Haberler

TRT 50. Yıl Kutlamaları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT 50. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde Dicle Üniversitesinde seminer düzenlendi, fidan dikimi yapıldı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) 50. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde Dicle Üniversitesinde "Medya Seminerleri" konulu bir program ve kampüsünde TRT için ayrılan "TRT 50. Yıl Hatıra Ormanı" alanında fidan dikimi yapıldı.

Kongre merkezinde gerçekleştirilen ve TRT kurumunun tanıtıcı videosu ile başlanan etkinliğe Yayın Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Alkış, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, TRT Diyarbakır Müdürü İlyas Aksoy, TRT çalışanları, öğretim elemanları ve iletişim bölümü öğrencileri katıldı.

1927 yılında radyo yayınına başlayan TRT kurumunun 1964 yılında kurumsal kimliğine kavuştuğunu belirten Yayın Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Alkış, TRT'nin, toplumun üzerinde ciddi etkiler yaratan yayınlarından örnekler verdi. TRT'nin günümüzde son atılımlarla birlikte geldiği noktayı değerlendiren Alkış, TRT6 ile Kurmanci ve Arapça yayınlarıyla sınırların ötesine ulaştığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından "Çocuk ve Medya" konulu ilk oturumda söz alan Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Sosyolog Prof. Dr. Sabri Eyigün, 'Medya Okur Yazarlığı' konusunda bir sunum yaptı.

Televizyon, Şiddeti ve Boşanmayı Meşrulaştırıyor

Günümüzde medyanın gücünün her geçen gün arttığını bunun da beraberinde bir takım sorunları getirdiğine dikkat çeken Eyigün, televizyonun şiddeti ve boşanmayı meşrulaştırdığının altını çizdi.

Medyanın, diziler aracılığıyla aile değerlerine etki ettiğini anlatan Eyigün, medyanın toplumsal değişimde ciddi rol üstlendiğini anlattı. Türkiye'de sosyologlar açısından TRT tarihinin toplumun sosyolojik boyutunu gözler önüne serdiğini dile getirerek söz alan Dicle Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan, küreselleşmeyle dünyada bir standardın oluştuğunu kaydederek, Türkiye'yi bu açıdan değerlendirip, TRT'nin fonksiyonu üzerinde durdu.

Türkiye, Kültürel Olarak Farklılaşmış Bir Ülke

Medyayı sürekli günah keçisi göstermenin yanlış olduğuna vurgu yapan Erkan, "tasvip edilmeyen, tartışılan vakaların oranlarının dikkate alınması gerekir" dedi. Son olarak Türkiye'nin ekonomik ve kültürel olarak farklılaşmış bir ülke olduğunu anlatan Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Medya, yayın yaparken hangi kültürü hedef almalı sorusunun iyi değerlendirilmesi ve ona göre bir yayın politikasının belirlenmesi gerekir."

"Medyanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri" üzerine konuşan Konya Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Şimşek, çocuğun, medyada yer alış şekilleri üzerine çalışmaları olduğunu ve ciddi anlamda bu çalışmasına yoğunlaştığını söyledi.

Çocukların, televizyon aracılığıyla etkilendikleri olumsuzluklara değinen Şimşek, medyanın, cinsel kimliğin oluşması ve karşı cinsle olan ilişkiler üzerine etkilerinden söz etti. Medyanın, çocukları etkileyen konu başlıklarını geniş anlamda değerlendiren şimşek sonuç olarak: "Bu olumsuzlukları kaldırmanın en önemli yolu bilinçli anne, baba ve medya okuryazarı bir toplumdan geçmektedir" diye sözlerini tamamladı.

İlk oturumun ardından Dicle Üniversitesi kampüsünde TRT için ayrılan "TRT 50. Yıl Hatıra Ormanı" alanında fidan dikimi yapıldı. TRT 50. Yıl Etkinlikleri 2 gün sürecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close