Toprak Ana Günü' Foça'da Kutlandı
ULUSLARARASI Slow Food Hareketince 2009 yılında ilan edilen ve her yıl 10 Aralık günlerinde kutlanan 'Terra Madre Day' (Toprak Ana Günü) için harekete üye dünya ülkeleriyle birlikte İzmir'in Foça ilçesi'nde de çeşitli etkinlikler düzenlendi.
ULUSLARARASI Slow Food Hareketince 2009 yılında ilan edilen ve her yıl 10 Aralık günlerinde kutlanan 'Terra Madre Day' (Toprak Ana Günü) için harekete üye dünya ülkeleriyle birlikte İzmir'in Foça ilçesi'nde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bilim adamlarının gıdaya ilişkin sunumlarının yanısıra Slow Food'un 'İyi, adil, temiz' felsefesine uygun yetiştirilmiş yerel ürünlerle hazırlanmış yemekler katılımcılara ikram edildi.
Türkiye'nin ilk 'Yeryüzü Pazarı' unvanlı yerel pazarını işleten Foça Zeytindalı Birliği Grubu'nun özel olarak oluşturduğu Slow Food Mutfağı'nın da bulunduğu Balık Hali'ndeki Balıkçı Kahvesinde bugün saat 11.00'de başlayan programa Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, Belediye Meclis Üyeleri, üretici üyeler, bazı STK temsilcileri, bazı üniversitelerin ziraat fakültelerinden öğretim üyeleri, Slow Food Şile Palamut Birliği, Yunanistan'ın Sisam (Samos) Adası'ndan gelen temsilciler ile Foçalı vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen bu yılın parolasının 'Dünyayı Sev Geleceğini Koru' olarak belirlendiğini, Toprak Ana Günü'nün bir şükran günü olduğunu belirterek Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün 2016'yı Bakliyat Yılı ilan etmiş olduğuna dikkat çekti.
Gökhan Demirağ da Foça Zeytindalı Birliği ve Foça Belediyesi'nin Slow Food felsefesine uygun çalışmalara birlikte imza attıklarını, ilçelerinde Halim Foçalı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi gibi turizm, aşçılık ve sağlıklı yemekler konusunda her zaman katkı sunan bir öğrenim kurumunun bulunmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Program kapsamında ilk sunumu yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya nitelikli protein konusuna vurgu yaptı. Kırmızı etin yanısıra özellikle baklagillerin bu konuda çok yararlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, yerel tohumların korunması konusununda çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkaya, ABD'de buğday üretiminde hastalıktan dolayı yaşanan sıkıntılar Amerikalı uzmanların Türkiye'den yerel buğday tohumlarını incelemesi ve genetik çalışmalarla giderilebilmiştir. Yerel tohumlar kök hücre gibi çok önemli bir işleve sahiptir" dedi.
Toprak Ana günü etkinlikleri kapsamında Slow Food Şile Palamut Birliği lideri Fatma Cam Denizci, "Slow food Nedir?", Gıda Mühendisi Petek Ataman, "İklim Değişikliği ve Gıda Egemenliği", Dr. Füsun Tezcan, "İlaçsız Tarım Mümkün mü" konu başlıkları altında sunumlar yaptı.
Sunumların ardından katılımcılara; tamamı Halim Foçalı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve Foça'nın geleneksel tatları kapsamında yer alan dövmeli alaca çorba, börülceli tarhana, ot kavurma, kızılca bulguru, kısır, mercimek salatası, piyaz, fava, mercimekli börek, bakla sofa tatlısı, baklagil salatası, börülceli köfte, enginar göbeğinde iç bakla, fasulye ezmesi, mercimek çorbası gibi yemekler ikram edildi.
- Foçaizmir