Tse ile Şeker Kurumu Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Şeker Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Şeker Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
TSE ile Şeker Kurumu arasındaki protokol imza töreni, TSE toplantı salonunda gerçekleştirildi. İmza töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, piyasa denetimi için alınan numunelerin Türk Standartları Enstitüsü laboratuvarlarında analizlerinin yapılacağını söyledi. Şentürk, Gebze'de yüz ağartıcı bir yatırımları olduğunu vurgulayarak, "2014 yılında bile laboratuvara yaptığımız yatırımın 70 milyon lirayı bulduğunu düşünürsek, Türk Standartları Enstitüsü bu alandaki hamleleri daha rahat anlaşılabilir" dedi.
Temelli'de en ileri teknolojinin kullanılacağı çevreci bir anlayışla laboratuvar üssü kuracaklarını açıklayan Şentürk, "Devreye girdiğinde Türkiye'nin yapamadığı birçok testler yapılabilir hale gelmiş olacak. Türkiye'de adına Uygunluk ve Değerlendirme Testi dediğimiz test, belgelendirme, gözetim çok büyük oranda dışarıya bağlı. 1,5 milyar euroluk bir pazarın yüzde 80 itibariyle dışarıya bağımlı olduğunu görüyoruz. Bakanlığımızın talimatlarıyla beraber bu yüzde 80'in olabilecek en üst seviyede Türkiye'de gerçekleştirilmesi için atılım başlattık. Hedefimiz 1,2 milyar euronun yurt içinde kalması ve aynı zamanda başta Ortadoğu olmak üzere geniş bir coğrafyaya hizmet verilerek dövizin sağlanmasıdır" diye konuştu. Türkiye'de sorunun piyasa denetimi olduğuna dikkat çeken Şentürk, test odaklı denetime dönülmesinin önemine işaret etti.
Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin ise, ekonominin en önemli dezavantajının kayıt dışı ekonomik unsurların piyasaya yaptığı rekabeti bozucu etkileri olduğunu kaydederek, kayıt dışılığın ve kaçakla mücadelenin zorlaştığını ifade etti. Tekin şunları kaydetti:
"Kayıt dışılığı yapan sektörle kamunun mücadele etmesi gerekir ki, piyasayı düzenleyen ve denetleyen kurum olarak düzgün çalışan, piyasa şartlarına çalışan kişi ve firmaların hakkını koruyabilelim. TSE'nin laboratuvarlar konusunda önemli bir yeri var. TSE'nin Gebze'de laboratuvar kampusu var. O kampustan bizim Şeker Kurumu'nun kayıt dışı ve kaçak şekerle ilgili, şekerli mamullerle ilgili imalatçı ve ihracatçıların ürünlerini, analizlerini yapalım istiyoruz. Bu protokolü imzalayarak, bizim kayıt dışılıkla mücadelemizi TSE aracılığıyla yapacağız." - ANKARA