Torun El Attı, Sandıktan Tarih Çıktı
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Etrim Köyü'nde doğan üniversite öğrencisi Ayşegül Günaydın, doğduğu köyün değerlerini yaşatmak için ninelerinden kalan 100 yıllık kıyafetleri giyerek kamera karşısına geçti.
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Etrim Köyü'nde doğan üniversite öğrencisi Ayşegül Günaydın, doğduğu köyün değerlerini yaşatmak için ninelerinden kalan 100 yıllık kıyafetleri giyerek kamera karşısına geçti. Günaydın, köyün çeşmesi, sarnıcı ve kırsalında çekilen fotoğrafları Kent Müzesi Arşivi'nde sergilemek istediğini söyledi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Ayşegül Günaydın, köyündeki kültürel ve tarihi değerlerin tanıtımı için kolları sıvadı. Anneannesi 75 yaşındaki Fatma Topan ve büyük ninelerinden kalan, sandıklarda yaklaşık 100 yıldır bekleyen giysileri çıkartarak giyen Günaydın, kamera karşısına geçti. Etrim köyünün kırsalında ineklerle, 240 yıllık çeşme başında, tarihi sarnıç yanında yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektiren Günaydın; don, entari, ipekli çemberi ve yazma beşibirliklerin halen kullanıldığını belirterek "Bu güzellikler yöremizde yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor. Bodrum'a gelenler kentimizin sadece beach ve diskolardan, denizden ibaret olmadığını bilmeli. Yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta doğal güzellikleri ile ünlü köylerimiz var. Sandıktan çıkan kıyafetler bu değerlerden sadece bazıları. Bu değerleri yaşatmak için sergi gibi etkinlikler düzenleyeceğim" dedi.
Bodrum Sözlü Tarih Grubu Araştırmacısı emekli öğretmen Nuran Yüksel de Ayşegül Günaydın'ın çalışmalarından memnun olduklarını söyleyerek "Kimliklerini, geçmişlerini unutmayan gençlerimiz değerlerimizi geleceğe taşıyacak. Ayşegül'ün yaptığı bu önemli çalışma Bodrum'un geçmişini günümüze taşıyan Bodrum Kent Müzesi'nde yerini alacak. Şu ana kadar 30 bine yakın fotoğraf, bin 900 döküman ve 35 videoyu Kent Müzesi Arşivi'nde toplamayı başardık" dedi.
- Muğla