"Troia Kültür Rotası Projesi" Start Alıyor
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Gelecek Turizmde'nin 2018'de destekleyeceği projeler açıklandı.
Ülkemizdeki sürdürülebilir turizm çalışmalarına katkı sağlamak, turizm alanındaki istihdamı artırmak ve turizmin yerel kalkınma boyutuna dikkat çekmek amacıyla yürütülen Gelecek Turizmde'nin 2018'de destekleyeceği projeler belli oldu.
Bu projeler arasında 2018 Troia Yılı kapsamında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından sunulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Boz danışmanlığında yürütülen, Çanakkale Valiliği ortaklığında, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) tarafından desteklenen "Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu Projesi" de destek alan projeler arasında yer aldı. Gelecek Turizmde'nin 5. Dönem projelerinden biri olan "Troia Kültür Rotası" projesi Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığıyla yürütülecek. Proje kapsamında, Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köylerde yürüyüş ve bisiklet yolları düzenlenecek. Bu rotanın tescillenerek "Kültür Rotası" kapsamına girmesi planlanıyor. Ayrıca yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerde ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunulmasına olanak tanınacak.
PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİ
Proje, Aziz Paul'un 3. yolculuğu sırasında gemiden indiği Dalyan'dan (Alexandria Troas) başlayıp, Apollon Smintheion'dan geçerek Assos'a uzanıyor. Yürüyüş ve bisiklete uygun güzergah 60 kilometre civarını buluyor. Proje kapsamında güzergah, bölgenin tarihi ve doğal özellikleri ile zorluk derecesine göre oluşturulacak. Hedef kitle, Aziz Paul'un ayak izlerini takip ederek, İncil'de bahsi geçen yerleri ziyaret etmek isteyen turistler ile doğal, tarihi, kültürel zenginlikleri deneyimlemek isteyen, yürüyüş ve bisiklet tutkunu yerli ve yabancı turistler olarak belirlenmiş durumda. Proje ile bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanacak.
PROJE YERİ NERESİ?
Çanakkale Aziz Paul Yolu, Dalyan köyü antik limandan başlayarak Tavaklı, Babadere, Kösedere, Tuzla, Gülpınar, Kocaköy, Bademli, Koyunevi, Balabanlı, Bektaş, Kuruoba, Korubaşı ve Behramkale köyleri güzergahını takip ederek Assos Antik Limanda sona eriyor. Yürüyüş ve bisiklete uygun güzergah 60 kilometre civarını buluyor. Güzergah üzerinde kazı çalışmaları devam eden Alexandria Troas, Apollo Smintheion ve Assos gibi antik kentler ile kazı yapılmayı bekleyen Kolonai, Neandreia ve Polymedion gibi antik kentler ve Roma döneminden kalma yol, köprü, su kuyuları gibi tarihi eserler bulunuyor. Proje Çanakkale'nin Ezine ve Ayvacık ilçeleri sınırları içerisinde kırsal kesimde yer alıyor