TRT 6. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Dış İlişkiler ve İletişim Müdürü Selin Ünal, amaçlarının mültecilere ses vermek olduğunu belirterek, "Biz onlara sayı veya olay olarak bakarsak bu gerçekliğe inemeyeceğiz.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Dış İlişkiler ve İletişim Müdürü Selin Ünal, amaçlarının mültecilere ses vermek olduğunu belirterek, "Biz onlara sayı veya olay olarak bakarsak bu gerçekliğe inemeyeceğiz." dedi.
TRT tarafından Grand Cevahir Otel'de düzenlenen konferans kapsamında, "Sığınmacı ve Göçmen Çocuklar İçin Medya İçerik Örnekleri" konulu oturum gerçekleştirildi.
Ünal, oturumda "Mülteci Çocukların Medyada Koruma ve İhtiyaç Odaklı Temsili" başlığında yaptığı sunumunda, konferansın çocuklara özel bir görünürlük sağladığını söyledi.
BM'nin mültecilerle ilgili rakamlarını anımsatan Ünal, dünyada bugüne kadar görülmedik şekilde insan hareketlerinin gerçekleştiğini dile getirdi.
Ünal, Türkiye'nin 3. yıl üst üste en çok mülteciye bakan ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye imkan ve umut sağlamaya çalışıyor. Burada medyanın önemi büyük. Bizler daha fazla mülteci hikayelerine daha fazla odaklanmaya çalışıyoruz. Bu insanların sayı olarak görünmemeleri konusunda çalışmalarımız oluyor. Amacımız mültecilere ses vermek. Biz onlara sayı veya olay olarak bakarsak bu gerçekliğe inemeyeceğiz. Medyanın kullanımı konusu son derece önemli. Dünyadaki mültecilerin yarısından çoğu çocuk. Bu çocukların ülkelerini nasıl terk ettiklerini anlatmaya çalışıyoruz. Tek bir çocuğun bile bu kadar travmaya maruz kalmasını kabul etmememize rağmen binlerce çocuk bu sıkıntıları yaşıyor. Bunların son bulması için politik kararlığın önemli olduğunu biliyoruz."
Okullar ve üniversitelerle çalışmak istediklerini anlatan Ünal, özellikle öğrencilere UNHCR çalışmalarına katılma çağrısında bulundu.
Çocuk Kitabı Yazarı Stephane Barroux ise göçü anlatan son kitabını "Hoş geldiniz" hakkında yazdığını dile getirerek, "Göçle alakalı kitaplar yazmam istendiğinde ilk başlarda çocuklar adına konuşmanın zor olduğunu düşündüm. Sonrasında göç hakkında nasıl bir hikaye yazabilirim diye düşündüm. Kitap 3 ayı hakkında. Bunlar Antartika ve bir buzun üstünde kalıyor. Sonrası da buz kırılıyor ve farklı bir adaya gidiyorlar. Kitabın sonu mutlu bitiyor. Bu kitap 10 ülkede çevrildi. Fikirleri bulduğumda bunun böyle sonuçlar vereceğini düşünmemiştim. Kitapta iki seviye var. İlkinde çocuklar için bir seviye diğerinde ise ebeveynler için bir seviye var." diye konuştu.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da "Çocuk İçeriklerinde Mültecilik ve Savaşın Anlatımı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Yiğitbaşı, yakın zamana kadar çocuk içeriklerine pek rastlanmadığını anlatarak, belli döneme kadar bazı konulara yer verilmediğini söyledi.
Zamanla çoğulculuk, demokrasi gibi konularında çocuk içeriklerine ön ayak olduğunu aktaran Yiğitbaşı, "Bugünlerde çocuk edebiyatında kahramanların mücadele ettiği konular da değişti. Büyükşehirlerde insan kaçakçılarının ve gangsterlerin de bu konular arasında yer aldığını görüyoruz. Günümüzde medyanın her türüyle çocuklar karşı karşıya kalıyor. Çocukların nelerden ne kadar korunacağı konusu da önemli. Travmanın çocuk edebiyatında yer alması dışında yeni yeni kötü olay ve durumların çocuk edebiyatında yer almasından bahsettik." diye konuştu.