Töre Cinayetine İndirimsiz Ceza
İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki Tahtalı Barajı kenarında boğulmuş bulunan 26 yaşındaki Neslihan Adıgüzel'in zanlıları ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
3 çocuk annesi Neslihan Adıgüzel'i öldürdükleri suçlamasıyla tutuklu yargılanan eşi Nezih Adıgüzel, kayınbiraderi Fesih Adıgüzel ve ağabeyi Hüseyin Anuk, 'töre saiki ile cinayet' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan Ahmet Adıgüzel, Abdullah Adıgüzel, Mahmut Adıgüzel, Bedran Adıgüzel ve Şeref Adıgüzel ise beraat etti. Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına avukat Pınar Melli, beraat eden sanıklar yönünden kararı temyiz edeceklerini belirtti.
Olay 2011 Temmuz ayında meydana geldi. Buca İlçesi Gediz Semti 677 Sokak'taki eve kavga çıktığı ihbarıyla giden polis, kimseyi bulamadı. Bir süre sonra ise aynı sokakta bir kadının kaçırıldığı ihbarı yapıldı. Sokağa giden polis, mobilya işçisi 29 yaşındaki Nezih Adıgüzel, ağabeyi 33 yaşındaki Fesih Adıgüzel ve 31 yaşındaki Hüseyin Anuk ile karşılaştı. İhbarı yapanların, bir kadını 3 kişinin götürdüğünü söylemesi üzerine Adıgüzel kardeşler ile Anuk gözaltına alındı.
Şüphelilerin sorgusu sürerken, Neslihan Adıgüzel, Menderes İlçesi'ndeki Tahtalı Barajı'nda boğulmuş olarak bulundu. Olayla ilgili gözaltına alınıp, Adliye'ye sevk edilen toplam 8 kişiden, öldürülen kadının kayınbiraderi Fesih Adıgüzel, eşi Nezih Adıgüzel ve ağabeyi Hüseyin Anuk, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Neslihan Adıgüzel'in fuhuş yaptığı gerekçesiyle öldürüldüğünü belirten savcı, tutuklu sanıklar Nezih Adıgüzel, Fesih Adıgüzel ve Hüseyin Anuk ile genç kadının öldürülmesi kararını verdikleri ileri sürülen, Adıgüzel Ailesi'nden 5 kişi hakkında, ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle dava açtı.
İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, haklarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Fesih Adıgüzel, Nezih Adıgüzel, Hüseyin Anuk ile tutuksuz yargılanan Ahmet Adıgüzel, Abdullah Adıgüzel, Mahmut Adıgüzel, Bedran Adıgüzel ve Şeref Adıgüzel, tarafların avukatları ile Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına avukat Pınar Melli katıldı.
Neslihan Adıgüzel'in eşi tutuklu sanıkl Nezih Adıgüzel, olaydan bir gün önce ağabeyi Fesih'in kendisini aradığını, eşi Neslihan Adıgüzel'in bir randevu evinde çalıştığını söylediğini anlattı. Bu durumu ağabeyine telefonla bildiren kişinin verdiği Buca'daki adrese gittiklerinde eşi Neslihan'ı bir kadınla yan yana yarı çıplak yatarken gördüklerini, eşini annesinin evine bıraktıklarını ileri süren Adıgüzel, daha sonra eşinin ağabeyi Hüseyin Anuk'u arayarak buluştuklarını, ne yapacaklarını konuştuklarını aktardı. Adıgüzel, "Önce boşanacağımı söyledim. Ama sonra bundan vazgeçtim, üç çocuğumuz vardı. Başka bir yere taşınmaya karar verdim. Ertesi sabah eşimle Gaziemir'de buluştuk. Ayrancılar civarında bir eve bakmaya gittik. Dönüşte eşim ablasına gideceğini söyleyerek ayrıldı. Daha sonra ağabeyim Fesih ile kayınbiraderim Hüseyin, eşimi bulunduğu yerden almaya gittiklerinde kaçırıldığını öğrendik. Ardından polis hepimizi gözaltına aldı. Ertesi gün de eşimin suda boğulduğunu öğrendik" dedi.
Sanık Fesih Adıgüzel de Hüseyin Anuk'la beraber Neslihan'ı ablasının evinden alıp durumu konuşmak üzere Menderes'teki Tahtalı Barajı civarına gittiklerini bu konuyu kimlerin bildiğini sorduğunu anlattı. Bunun üzerinen Neslihan Adıgüzel'in, "Benim kocam var, sen bana soru soramazsın. Sen önce kendi karına bak, asıl o bu işleri yapar?" dediğini öne süren Fesih Adıgüzel, "Ben de sinirlendim. Bir an dövmek için yeltendim, o da ayağa kalkmıştı. Dengesini kaybetti ve suya düştü. Yüzme bilmem. Etrafta çalı çırpı bakındım bulamadım. Gözümün önünde çırpınırken biraz daha ileriye doğru gitti. Çırpına çırpına öldü. Yanımda başka kimse yoktu" dedi. Fesih Adıgüzel, olaya ilişkin bir aile meclisi toplantısı olmadığını, telefonla kimseden talimat da almadığını söyledi.
Diğer sanıklar da suçlamaları reddetti.
Duruşma savcısı mütaalasında üç tutuklu sanık ile 5 tutuksuz sanığın 'töre saiki ile cinayet' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.
Savcının mütaalasının ardından, kısa bir ara veren mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Nezih Adıgüzel, Fesih Adıgüzel ve Hüseyin Anuk'u, herhangi bir indirim yapmadan TCK'nın 82/1-d-k maddesine göre ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırırken, tutuksuz yargılanan 5 sanığın da suç delili tespit edilmediğinden beraatlerine karar verdi.
Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına avukat Pınar Melli, beraat eden sanıkların da ceza alması gerektiğini belirtip, bu yönünden kararı temyiz edeceklerini belirtti.
- KUTU -
TCK 82 - Madde (1) Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı,
g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
i) Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,
j) Kan gütme saikiyle,
k) Töre saikiyle işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. - İzmir