Trabzon Prof. Dr. Hatipoğlu: Türkiye?deki İktisat ile Dünyadaki İktisat Çok Farklı
Prof. Dr. Hatipoğlu: Türkiye'deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklıKaradeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ), 'Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl' konulu konferansta konuşan 91 yaşındaki İktisatçı Prof. Dr. Zeyyat Hatipoğlu, birçok farklı ülkede iktisadi alanda dersler verdiğini belirterek, "Türkiye'deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklı" dedi.
Prof. Dr. Hatipoğlu: Türkiye'deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklı
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ), 'Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl' konulu konferansta konuşan 91 yaşındaki İktisatçı Prof. Dr. Zeyyat Hatipoğlu, birçok farklı ülkede iktisadi alanda dersler verdiğini belirterek, " Türkiye'deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklı" dedi.
Türkiye'de İşletme Mühendisliği eğitimini başlatan ve iktisat alanında 30'u İngilizce olmak üzere 220'yi aşkın kitap yazan Prof. Dr. Zeyyat Hatipoğlu, KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde toplantı salonunun açılışını gerçekleştirdi. Eski bakanlardan Faruk Özak ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal'ın da katıldığı açılış töreninin ardından Prof. Dr. Hatipoğlu'na, açılış törenine yaptığı katılım nedeniyle plaket verildi.
'ATATÜRK'E ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ'
Prof. Dr. Hatipoğlu açılışın ardından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerine, 'Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl' konulu konferansta açıklamalarda bulundu. Osmanlı'nın son Cidde Valisi olan İbrahim Paşa'nın dedesi olduğunu belirten Hatipoğlu, "Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarını görmüş biri olarak, Atatürk? e çok şey borçlu olduğumuzu biliyorum. Ekonomik olarak da bu ülkeye önemli katkılar yapmıştır" dedi.
'ATATÜRK BU ÜLKEYİ YOKTAN VAR ETMİŞTİR'
Türkiye'nin 1930'lu yıllarını bildiğini ifade eden Prof. Dr. Hatipoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"1930'lu yıllarda hayatım Trabzon'da geçti. O yıllardaki Türkiye'deki fakirliği çok iyi biliyorum. 1929'dan sonra babam iflas etmişti. Perişan olduk, dedemin evine gittik. Babam Trabzon'un en önemli iş adamlarındandı. 1929'dan sonra 10 yıl bizim kapımızı çalan olmadı. Türkiye'de çok büyük bir inkılap yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi yoktan var etmiştir."
Prof. Dr. Hatipoğlu, birçok farklı ülkede iktisadi alanda dersler verdiğini ve Türkçe'den İngilizce'ye çevrilen tek iktisat kitabının kendisine ait olduğunu da belirterek şunları söyledi:
" Türkiye'de ilk milli gelir tahmini 1937'lerde yapıldı ve kişi başına milli gelir bugünkü rakamla 600-700 dolardı. Bugünkü rakamla kişi başına 9 bin dolar. Türkiye'de inanılmaz bir zenginlik olmuştur. Türkiye'deki iktisat ile Harvard Üniversitesi'nde öğretilen iktisat arasında çok büyük fark var. Hatta buradaki iktisatın oradaki iktisatla hiçbir alakası olmadığını söyleyebilirim. Bu yüzden Türkiye'deki iktisadın yeniden yazılması gerektiğini düşünen bir teori ortaya koydum. 40 yıl üzerinde çalıştım ve bir kitap yazdım. Bu kitap, Türkçe'den İngilizce'ye çevrilen tek iktisat kitabı oldu. Türkiye'deki iktisat ile dünyadaki iktisat çok farklı. Türkiye'de anlatılan iktisadın, Harvard'ta bizim öğrendiklerimizle hiç alakası yok. Bize orada başka şeyler öğrettiler. Türkiye'deki kitaplarda böyle bir şey yok. Ben de bunun üzerine arka arkaya kitaplar yazmaya çalıştım. Kitap yazmamın bir sebebi de buydu."
'TÜRKİYE'NİN SORUNU CARİ AÇIĞI ÇÖZEMEMEKTİR'
Prof. Dr. Hatipoğlu, Türkiye'nin sorununun cari açığı çözememek olduğunu ve bunu başarmanın da kolay olmadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ekonomiyi öğretmek lazım. Hala cari açıkla emek ücretleri arasındaki ilişkiyi bilmiyoruz. İşte ben onu göstermeye çalışıyorum. 1950 yıllarında Türkiye ekonomisinin yüzde 45'i tarımdan gelirken, bugün yüzde 7-8'i geliyor O tarımdaki korkunç nüfus şehirlere geliyor. Şehirlere gelince onların masraflarında ciddi artış var. Onlar bu ücretle yaşayamazlar. Boztepe'de bir sürü binalar yapılmış. Trabzon başka bir Trabzon olmuş. Otomobiller hep 1990 sonrası. İnanılmaz bir servet artışı var. Bu cari açıktır. Türkiye'nin sorunu da cari açığı çözememektir. Bunu çözmekte zordur. Bu işi anlayacağız, dinleyeceğiz. Türkiye bu cari açıkla yaşayamaz. Bunu çözmenin tek yollu milli geliri kazanmaktır. Zaten bu da başladı. Orta gelir tuzağı var. 2013 yılında 11 bin dolara çıktık, şimdi 9 bin dolardayız. Ama oralara çıkmak için insanları daha fakirleştiriyorsunuz. Bunu yapamazsınız. CHP de MHP de AKP de HDP de bunu yapamaz."