Tse'de 'Tek Yıldız' ve 'Çift Yıldızlı' Kalite Dönemi
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Mart ayında hayata geçirecekleri kalite standardizasyonunun rekabet etme konusunda sanayicilere önemli avantaj sağlayacağını söyledi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Mart ayında hayata geçirecekleri kalite standardizasyonunun rekabet etme konusunda sanayicilere önemli avantaj sağlayacağını söyledi. Şentürk, "'TSE Yıldız', 'TSE Çift Yıldız' adını verdiğimiz yeni belgelendirme Türk sanayisinde kalite konusunda ciddi görev gerçekleştirecek. Kaliteli üretim yapan ve bu üretimden taviz vermeyen işletmeler rakiplerine göre ciddi avantaj yakalamış olacak. Önleri açılmış olacak ve ciddi bir rekabeti meydana getirecek" dedi.
Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi Plaza 16'da düzenlenen toplantıda TSE Başkanı Hulusi Şentürk, çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin standardizasyon alanında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Şentürk, Mart ayından itibaren TSE Belgesi'nin yanı sıra yeni belgelerle sanayicilere hizmet vereceklerini kaydetti. Bu belgeler ile ilgili bilgi veren Şentürk şöyle konuştu:
"'TSE Yıldız', 'TSE Çift Yıldız' adını verdiğimiz yeni belgelendirme Türk sanayisinde kalite konusunda ciddi görev gerçekleştirecek. Bir üründe TSE Belgesi alabilmek için standartlarda şartları yerine getirmek gerekiyor ama, burada ciddi bir sıkıntımız vardı. Standardın üzerinde kalite ile ürün üretenleri belgelendiremiyorduk. Asgari şartları gerçekleştiren de standardın üstündeki de aynı belgeyi alıp aynı şekilde rekabet etmek zorunda kalıyordu. Bu da kaliteye yatırım yapan kuruluşlara dezavantaj oluşturuyordu. TSE Yıldız, TSE Çift Yıldız bu konudaki sıkıntıyı ortadan kaldıracak. Belirleyeceğimiz kaliteye göre stanrdartların üzerinde daha kaliteli üretim yapanlara, TSE Çift Yıldız Belgesi verilecek. Tek ya da çift yıldızda iki önemli unsur var. Birincisi standrartların üzerinde kalite, ikincisi ise ana kontrollerin farklı kanallarla değil, bizzat marketlerin raflarından alınacak numunelerin kontrol edilmesi ile olacak. Arkadaşlar rastgele gidecek malın birini alacak test edeceğiz ve gerçekten verdiğimiz belgeye göre üretim yapıp yapmadığını nihai noktada kontrol edeceğiz. Bu sayede kaliteli üretim yapan ve bu üretimden taviz vermeyen işletmeler rakiplerine göre ciddi avantaj yakalamış olacak. Önleri açılmış olacak ve ciddi bir rekabeti meydana getirecek."
'GÜNÜ KURTARMAK DERDİYLE YARINI KATLEDEN İHRACATÇILAR'
Türkiye'nin marka konusunda önemli sorununun olduğunu ifade eden Şentürk, dünyada markalaşan Türk Hava Yolları (THY) hariç bir ürün olmadığını kaydetti. Bölgesel anlamda markalaşmış ürünler olduğunu ve bunların Orta Doğu ve Orta Asya'da bulunduğuna işaret eden Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel çapta markalaşmış ürünlerimiz yok. Markalaşmayı sağlayabilmek için üstün kaliteye ulaşmamız gerekiyor. Buna ulaşmak için standartlarla üretim yapan sanayiden standartlar üstü üretim yapan sanayiye evrimlememiz gerekiyor. Bu konuda teşvik edici politikaları iki haftaya kadar yürürlüğe sokmuş olacağız. İhracat problemimiz var. Ne yazık ki günü kurtarmak derdiyle yarınınkatletmekten çekinmeyen bazı istisnai ihracatçılar Türkiye'ye büyük darbe vuruyorlar. Kalitesiz ürünleri yurtdışına değişik isimlerle göndererek 'Türk Malı' imajının o ülkelerde yerlerde sürünmesine neden oluyorlar. Özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya bu konunun sıkıntının hat safhaya ulaştığı pazarlar."
'YENİ TÜRK KALİTE MARKASI OLUŞTURACAĞIZ'
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası ile bir anlaşma yaptıklarını kaydeden Şentürk, Türkiye'den yapılan ihracatlarda isteğe bağlı olarak yeni bir marka, Türk kalitesini temsil eden marka oluşturacaklarını söyledi. Bunun Türk Malı Kalite Belgesi olacağını ifade eden Şentürk, belli kalite düzenini sağlamayan ürünlerin hangi standardı sağlarsa sağlasın, bu kalite markasını alamayacağnı kaydetti. Şentürk, bu şekilde kalite algısını düzeltmeyi amaçladıklarını vurguladı.
BURSA'YA YAPILACAK OTOMOTİV TEST MERKEZİ
Bursa'da yapılacak Otomotiv Test Merkezi ile ilgili de bilgi veren Şentürk, şunları söyledi:
"Yaklaşık 120 ile 150 milyon dolara mal olacak. 150'si teknik eleman, idari personel ile 250 kişi çalışacak. Otomotiv Test Merkezi aynı zamanda birçok sektöre de hizmet edecek. Merkezin iki ucu arasında 7 kilometre mesafe bulunuyor. Neredeyse mahalleden büyük bir ilçe büyüklüğünde olacak. 2,7 kilometre boyu, 1 kilometre eni olan çarpım test merkezi, hız test merkezi, malzeme test alanı, eğitim merkezi yer alacak. Hiçbir kurumun göstermeyeceği hız ile çalışıyoruz. Haritası olmayan bir test merkezini hayata geçiriyoruz. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. 25 yıllık bir hayali ete kemiğe büründürdük. Bu yıl içinde çivi çakacağız ve 2 sene sonra hizmete açacağız. Ancak gelişimi hiçbir zaman bitmeyecek. Saatte 260 kilometre sabit hıza çıkacak bir test merkezi yapılıyor. Avrupa'da bu düzeyde ikinci otomotiv test merkezi olacak." Konuşmanın ardından TSE tarafından önümüzdeki günlerde düzenlenecek panele katılacaklara plaket verildi. - Bursa