Toplu Sözleşme Hükümlerini Değerlendirme Toplantısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin başkanlığında Toplu Sözleşme Hükümlerini Değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin başkanlığında Toplu Sözleşme Hükümlerini Değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Devlet Personel Başkanlığında gerçekleştirilen, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. dönem Toplu Sözleşme hükümleri ile 2016 yılı Mart ayı Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda gündeme gelen konulara ilişkin istişare toplantısında Yegin, 24 Mart'ta Kamu Personel Danışma Kurulu toplantısının yapıldığını anımsattı.
Yegin, toplantıda konfederasyon ve sendika başkanlarının 3'üncü toplu sözleşme sürecinde üzerinde çalışmalar yapılmak üzere hükme bağlanan bazı konularla ilgili işleyişte kamu kurumlarında yaşanan sorunlarla ilgili tespitlerini paylaştıklarını söyledi.
Çalışma komisyonu oluşturulmasına toplantıda karar verildiğini aktaran Yegin, konfederasyonlar ve yetkili sendikalardan, 30 Mart'ta kamu kurumlarında 3'üncü toplu sözleşmeyle ilgili yaşanan sorunların ne olduğu ve bu sorunlarla ilgili süreçlerin nasıl yürütüldüğüne ilişkin bir değerlendirme istediklerini açıklayan bir yazı gönderdiklerini belirtti. Yegin, yazıda toplantının 15 Nisan'da olacağının bilgisinin yer aldığını aktardı.
4C'lilerin kadroya alınması
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3'üncü dönem toplu sözleşme trafiğinde çok önemli kazanımlar gerçekleştiğini vurguladı.
Toplu sözleşme sonrası çalışılması gereken konular içerisinde yer alan Targel sorunun çözülerek tarım sektöründe önemli bir mesafe alındığını söyleyen Yalçın, söz konusu alana gittiklerinde çalışanların kendilerine teşekkür ettiklerini dile getirdi.
4C konusunun henüz belli bir aşamaya gelmediğine dikkati çeken Yalçın, "Bu alana ilişkin bazı mutlak çalışmaların yapıldığını biliyoruz ama henüz siyasi iradeye yansıtılacak ve onlar tarafından karar noktasına dönüştürülerek, yasalaşma sürecine henüz gelmediği için bu alanda bir talep sıkışması var. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor." diye konuştu.
Toplu sözleşme sürecinde karar altına alınan bazı başlıklara da değinen Yalçın, 28 başlığın Kamu Personeli Danışma Kurulunda (KPDK) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya teslim ettiklerini bildirdi.
Türk Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da KPDK'da alınan kararların geldiği aşamanın önemli olduğunu ifade etti. 4C konusunun sendikaları ve çalışanları yorduğuna işaret eden Koncuk, şöyle konuştu:
"Sürekli temcit pilavı gibi aynı şeyleri söylemekten sendikalar da bıktı. 23 bin 4C'linin kadroya bugüne kadar geçirilmemiş olması asla kabul edilecek bir durum değil. Bugün inşallah bu toplantıda ortaya konulacak yol haritası ile hem 4C'li çalışanlarımızın hem de üniversiteli işçilerin memur kadrosuna alınmasını belirleyecek bir kararın çıkması bu insanlarımızın beklentilerine uygun olacaktır. Performans değerlendirme konusunun da mutlaka görüşülmesi ve değerlendirilmesi lazım. Kamuda hizmet kalitesini, verimi ölçebilecek bir performans değerlendirmesi kriterini ortaya koymak mümkün değildir. Bu, Sağlık Bakanlığında yaşanıyor ve hiç bir işe yaramıyor."
Koncuk, 4C'lilerin kadroya alınmasıyla ilgili, "Sayın Başbakan, 'Kadro' demiştir, Sayın Başbakan'ın bu kadro sözü verilen bir söz olarak değerlendirilmeli ve kadro konusunda, kamu işçisi yapılması gerekenler kamu işçisi yapılmalıdır, devlet memuru olması gerekenler devlet memuru yapılmalıdır. Türkiye, çalışma hayatı bakımından yeni bir ucube, yeni bir bela sistemle baş başa bırakmamalıdır." dedi.
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de "geçmişten bugüne bütün eksikliklerine rağmen toplu iş sözleşmesine bağlanmış maddelerin hayata geçmesi ve demokrasinin buna direnmemesi için hükümetin, Devlet Personel Başkanlığının önünde bir çalışmayı koyması gerektiğini" söyledi.
4C statüsünün hala tartışıldığını belirten Özgen, "Sözleşmeli personelin temel ücreti konusunda ciddi sıkıntıları var, uzun bir süredir devam ediyor, biz bunu tartışıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz." sözlerine yer verdi.