Torbalı'daki Suriyeliler İçin 'Geç Olmadan Devlet Gelsin' Çağrısı
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren ve tarım işçisi, çoğu hasta 2 bin 400 Suriyeli sığınmacı için acil yardım çağrısı yapıldı.
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren ve tarım işçisi, çoğu hasta 2 bin 400 Suriyeli sığınmacı için acil yardım çağrısı yapıldı.
Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri, Torbalı İlçesi'nde yaklaşık 2 bin 400 Suriyeli sığınmacının mevsimlik işçi olarak barındığı 4 çadır alanında sağlık taraması yaptı. Sağlık elemanı, tercüman ve raportörlerden oluşan gruplar, çadırları ziyaret ederek sağlık durumları ve yaşam koşullarına ilişkin tespit yaptı. Bir çadır poliklinik haline getirilerek hastalar tedavi edildi. Gönüllü eczacıların da yer aldığı sağlık taramasında ilaçlar hastalara ulaştırıldı. Soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda elektriksiz, susuz bir yaşam süren, soba ile ısınabilen Suriyeliler'den aralarında bebek, çocuk ve yetişkinlerin de bulunduğu bir çoğunun grip olduğu dikkat çekti. Halkların Köprüsü Derneği, bu insanların sağlık ve beslenme durumlarının kritik olduğunu belirterek acil yardım çağrısı yaptı.
Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Torbalı ile Bayındır ilçeleri arasındaki yolun kenarlarında, çöplük denilen alanlarda, 2 bin 400 Suriyeli'nin çok azının soğuk kış koşulları nedeniyle iş bulabildiği, derme çatma naylon çadırlarda soba ve ocaklarda, topladıkları çöp ve odunları yakarak ısınmaya çalıştıklarını söyledi. Prof.Dr. Terzi, şöyle dedi: "Çadırlarda kalanların sağlık açısından durumları çok kötü. Üzerlerine sıcak su dökülmesiyle yanık oluşan bebeklerle, çocuklarla karşılaştık. Aralarında yeni doğan bebekler var. Gebe kadınların, çocukların aşısı yok. Biz ancak, hasta olan bin kişiye ulaştık ve muayene ettik. Dernek olarak 60 kişi gittik, yaklaşık 30 civarında hekim, hemşire, 17 tercüman 10 gönüllü eczacı ile birlikte muayene ettik. Çoğunluğu üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürree, bronşit, gribal enfeksiyon hastasıydı. Kronik şeker hastalarının ilaçları bitmişti. Yanımızda götürdüğümüz ilaçları verdik. Bu insanlar Torbalı merkezden 30 kilometre uzakta ve sağlık ocağına gitmeleri için ceplerinde para yok. Mutlaka gezici sağlık hizmeti gitmeli."
Mülteci sorunun hala devam ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Terzi, bu insanların barınma, beslenme sorununun kritik bir noktada olduğunu devletin bu konuda el uzatmadığını bildirirken şöyle dedi: "Herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu sorunlar, gönüllü yardım kuruluşlarının gücünün çok üzerinde. Derme çatma çadırlarda yaşıyorlar, elektrik su yok. Çadırların içine ışıldaklarla girdik. Barınma koşulları devlet tarafından iyileştirilmezse hastalık kaçınılmaz olur. Çocukların ayakları çıplak ve gripten kırılıyorlar. Biz acil çağrı yapıyoruz. Tuvalet ve su ihtiyaçları için de acil müdahale yapılmalı. Raporumuzu İl Sağlık Müdürlüğü'ne göndereceğiz. Ayrıca bu çalışmaya bizimle birlikte Ege Üniversitesi'nden dört halk sağlığı profesörü de katıldı. Onlar da halk sağlığı raporu hazırlıyorlar."