Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Greta Thunberg'ten skandal Kürdistan paylaşımı

Van'a Kürdistan dedi, özerklik istedi

Trabzon Teknokent Yeni Buluşların Peşinde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Teknokent, yeni projeler sayesinde insan yaşamını kolaylaştıracak buluşlar geliştirirken, bunlar arasında Dünya'da ilkler arasında yer alan projelerde bulunuyor.

Trabzon Teknokent, yeni projeler sayesinde insan yaşamını kolaylaştıracak buluşlar geliştirirken, bunlar arasında Dünya'da ilkler arasında yer alan projelerde bulunuyor.

Trabzon Teknokent Genel Müdürü Ömer Kurnaz, üretilen projeler hakkında bilgi verirken, Dünya'da ilk defa tamamen doğal Kilden oluşan oyun hamurları yapıldığını söyledi.

Projeler arasında böcek ilacından, insan sağlığını yakından ilgilendiren yeni buluşların bulunduğunu belirten Kurnaz, bu projelerin yaşamı kolaylaştıracağını belirtti.

Kurnaz, "Trabzon Teknokent olarak misyonumuz, Etkin ve sürdürülebilir bir üniversite ve sanayi işbirliği için somut bir ara yüz olmak, bölge içerisinde yatırım iklimini sürekli iyileştirerek, girişimciler ve yenilikçi teknolojiler için yeni yatırım fırsatları oluşturmak ve nitelikli iş imkanları sunarak araştırmacı ve kaliteli iş gücünü bölgeye çekmektir. Vizyonumuz ise, kendi teknolojisini üretebilen Türkiye hedefinde, ilk akla gelen, öncü teknoloji ve yenilik merkezlerinden biri olmaktır" dedi.

Trabzon Teknokent'te 2014 Ocak ayı itibariyle aktif olarak faaliyet gösteren 28 firma bulunduğunu kaydeden Kurnaz, "Bölgemizin faaliyete geçmesinden bu güne kadar toplam 62 firma bölgemizde yer almış olup, bu firmaların 41 tanesinin ilk kuruluşu bölgemizde yapılmıştır. Kuruluşu bölgemizde yapılan 41 firmanın 18'i Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2'si Gümüşhane Üniversitesi, 1 tanede Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olmak üzere 21 tanesi akademisyenler tarafından kurmuştur. Ayrıca bölgemizde yer alan 3 firmada da akademisyen ortak bulunmaktadır. Bölgede yürütülen Ar-Ge çalışmalarında 43 akademisyen görev almış, halen 22 akademisyen Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir. Bu veriler ülkemiz için henüz gelişme aşamasında olan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin amaçlanan hedefleri gerçekleştirebileceğinin ve ileri ki yıllarda bu verilerin daha da artacağının göstergesi olarak kabul edilebilir" şeklinde konuştu.

Teknokent'te yer alan firmaların 2014 yılı Ocak ayı itibariyle aldıkları hibe desteğin 5 buçuk milyon civarında olduğunu ifade eden Kurnaz, "Ülkemizde teknoloji tabanlı Ar-Ge çalışmalarına önemli miktarda kaynaklar ayrılarak hibe şeklinde destekler sağlanmaktadır. Trabzon Teknokent'te yer alan firmaların 2014 Ocak ayı itibari aldıkları toplamı proje hibe destekleri 5 milyon 343 bin 175 TL'dir. Bölgemizde yer alan firmaların almış oldukları vergi muafiyet toplamı da 4 milyon 295 bin 025 TL'dir." ifadelerini kullandı.

3,5 YILDA 27 PROJE TAMAMLANDI 3 TANESİ İÇİN PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Trabzon Teknokent olarak yaklaşık 3,5 yıllık faaliyet süresi içerisinde 27 proje tamamlanmış olup bu projelerden üç tanesi için patent başvurusu yapıldığını vurgulayan Kurnaz, "Trabzon Teknokent olarak, Bölgemizde faaliyet gösteren girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik muhasebe, hukuk, finans, şirketleşme, proje hazırlama eğitimleri, ulusal ve uluslar arası hibe ve fon kaynaklarına yönelik bilgilendirme ve proje hazırlama, fikri ve sınai mülkiyet haklarına yönelik bilgilendirme ve destek gibi birçok önemli konuda hizmetler verilmektedir. Özellikle bu hizmetlerimiz üniversitemizden mezun olma aşamasındaki öğrencilerimiz, yüksek lisans ve doktora programlarında yer alan arkadaşlarımıza Ar-Ge ve girişimcilik ruhu kazandırmak ve yeni teknolojik tabanlı şirketler oluşturmak adına daha da yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda 25'i tekno girişim sermayesi desteği, 2'si TÜBİTAK bin 512 destek programından faydalanılarak toplam 27 teknoloji tabanlı yeni Ar-Ge şirketi kurulmuştur. Ayrıca ilimizde yar alan KOBİ'ler ile yüz yüze görüşmeler yapılarak belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda üniversitemizde yer alan ilgili alanlardaki akademisyenlerimizle bir araya getirerek proje ekipleri oluşturulması ve KOBİ'lerin sorunlara yönelik Ar-Ge projesi oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir. Trabzon Teknokent'in yaklaşık 3,5 yıllık faaliyet süresi içerisinde 27 proje tamamlanmış olup bu projelerden üç tanesi için patent başvurusu yapılmıştır" diye konuştu.

DÜNYADA İLK KEZ DOĞAL KİLDEN OYUN HAMURU ÜRETİMİ

Çocuklar için doğal ve sağlıklı oyun hamuru üretimi projesinin dünyada tek olduğunu ifade eden Kurnaz, "Bölgemizde yürütülerek tamamlanan ve patent başvurusu yapılan projelerden birincisi, çocuklarımız için doğal ve sağlıklı oyun hamuru üretilmesi adlı bir proje olup, CMO Madencilik şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. Projede doğal kilden oyun hamuru üretilmesi, geliştirilmesi ve ürün kalitesi, standardının mevcut teknoloji ile yükseltilmesi amaçlanmıştır. Mevcut oyun hamurlarının tamamı plastik tozu ve plastik ağırlıklı kimyasallardan üretilmektedir. Kilden üretilecek oyun hamurları ise tamamen doğal ve dünyada ilk defa yapılan bir projedir. Proje kapsamında oyun hamuru tamamen doğal kilden üretilmiştir. Doğal kil oyun hamuru 'TonMini' ismiyle markalaştırılmış olup tamamen doğal kilden üretilmiş, doğal bitki özleriyle renklendirilmiştir. Kilin doğal elastiki yapısı sayesinde hiçbir zararlı kimyasal kullanılmadan geliştirilmiştir. TonMini tamamen doğal kilden üretildiği için doğada tamamen geri dönüşebilir bir yapıya sahiptir. Bunun yanında mevcut ürünler havayla temas edince 15-20 dakika sonrasında kurumaya başlarken, TonMini yumuşak yapısını açık havada en az 72 saat boyunca kaybetmemektedir. Patent başvurusu yapılan ikinci proje Özden AR-GE şirketi tarafından çok ajanlı ev otomasyonu ile güç yöntemi adı ile gerçekleştirilmiş olup, bu proje kapsamında yapılacak çalışma güç yönetimine adanmış ev otomasyon sistemi yapma üzerinedir. Bu proje ile ülkemizin dışa bağlılığı azaltacak, daha az maliyetle yıl boyu sürekli temiz enerji ile elektrik üreterek ihtiyaçlarını kullanıcı ölçüt ve sınırlılıkları çerçevesinde güç yönetim sistemi ile karşılayan bir yapı kurulacaktır. Ayrıca, ulusal endüstri ile üretimi gerçekleştirildiğinde ülkeye ekonomik katkı sağlayacaktır" dedi.

ÇAM KESE BÖCEĞİNE KARŞI BİYOPESTİSİT BÖCEK İLACI GELİŞTİRİLMESİ

Kurnaz, proje kapsamında Çam kese böceğine karşı biyopestisit böcek ilacı geliştirildiğini kaydederek, "Patent başvurusu yapılan üçüncü proje Karbiyosit şirketi tarafından 'Çam kese böceğine karşı biyopestisit böcek ilacı geliştirilmesi' adı ile gerçekleştirilmiş olup, bu projede biyolojik mücadele için biyopestisit böcek ilacı geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çamkese böceğinin doğal patojeni olan Serratia liquefaciens adı verilen bakteriyi ve fındık kurdundan izole edilen Bthuringiensissubsp. kursatki BnBt suşunun kullanarak hazırlanacak biyopestisit ile çamkese böceğine karşı biyolojik mücadelede önemli bir yol kat edilmiş olacaktır. Geliştirilen ürün ağaçların ve ormanların korunmasında eski kimyasal ilaçların yerine insektisidal etkileri belirlenen bakteriyal biyopestisit endüstriyel bir ürün olarak üretilebilecektir. Böylelikle etkili ve çevre dostu olan bu ürün sayesinde ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır. Biyoteknoloji Mühendislik şirketi tarafından Ar-Ge çalışmaları devam eden 'İstemli göz kırpma hareketine dayalı kablosuz tekerlekli sandalye kontrolü' adlı proje ile, insan ve makine ara yüzü oluşturularak gözünü istemli olarak kırpabilen, ancak basit bir kumanda kollu tekerlekli sandalyeyi kontrol ve kumanda edebilecek gerekli yetiye sahip olamayan kısmi felçli, yaşlı, kolunu kullanamayan engellilerin sadece istemli yapacakları göz kırpma hareketleri ile söz konusu tekerlekli sandalyeyi kontrol ve kumanda etmelerine olanak sağlayacak kablosuz sistem tasarlanmaktadır. Konu çalışma prototip aşamasındadır" ifadelerini kullandı.

KALP MASAJI VE SOLUNUM DESTEĞİ (KPR) SAĞLAMAK AMAÇLI KULLANILACAK OTOMATİK BİR CİHAZIN GELİŞTİRİLMESİ

Kurnaz, sağlık alanında da proje üretimi yaptıklarını söyleyerek, "Mehmet İkinci şirketi tarafından Ar-Ge çalışmaları devam eden 'Kalp masajı ve solunum desteği (KPR)' sağlamak amaçlı kullanılacak otomatik bir cihaz geliştirilmesi 'İ' adlı proje ile Kalp masajı ve solunum desteği (KPR) sağlamak amaçlı kullanılacak otomatik bir cihazın geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu projede göğüs kompresyon ve ventilasyonun otomatik bir cihazda birleştirilerek elde edilen sistemin 30 kez kalp masajını ve 2 kez solunum sayısını otomatik olarak algılaması planlanmaktadır. Ayrıca EKG elektrotları sayesinde hastanın kendi kalp atımının başlamasını algılayıp sistemi otomatik olarak durdurabilecek ve bunun yanında sesli ikaz özelliğine sahip olan tamamen yerli üretime dayalı bir teknolojik ürün olacaktır. Geliştirilecek ürünün prototip tamamlanma aşamasındadır" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title