Trump'ın İsrail Büyükelçisi Adayına Radikal Görüşleri Soruldu
ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv Büyükelçisi adayı David Friedman, geçmişte İsrail lehine yaptığı radikal açıklamalardan geri adım attığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv Büyükelçisi adayı David Friedman, geçmişte İsrail lehine yaptığı radikal açıklamalardan geri adım attığını söyledi.
Friedman, Tel Aviv Büyükelçisi olarak onaylanmak üzere Senato Dış İlişkiler Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtladı.
Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörlerce Friedman'a, Filistin sorununda iki devletli çözümü "hayali" olarak nitelemesi başta olmak üzere İsrail yerleşimcilerine olan taraftarlığı ve önceki Başkan Barack Obama ile Dışişleri Bakanlığı çalışanlarını antisemitik olarak nitelemesine kadar birçok çıkışları soruldu.
Trump'ın avukatı ve iflas uzmanı Friedman, sorular karşısında pişman olduğunu dile getirmekle yetindi.
Komite başkanı Tennessee senatörü Bob Corker, Friedman'a "Bugün, ifade ettiğin her bir derin inancından vazgeçmek üzere buradasın." dedi ve neden İsrail büyükelçisi olmak istediğini sordu.
Friedman, "Görüşlerim benim görüşlerim. Bazılarının retoriğinden, bilgisinden ve sebep olduğum incinmelerden elbetteki geri adım atıyorum." diyerek kendini savundu.
Söz konusu çıkışlarının çoğunun politik bir atmosferde çok iyi düşünülmeden söylendiğini iddia eden Friedman, sözlerinden pişmanlık duyduğunu ifade etti.
İsrail'e büyükelçi olmayı "hayatının amacını gerçekleştirmek" olarak niteleyen Friedman, "O ülke ve insanları ile olan ilişkilerime dayanarak faydalı olabileceğime inanıyorum." dedi.
Başta Maryland Senatörü Ben Cardin ve New Jersey Senatörü Bob Menendez olmak üzere birçok senatör, Friedman'ın geçmişte liberal Yahudiler, Obama ve Demokratlara yönelik suçlamalarını ve İsrail-Filistin barışına yönelik açıklamalarını hatırlatıp kendisinin tüm Amerikalıları ve ABD'nin uzun yıllar sürdürdüğü İsrail politikasını temsil etmeye yetkin olduğuna dair şüpheleri olduğunu belirtti.
İsrail yerleşimlerine verdiği finansal destekle bilinen Friedman, Obama'yı antisemitik olarak suçlarken ABD'deki en büyük Yahudi liberal organizasyonu olan J Street mensuplarına da Nazi kamplarında Nazilerle işbirliği yapan Yahudiler benzetmesi yapmıştı.
Friedman, iki devletli çözüme yönelik sorulara ise "İki tarafın halkları için uygunsa ben de öyle olmasından memnuniyet duyarım." şeklinde geçiştiren cevaplar verdi.
ABD Başkanı Trump, kampanya döneminde ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağı vaadinde bulunmuş, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra bu konunun zaman alacağını ifade etmişti.
Friedman da büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını savunan kişilerden biri olarak biliniyor ancak oturum sırasında bu konuya yönelik sorular üzerine başkan ve yönetimle istişare ederek bir yol bulacağını söyledi.
- Friedman oturum sırasında protesto edildi
Konuşmasının daha başındayken elinde Filistin bayrağı taşıyan bir protestocu Friedman'ı protesto etti.
"Friedman Filistin mültecilerinin toprak talep etme hakları yok, onların Filistinle bağları yok' dedi. Friedman ben buradayım benim dedem sürgün edildi, devlet yetkilileri tarafından dışarı çıkarıldı." diye bağıran protestoculardan biri polis tarafından dışarı çıkarılırken, başka protestocular da salonda ayağa kalkıp büyükelçi adayının aleyhine sloganlar attı.
Protestocular, "Friedman sen ırkçılığı körüklüyorsun", "Bizi temsil etmiyorsun, asla temsil etmeyeceksin" şeklinde sloganlar atarak polis tarafından dışarı çıkarıldı.