Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

Toprağı Tuğlaya Dönüşen Şehir

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat’ın Erbaa ilçesine has özel topraktan imal edilen tuğla birçok aşamadan geçirilerek inşaat sektörüne hazır hale getiriliyor.

Tokat'ın Erbaa ilçesine has özel topraktan imal edilen tuğla birçok aşamadan geçirilerek inşaat sektörüne hazır hale getiriliyor.

Erbaa'da 1940'lı yıllarda ilkel yönetimlerle üretime başlayan tuğla fabrikalarında günün teknolojinse uygun olarak üretim yapılıyor. Tuğla yapımına özel hammaddenin bulunduğu ocaklardan kamyonlarla fabrikalara getirilen toprak birçok aşamadan geçiriliyor. Ham toprak taş ayırma makinesi, toprak canavarı ve silindirlerden geçirildikten sonra çamur haline gelen toprak vakum presten tuğla olarak çıkıyor. İşçiler tarafından üretim bandından alınarak dinlenmeye alınan tuğlalar kurutulduktan sonra 800 derecedeki özel ocaklarda fırınlanarak yapı sektörüne hazır hale getiriliyor.

Tuğla fabrikası sahibi İbrahim Bayraktar, topraktaki özellikten dolayı Erbaa'da tuğla fabrikalarının uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini söyledi. Toprağın kiremit halini almasının kurutma, dinlendirme ve fırınlama ile birlikte yaklaşık olarak bir haftayı bulduğunu ifade eden Bayraktar, tuğlanın Karadeniz ve Doğu Anadolu'ya gönderildiğini kaydetti.

TUĞLA FABRİKALARI İLÇENİN LOKOMOTİFİ

Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, 61 bin nüfuslu ilçede bulunan 16 tuğla fabrikasında yaklaşık bin 500 kişi çalıştığını söyledi. İlçenin lokomotifi olan sektörün başka bir önemine dikkat çeken Başkan Yenihan, kendisinin de okul yıllarında tuğla fabrikasında çalışarak harçlığını çıkardığını belirtti. Erbaa'da doğup büyüyen ve şu anda önemli görevlerde bulunan birçok profesör, bürokrat ve iş adamının da bu fabrikalarda çalıştığına dikkat çeken Başkan Yenihan, ünlü isimler arasında iş adamı Hüseyin Özdilek'in de olduğunu kaydetti. İlçede 1960'lı yıllardan önce ilkel yöntemlerle yapılan tuğlacılığın artık teknolojik imkanlara paralel olarak üretimine devam ettiğini ifade eden Başkan Yenihan, "Erbaa'da bitmek tükenmek bilmeyen bir rezervimiz var. İnşallah bu fabrikalar miadı ömrünü doldurmadan üretimlerine devam edecek. Tuğla sektöründen 3 bine yakın kişi ekmek kazanıyor. İlçemizde sanayi tesislerin optimum seviyede olması nedeniyle işsizlik yok. Bu tamamen genç nüfusun varlığı ile de alakalı" diye konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title