Haberler

Ttb Merkez Konseyi Sınırda Açıklama Yaparken Kamışlı'da Patlama Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde incelemelerde bulunan ve daha sonra Türkiye-Suriye sınırında açıklama yapan Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Merkez konseyi üyelerinin açıklaması sırasında ilçenin karşısında bulunun Kamışlı'da büyük bir patlama meydana...

Mardin'in Nusaybin ilçesinde incelemelerde bulunan ve daha sonra Türkiye- Suriye sınırında açıklama yapan Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Merkez konseyi üyelerinin açıklaması sırasında ilçenin karşısında bulunun Kamışlı'da büyük bir patlama meydana geldi ve patlyamadan sonra dumanlar yükseldi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, doktorlar olarak Suriye'de yaşanan savaşı kanıdaklarını söyledi.

Nusaybin ilçesi Mitanni Kültür Merkezinde basına kapalı toplantı yapan TTB Merkez Konseyi üyeleri daha sonra yürüyerek Nusaybin sınır kapısına gitmek istedi. Polis tarafından engellenmek istenen doktorlar engeli aşap sınır kapası önünde açıklama yaptığı sarada Kamışlı'dan büyük bir patlama sesi geldi. Patlama sesi ile irkilen doktorlar adına önce TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr.Ahmet Özdemir Aktan konuştu ve Suriye'de yaşanan savaşı kınadıklarını söyledi. Daha sonra konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya, savaşların ve buna zemin hazırlayan koşullar yol açtığı doğa ve insani tahribatlar nedeniyle halk sağlığını tehdit eden en önemli sorun olduğunu belirterek, " Doğrudan silahlara bağlı yaralanmaların ve ölümlerin yanı sıra savaş ortamının yarattığı barınma, beslenme, temiz su ve atıklar gibi çevre koşullan, toplu yaşam, ulaşım, insan onuruna yakışmayan baskılar gibi olumsuzluklar ile dolaylı olarak sağlığımız üzerindeki tehdit kendini-devam ettirir"dedi.

Dr.Yerlikaya, savaş ortamının yol açtığı önemli bir sorunun da sağlık hizmetine erişim olduğunu ve buna dikkat çekmek istediklerini söyleyerek, "Bugün Suriye'de savaşın yol açtığı tahribat, ekolojik yıkım, yoksulluk, yaşanılan toprakların terke zorlanması, barınma olanaklarının ortadan kalkması ve yaşanmaz hale gelmesi, çevre sağlığına yönelik artan tehditler, bulaşıcı hastalık tehditleri, sağlık hizmetlerinin tahrip olması, ilaç başta olmak üzere tıbbi olanaklara erişememe savaşın yol açtığı acıların yalnızca bir bölümüdür. Sıcak çatışma ortamında, savaşın etkilediği olumsuz ortamlarda ve savaşa bağlı göçün gerçekleştiği her yerde sağlık hizmetlerini en üst düzeyde sürdürmek, olağan durumları aşan bir çaba ile sağlık hizmeti vermek hekimler, sağlıkçılar için vazgeçilmez, ikame edilemez bir sorumluluktur. Ne yazık ki, hekimler ve sağlıkçılar olarak sağlık hizmetlerinin niceliği ve niteliği ve sağlık hizmetine erişimle ilgili yaşanan ciddi sorunların tanıklarıyız. Türkiye, Suriye ve Irak Kürt Federe devletinin Rojava'ya uyguladığı ilaç, tıbbi ve gıda yardımını da içeren ambargosu biz hekimler için kabul edilemezdir"diye konuştu. Türkiyeli hekimler olarak sınıra komşu olan tüm ülkelerin kapılarını ilaç, tıbbi ve gıda yardımları için açmasını talep ettiklerini söyleyen TTB Merkez Konseyi üyesi Dr.Yerlikaya, şöyle konuştu:

"SALGINLAR ARTARAK KARŞIMIZA ÇIKARSA KİMSE ŞAŞIRMASIN"

"Bu talep tüm insanlık adınadır. Yine TTB ve Bölge tabip odaları olarak Rojava için başlatılan ilaç, tıbbi ve gıda yardımı kampanyasını tüm tabip odalarına yaydığımızı, toplanan yardımları kendi ellerimizle sınır illerimizdeki kapılardan teslim edeceğimizi ilan ediyoruz. Ülkede her geçen gün artan sığınmacı gerçeğine dikkat çekmek istiyoruz. Devlet kurumlarının ulaşmadığı sığınmacı nüfusu her geçen gün artmaktadır. Parklarda ve kentin varoşlarında, harabe ve yıkılmış binalarda her türlü olanaktan yoksun çok sayıda sığınmacı yaşamaktadır. Kamp dışında yaşayanlar için ayakta durmak oldukça zordur. Başta barınma, beslenme, iş, gelir olmak üzere sağlık ve eğitim alanında da ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Geçen yıl yaşadığımız kızamık, sıtma, şark çıbanı salgınlarının daha da artarak karşımıza çıkması kimseyi şaşırtmamalıdır. Tifo, dizanteri, polio gibi hastalıklarında ortaya çıkma potansiyeli mevcuttur. Sığınmacılara yönelik koşullarının düzeltilmediği takdirde bebek, çocuk, anne ölümleri ve kronik hastalıkların komplikasyonları kaçınılmaz olacaktır. Bir an önce tüm sığınmacıları gözeten, bütüncül bir sağlık hizmetini yerinde sunma anlayışına geçilmelidir. TTB tarafından oluşturulan Halk sağlığı ekibi sığınmacıların yoğun olarak yaşadıkları sınır illerinde incelemelerde bulunarak tespit ve önerilerini içeren bir rapor önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title