaralanan herkesin ifadesini değiştirdiğini öne sürerek, "Doğruyu söyleyecek herkes yalan söyledi. Önceden bunları kabul edenler, şimdi çelişkili ifadeler veriyorlar. Bunu yapmamaları gerekiyor. Eğer bizim çocuklarımızın rahat yatmalarını istiyorlarsa azıcık vicdanlarının sesini dinlesinler ve öyle cevap versinler. Önceden davacıyız diyenler, şimdi davacı değiliz diyorlar. Şikayetçi olmadık diyorlar bizim tepki gösterdiğimiz nokta budur" diye konuştu.
Ahmet Şeker'in eşi Arzu Şeker ise duruşma salonuna çocuğu olduğu için girip çıkmak zorunda kaldığını belirterek, "Çocuğum kucağımda 'anne eve gidelim' diyor. Buralarda kaldık. Niye geldik? Adalet olsun diye. Herkes elini vicdanına koysun. Dürüst olsun diye buradayız" dedi.
Mağdur işçilerin ifadelerini değiştirdiği iddiası
Mağdur ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz de Star İnşaat AŞ firmasında çalışan mağdurlardan bazıları emniyette ve savcılıkta verdikleri ifadeleri reddettiklerini vurgulayarak, "Ortalığı güllük gülistanlık gösterdiler. Ocakta herhangi bir terslik olmadığına dair beyanlarda bulundular. Mağdur ailelerin tepki göstermesinin sebebi bundan. Daha önce gaz cihazının olmadığı, mühendisin gelmediği ve gerçek durumu ortaya koyan suçlayıcı tespitlerine ilişkin beyanlarını reddettiler. Olayın heyecanıyla öyle demişiz dediler" ifadesini kullandı.
Davayla ilgili iki bilirkişi raporu olduğuna dikkati çeken Gündüz, şunları kaydetti:
"İki bilirkişi raporunda TTK yönetim kurulu üyelerinin tümü suçlanmış. Bu olayda kusurlu olduğu saptanmış ama maalesef Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TTK Yönetim Kurulunun yargılanması için soruşturma izni vermedi. Bu nedenle TTK Yönetim Kurulu üyelerinin de adil ve yetkin bir yargılama olması sağlansın düşüncesiyle biz mağdur aileler olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptık. Anayasa Mahkemesi, anayasal ihlal görürse ve tespit ederse TTK Yönetim Kurulu üyelerinin de sanık olarak davada yerini alması sağlanacak."
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.
Zonguldak Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
İş kazasıyla ilgili tutuklu bulunmuyor. - Zonguldak