TSK'ya Bir 'Kafa Tutuş' da STK'lardan
Türkiye'nin Dört Bir Yanından Bir Araya Gelerek Türkiye Barış Meclisi'ni Oluşturan Aydınlar, 'Düşük Yoğunluklu Savaşı Acilen Durdur' Çağrısı Yaptılar.
Dünya Barış Günü'nde bir araya gelen Türkiye Barış Meclisi, "düşük yoğunluklu savaşın" durdurulması çağrısı yaptı.
İnşaat Mühendisleri Odası'nın Teoman Öztürk Salonu'nda toplanan Türkiye Barış Meclis'i, barış için üstüne sorumluluk düşenlerin sorumluluklarını yerine getirmesi istendi. Toplantıya, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DTP milletvekilleri, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy'un da aralarında olduğu yaklaşık 600 kişi katıldı.
Geçtiğimiz aylarda uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink ve eski DEP milletvekili Orhan Doğan ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Cengiz Güleç, barış ve insan hakları savunucularını sorumlu olmaya davet ederek şunları söyledi:
"Güvenlik ve istikrar adına yurttaşlarımızın bir bölümüyle yürütülen 'düşük yoğunluklu savaş' halinin acilen sonlandırılması gerekiyor. Çatışma ve şiddetin giderek yükseldiği, etnik milliyetçiliğin azgınlaştığı, farklılıklara toleransın iyiden iyiye solduğu, militarist resmi politikaların sivil yaşamı daraltığı bir ülkede yaşamayı insanlık onurumuzla bağdaşlaştırmıyoruz."
Güleç, barış için gerekli olan enpati, diyalog ve toleransın hakim kılınması gerektiğini belirterek, "Cumhuriyet'in kuruluşunda ve 1. Milli Meclis'in oluşumunda gözetilen demokratik ilkelerin yeniden değerlendirilmesi kanısındayız" dedi. Güleç, Cumhuriyet'in kuruluş ilkelerinden zamanla uzaklaştığını savunarak, "Kendi yurttaşıyla savaşan bir devlet haline gelinmesini bir yazgı olarak kabul etmeyiz" diye konuştu.
-"HÜKÜMET PROGRAMI HAYAL KIRIKLIĞI"-
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ocak ayı ortalarında yaptıkları ilk toplantı sonrasında gazeteci Hrant Dink'in bir suikaste kurban gittiğini hatırlattı ve ardından yaşanan siyasi atmosferi değerlendirdi. Birdal, "Bin Umut Bağımsız adaylarının bir kısmının Parlamento'ya girmesi kuşkusuz anlamlıdır" diyerek yeni Parlamento yapısından özellikle Kürt Sorunu'nun çözümü için beklentilere dikkat çekti. Birdal, geçtiğimiz aylarda DTP'li belediye başkanları, il meclis üyelerinin sorunun çözümü için Ankara'ya yürüdüğünü ancak muhatap bulamadığını söyledi. Birdal, DTP grubunun bu anlamda muhatap olduğunu belirterek, bu yapıya dıştan destek verilmesini istedi.
Birdal, Başbakan Erdoğan'ın dün açıkladığı Hükümet Programı'nda Kürt Sorunu ile ilgili bekledikleri yaklaşımı göremediklerini belirterek, "Kürt sorununu hala güvenlik, terör sorunu olarak gören Hükümet'in, şimdiden şiddet, çatışma ve barıştan uzak duran tutumunu hayal kırıklığıyla izledim" diye konuştu.
Öğle yemeği için verilen aradan sonra toplantının ikinci bölümü başladı. (ANKA)