Topraklarımızdaki Erozyon Kaybı Azaldı"
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, 1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamın 2013 yılında 178 milyona düşürüldüğünü belirterek, "Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı.
ÖZGÜN TİRAN - Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, 1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamın 2013 yılında 178 milyona düşürüldüğünü belirterek, "Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı. Bunları parasal olarak ele alırsak, 1 milyar 51 milyon liralık yıllık toprak kaybını önlemeden dolayı kazancımız var." dedi.
Erozyonla mücadele kapsamında çalışmalar yürüten emekli öğretim üyesi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda bu yönde önemli faaliyetlerde bulunulduğunu söyledi.
Orman ve Su İşleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının çalışmaları sonucu Türkiye topraklarının erozyon kaybının en alt seviyelere indiğini vurgulayan Doğan, erozyonla mücadele kapsamında kentten kırsala dönüşlerin bile olduğunu kaydetti.
Mücadelenin önemine değinen Doğan, "1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamlar 2013 yılında 178 milyona düşürülmüştür. Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı. Bunları parasal olarak ele alırsak, 1 milyar 51 milyon liralık yıllık toprak kaybını önlemeden dolayı kazancımız var. Çalışmalarımızı daha etkili bir biçimde yapmalıyız. Bu sonuçlar çalışmalar ile oluyor." ifadelerini kullandı.
"Türkiye erozyonla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer alıyor"
Türkiye'nin erozyonla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer aldığını aktaran Doğan, şöyle devam etti:
"ABD bile erozyonu büyük kaynaklarına rağmen yok edemiyor. Ancak Türkiyemizde erozyonun azalması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de şehirden kırsala geriye dönüş bile var. Bu başarılı çalışmalardan kaynaklıdır. Tarımsal alanların yüzde 59'unda, meraların yüzde 64'ünde, orman alanlarının ise yüzde 54'ünde çeşitli derecelerde erozyon var. Bu erozyon olayını sadece bir toprak kaybı olarak düşünmemek gerekir. Bitki, besin maddeleri de kayboluyor, toprağın verimliliği yok oluyor. Toprağın verimliliğinin de kaybolması çölleşmeyi tetikelemesi demektir. Göçlerin hızlanmasına neden oluyor. Bu nedenle erozyon ile mücadelede çok önemli adımlar atılması gerekiyor."
"Vatandaşlarımızın bilinç düzeyi arttı"
Doğan, vatandaşların erozyonla ilgili bilinç düzeyinin artığına işaret ederek, bunda sivil toplum örgütü temsilcilerinin rolünün büyük olduğunu söyledi.
Erozyonla mücadelede toprağın asıl sahibi çiftçilerin bilinçli gerektiğini vurgulayan Doğan, ufak çalışmalar, ekim ve dikimlerle erozyanla mücadele edilebileceğinin altını çizdi.
Türkiye'de daha fazla su erozyonun meydana geldiğini belirten Doğan, "Türkiye'de meydana gelen erozyon olaylarının yüzde 99,5'i su erozyonudur. Rüzgar erozyonu ise çok az seviyelerde. En çok rüzgar erozyonu ise Iğdır'da meydana gelmektedir." diye konuştu.
Doğan, 1960'lı yıllarda Türkiye'de başlayan rüzgar erozyonu ile mücadele sonucu rüzgar erozyonunun neredeyse bittiğini sözlerine ekledi.