Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri paniğe soktu

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri panikletti

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

TSÇV, 24 Yılda 17 Bin Serebral Palsili Çocuğa Ulaştı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı serebral palsili bireylerin toplumsal hayatta aktif rol üstlenebilmeleri için çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), serebral palsili bireylerin topluma daha fazla karışabilmeleri ve toplumsal hayatta aktif rol üstlenebilmeleri için çalışmalarına devam ediyor.

TSÇV'den yapılan yazılı açıklamada, vakfın Dünya Engelliler Günü haftasında, 4. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'ne ev sahipliği yapacağı bildirildi. Açıklamada, serebral palsi konusunda dünyadaki önemli gelişmeler alanında uzman katılımcıların katılacağı kongrede, kök hücre ve ozon tedavisi gibi yeni yöntemlerin tartışılacağı belirtildi.

Açıklamada, 1989 yılında, Prof. Dr. Hıfzı Özcan tarafından kurulduğu günden bu yana uzmanlarla işbirliği içerisinde, 17 bin serebral palsili çocuğa ve ailesine destek veren TSÇV'nin çalışmalarının önemli bir parçasını da bu konuda toplumda farkındalık yaratma sürecinin oluşturduğu vurgulandı.

Güneş enerjili tekerlekli sandalye

TSÇV'nin bu kapsamda, geçen yıl tüm dünyada ilk kez hayata geçirilen "Dünya Cerebral Palsy Günü 1 Dakikada Dünyamı Değiştir" kampanyasının Türkiye temsilcisi olduğu hatırlatılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"TSÇV, kampanya için tüm Türkiye'yi serebral palsililerin ve diğer tüm engel gruplarının da hayatlarını değiştirecek inovatif ve uygulanabilir öneriler geliştirmeye çağırdı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 472 fikrin gönderildiği kampanyada, 5 bin 803 kişi oylama yaptı ve Bursa'da yaşayan serebral palsili Alper Şirvan'ın güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri, birinci seçildi. Alper Şirvan'ın fikri, Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hayata geçirilerek kendisine hediye edildi. Güneş enerjili tekerlekli sandalye, tüm engellilere umut olacak."

Dünyada 17 milyon serebral palsili bireyin olduğu, Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 8,5 milyon engellinin yaşadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak ülkemizdeki serebral palsili birey sayısı ile ilgili halen kesin veriler bulunmuyor. TSÇV, bu önemli bilgi eksikliğini gidermek için İstanbul Kalkınma Ajansından aldığı mali destek, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir, Üsküdar ve Pendik belediyeleri ile kaymakamlıkları ortaklığında, "Serebral Palsilimle Hayattayım" projesini başlattı. Proje ile tanı konmuş, 1-20 yaş grubundaki toplam 4 bin 677 kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında, bin 992 ev ziyareti gerçekleştirilerek, 101 serebral palsiliye evde rehabilitasyon hizmeti verildi. Pilot ilçe seçilen Ataşehir, Pendik ve Üsküdar'da uygulanan projenin sonunda elde edilen veriler, Türkiye'de büyük bir eksiklik olan serebral palsili birey veri tabanı ve serebral palsiliye yönelik çalışmalar için kaynak oluşturacak."

Kaynak: AA / Güncel
title