TSK'nın Amanoslar'daki PKK Operasyonları Mercek Altında
TSK'nın Amanoslar'daki PKK operasyonlarında başarısız olmasının arkasında FETÖ üyelerinin bulunabileceği kuşkusu ile inceleme başlatıldı.
TERÖR örgütü Pkk'nın yıllardır Amanos Dağlarında örgütlenen koluna yapılan, özellikle hava operasyonlarının başarısız olmasının nedenleri arasında, darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) örgütü üyelerinin bulunabileceği kuşkusu ile bir inceleme başlatıldı.
BEKLENEN BAŞARI SAĞLANAMADI
Pkk'nın stratejisinde, 1992'den itibaren 'Akdeniz'e koridor açma' hedefine uygun olarak yuvalanan terör grupları, zaman zaman 5 bin asker, komandolar, Jandarma Özel Harekat ve 'Bordo bereliler' olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı ekipler ayrıca hava araçları tarafından dağlık arazide aranmasına ve sayılarının çok az olduğu bilinmesine rağmen eylemlerine devam etti.
Gerek daha önceki yıllarda, gerekse de çözüm sürecinden sonra bu bölgede barınıp sorumluluk da üstlenen Pkk'lılardan çok azı, ancak Amanosların dışındaki bazı operasyonlarda yakalanabildi.
FETÖ ŞÜPHESİ
Amanoslardaki PKK varlığının yapılan onca operasyona rağmen ortadan kaldırılamamasının bir nedeni de bölgede yapılan hava operasyonlarının başarısızlığı olarak gösteriliyor. Bölgeye hava harekatı yapan ekibin içinde 'FETÖ/PDY üyesi pilotların yer aldığı, bilerek yanlış hedeflerin bombalandığı' zaman zaman TSK içinde geçmişte konuşulmuştu.
Şimdi ise darbe girişiminde bu örgüt yapısının içinde yer alan TSK mensuplarının olduğu anlaşılınca, bölgede PKK'ya karşı yürütülen operasyonların beklenen başarıyı sağlayamamasında bu etkenin olup olmadığı TSK tarafından hazırlanacak dosyaya konulmak üzere incelemeye alındı. Bu incelemede, daha çok hava destekli operasyonlar mercek altına alınıyor. Bu incelemeye paralel olarak, Hatay'da gözaltına alınan ve FETÖ/PDY'ye yakınlığı ile bilinen bazı isimlerin de PKK'lıların özellikle Hatay'ın Hassa ilçesi sınır bölgesinde geçişlere yardım ettiği iddiaları da soruşturuluyor. Hassa Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Araz'ın da bu çerçevede gözaltına alındığı bildirildi. Amanoslar ve Suriye sınırında jandarma dışındaki kara birliklerinin bağlı olduğu İskenderun 39'uncu Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat da darbe girişiminin ardından tutuklanmıştı. Amanoslardaki operasyonlar için Kayseri ve başka bölgelerden gelen özel timler de bu komutanın emrine giriyordu.
APO İSTEMİŞTİ
Suriye'den gelerek Amanos dağlarına geçen ve burada örgütlenip Hatay ve Osmaniye kırsalında hakimiyet sağlamaya çalışan PKK'lı teröristler ilk olarak, 1992'de sözde liderleri Abdullah Öcalan'ın telsizle verdiği, "Ne duruyorsunuz Hatay'ı Botan'a çevirin, kan gölü olsun" talimatıyla Amanos Dağları'na 200 kişilik bir grupla yerleşti. İskenderun'da da kendilerine deniz kapısı açmaya çalışan Öcalan'ın Ferhat kod adlı yeğeni Hasan Atmaca komutasındaki teröristler sık sık 39'ncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Jandarma Özel timinden oluşan ekiplerle çatıştı.
Amanos Dağları'nda yuvalanarak 30 Mayıs 2010'da Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nda 8 askerin, 2009 ve 2010'da Dörtyol İlçesi'nde 6 polisin şehit edilmesi başta olmak üzere ses getiren birçok eyleme imza atan PKK terör örgütü, çözüm sürecinin sona ermesiyle bölgede tekrar aktif hale gelmeye başladı. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), örgüt üyelerini etkisiz hale getirmek için Amanoslarda tekrar operasyonlara başladı.
ÇÖZÜMDEN SONRA RADAR KOMUTANLIĞI'NA SALDIRI
Akdeniz'e açılan bir koridor olması nedeniyle PKK için kritik bir öneme sahip Amanos Dağları'ndaki örgüt üyeleri bölgedeki varlıklarını Haziran 2015'te Arsuz'da bir vatandaşa zorla erzak aldırarak bölgedeki varlıklarını gösterirken, bir ay sonrada Kesicik Karlısu mevkiindeki Hava Radar Komutanlığı'na taciz ateşi açtı. Örgüt daha sonra gerek Hatay, gerekse de Osmaniye'de peş peşe saldırılar düzenlemeye başladı.
LİDERİ MERSİN'DE YAKALANDI
Yaptıkları sansasyonel eylemlerle asker ve polisleri şehit ederek bölgede 'Amanos cellatları' olarak anılan PKK'nın sözde Amanos sorumlusu 'Fırat Siverek' kod adlı Kenan Yıldızbakan ile birlikte 'Erdal Zaza' kod adlı Bayram Daimi, 'Özgür' kod adlı Barış Kızılçay, 'Sefkan Amed' kod adlı Cengiz Nergiz, Musa Ataman, kardeşi Mehmet Ataman ve Mehmet Şah Çetinkaya Amanoslarda yakalanamazken, 2011'de Mersin'de ele geçirildiler. Çözüm sürecinden sonra yürütülen operasyonlarda ise Nisan 2016'da Belen İlçesi'nde yapılan operasyonda PKK'nın sözde Amanos sorumlusu 'Mazlum Palu' kod adlı İdris Doğruer ele geçirildi. Bundan iki hafta sonra ise Amanoslar bölgesi Osmaniye-Erzin Grubu sözde sorumlusu 'Zagros Siyabend' kod adlı İ.Ç. Osmaniye'de yakalandı.