TSKB dünyada bir ilke imza attı
Sürdürülebilirlik alanındaki öncü uygulamalarına bir yenisini daha ekleyen TSKB, uluslararası piyasalarda 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracını gerçekleştiren ilk banka oldu.
TSKB'nin sürdürülebilirlik boyutuyla ilk olma özelliği taşıyan, 10 yıl vadeli 300 milyon dolar tutarındaki 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracı, uluslararası piyasalardan dört kat talep gördü. TSKB Genel Müdürü Suat İnce, "Sermaye benzeri tahvil ihraçları finans dünyasının kullandığı önemli borçlanma araçları arasında yer alıyor. Ancak biz konvansiyonel tahvil özelliklerine sürdürülebilirlik boyutunu da ekleyerek yenilikçi bir ürün tasarladık. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan ihracımız, piyasalarda dört kat taleple karşılandı. Sağladığımız bu fon sayesinde, öz varlığımızı güçlendirirken sürdürülebilir yatırımlara ilave kaynak yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Sunduğu özel temalı fonlarla Türk özel sektörünün düşük karbonlu ve daha verimli bir üretim düzeyine geçişini destekleyen TSKB, uluslararası piyasalarda sürdürülebilirlik alanında bir ilke daha imza atarak, 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracını gerçekleştirdi.
Citigroup, Standard Chartered, HSBC, JP Morgan ve Societe Generale CIB olmak üzere beş bankanın koordinatörlüğünde gerçekleşen 300 milyon dolarlık 10 yıl vadeli 'TSKB Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracı, uluslararası piyasalardan dört kat talep gördü. Dünyadaki ilk sürdürülebilirlik temalı ve Basel 3 uyumlu 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracı için Londra ve Frankfurt'ta tanıtım toplantıları gerçekleştirildi.
Toplantıların ardından güçlü bir yatırımcı tabanına ulaşan TSKB'nin 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil'ine gelen yaklaşık 1.1 milyar dolarlık talebin 300 milyon dolarlık kısmı karşılandı. Buna göre tahvil yatırımcılarının coğrafi dağılımı, yüzde 63 Birleşik Krallık, yüzde 20 Avrupa, yüzde 7 Asya, yüzde 3 Ortadoğu ve 7 off-shore Amerikan merkezli olarak gerçekleşti.
Tahvil ihracından sağlanan fonla, iklim değişikliğine çözüm üreten yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları ile toplumsal faydaya yönelik sağlık ve eğitim gibi alanlardaki projeler desteklenecek. TSKB, bu tahvil ihracıyla sağlanan fonla finanse edilen projelerin Etki Raporunu da yıllık bazda yatırımcılarının bilgisine sunacak.
"Sürdürülebilir Yatırımlara İlave Kaynak Yaratmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz"
Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil ihracı hakkında bilgi veren TSKB Genel Müdürü Suat İnce, "Sermaye benzeri tahvil ihraçları finans dünyasının kullandığı önemli borçlanma araçları arasında yer alıyor. Ancak biz konvansiyonel tahvil özelliklerine sürdürülebilirlik boyutunu da ekleyerek yenilikçi bir ürün tasarladık. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan ihracımız, piyasalarda dört kat taleple karşılandı. Sağladığımız bu fon sayesinde, öz varlığımızı güçlendirirken sürdürülebilir yatırımlara ilave kaynak yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"Ülkemize kazandırdığımız her yeni uygulama sürdürülebilir kalkınma yolculuğumuzu bir adım öteye taşıyor"
TSKB olarak sürdürülebilirlik uygulamalarını erken dönemde gündeme aldıkları için çok yol kat ettiklerine vurgu yapan Suat İnce, "Geçen yılın Mayıs ayında Türkiye'nin ilk yeşil tahvilini ihraç ettik. Uluslararası piyasalarda yaklaşık 14 kat talep gören ihracımız Global Capital, Bonds & Loans ve IFR gibi oldukça itibarlı platformlarda ödüllere layık görüldü. Geçtiğimiz haftalarda ise Türk finans sektörünün ilk entegre raporunu yayınladık. Tüm sermaye ögelerimizle ekonomi ve toplum için yarattığımız değere odaklandığımız bu raporda gelecek hedeflerimizi de paydaşlarımızın dikkatine sunduk. Bugün de 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracımızla yeni bir ilke imza atıyoruz. Ülkemize kazandırdığımız her yeni uygulama sürdürülebilir kalkınma yolculuğumuzu bir adım öteye taşırken bizlere de yeni ilkler başarmak yönünde büyük bir motivasyon sağlıyor. Tüm çalışma arkadaşlarıma özverili çalışmaları ve yüksek motivasyonları için teşekkür ediyorum" dedi.
TSKB'nin portföyünün yüzde 57'si sürdürülebilir yatırım projelerinden oluşuyor
TSKB'nin portföyünün yüzde 57'si yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği ile çevre projelerini içine alan sürdürülebilir yatırım projelerinden oluşuyor. 2002'den bu yana toplam yatırım tutarı 9 milyar ABD Doları'na ulaşan 211 yenilenebilir enerji projesi için toplam 3,4 milyar ABD Doları taahhütte bulunan banka, enerji verimliliği projelerinde ağırlıklı olarak demir çelik, çimento, inşaat, otomotiv, kimya ve plastik sektörlerine odaklanıyor. Bugün itibariyle TSKB'nin finanse ettiği 100'ü aşkın enerji verimliliği projesiyle tasarruf edilen yıllık enerji, 1,5 milyon kişilik bir kentin bir yıllık ısınmasına karşılık geliyor.
TSKB, danışmanlık faaliyetleriyle de ülke kalkınması için değer katıyor
Kurulduğu günden bu yana, uluslarüstü finans kurumları, uluslararası kalkınma ajansları, çokuluslu bankalar ve finans kuruluşları ile geliştirdiği iş ortaklıkları kapsamında temin ettiği temalı global fonları yatırımcılar ile buluşturan TSKB, yatırım bankacılığı, proje değerlendirme ve sürdürülebilir bankacılık alanındaki uzmanlıklarından güç alan danışmanlık çözümleriyle de ülke kalkınması yönünde değer yaratıyor.