Trakya'da İlk Çeltik Tohumu Toprakla Buluştu
Türkiye’nin çeltik üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı Trakya’da ilk tohum, Edirne’nin Keşan ilçesinde toprakla buluştu.
Türkiye'nin çeltik üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı Trakya'da ilk tohum, Edirne'nin Keşan ilçesinde toprakla buluştu.
Zorlu geçen hazırlık sürecinin ardından havaların düzelmesiyle birlikte tarlalarını hazırlayan çeltik üreticileri, ilk tohumlarını toprakla buluşturdu. Edirne'nin Keşan ilçesinde bu yıl Trakya'daki ilk ekimi, Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Edirne İl Temsilcisi Mehmet Emin Meriç yaptı.
Kendisine ait Kılıçköy Küçükgöl mevkiindeki çeltik arazilerine, kesilen kurban ve okunan duaların ardından suyu salan Meriç, hayırlı bir sezon olması dileğinde bulundu. Yaklaşık 20 günlük hazırlık sürecinin bittiğini söyleyen Mehmet Emin Meriç, "Bismillah diyerek çeltik ekimine başladık. 20 gündür tarlaları hazırlama safhası vardı. Bugün de tohumu toprakla buluşturuyoruz. Kurbanımızı hayırlısıyla kestik, rabbimizden bereketli bir yıl temenni ediyoruz. Bu dileklerimiz doğrultusunda ekime başladık" dedi.
"İŞE BAŞLARKEN, MAZOT VE GÜBRE ZAMLARIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK"
Bereketli bir yıl beklediklerini söyleyen Meriç, bu yıl mazot ve gübre zamlarıyla ekime başladıklarını ifade ederek, "Önce biz özellikle bereketli bir yıl bekliyoruz. Fiyatı ondan sonra değerlendireceğiz. Ama işe başlarken, mazot ve gübre zamlarıyla karşı karşıya kaldık. Her gün mazota zam geliyor. Gübre fiyatlarına yüzde 30 civarında yine zam geldi. Onun için büyük tereddüt yaşıyoruz. Maliyetlerde büyük bir artış yaşanacak. Şu anda geçen sene harmanda iyi bir başlangıç vardı ama ondan sonra yeniden fiyatlar tabana düştü. Biz öncelikle şu anda hayırlı ve bereketli bir sezon bekliyoruz" diye konuştu.
"DEVLET İPSALA'DAKİ ÇELTİK ÜRETİCİLERİNE EL UZATMALI"
Mehmet Emin Meriç, sözlerinin sonunda ise, İpsala Bölgesinde bu yıl yaşanan sel felaketleri dolayısıyla çeltik ekiminin çok az olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Biz burada Keşan bölgesinde ekime başladık ama İpsala bölgesinde hala yarım metre, 1 metre su olan çeltikçi arkadaşlarımız var. ve selin getirdiği kumdan dolayı büyük bir kayıp söz konusu. Devletimizin çok acil olarak oradaki çiftçilere, DSİ vasıtasıyla gerek kanalları kapatıp, gerekse kumları temizleyerek destek vermesi gerekir. Devlet el atmadığı takdirde, İpsala bölgesinde çok büyük alanda çeltik ekiminde hüsranla karşı karşıya kalınacak ve ekim yapılamayacaktır. Havalar şu anda çok iyi gidiyor. İyi bir mevsim yaşıyoruz. 20 gün kadar bir sürede yağmur ve sel olmazsa zamanında ekimimizi bitiririz. Bu vesileyle ben Keşan'da çeltik ekmek isteyen tüm çeltikçi arkadaşlara, tarım sektöründe çalışan herkese hayırlı ve bol bereketli bir sezon diliyorum"
Mehmet Emin Meriç daha sonra ise çeltik tarlasına girerek, ilk tohumları toprağa bıraktı. - EDİRNE