Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren gelişme: Karşınızda enayi mi var

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren gelişme! "Karşınızda enayi mi var"

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Tophane-i Amire'de İslam Eserleri Rüzgârı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzlerce Yıllık Eserler "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" Sergisinde ilk kez görücüye çıktı

Türk İslam Sanatının en nadide eserlerinin sergilendiği Mehmet Çebi Koleksiyonu'ndan "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan: "Bu Eserler Medeniyet Serüveninin Tuğlalarıdır" dedi.

İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından, Doğuş Grubu'nun katkıları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İSMV'nin desteğiyle düzenlenen sergi, 29 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Koleksiyoner Mehmet Çebi'nin "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma' sergisinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tophane-i Amire'nin Beş Kubbe salonunda gerçekleştirildi. Sergide yüzlerce yıllık köklü bir medeniyetin tarihsel gelişim serüveni, Doğuş Grubu'nun katkıları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile İSMV'nin desteğiyle gözler önüne seriliyor. Açılışa İstanbul Valisi Vasip Şahin, serginin ana sponsorluğunu üstlenen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, sergiyi destekleyen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, ünlü tarihçiler Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu, İKSP Başkanı Süleyman Bayraktar ve İKSP Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan ile sanat, iş, siyaset ve spor dünyasından pek çok tanınmış sima katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan İKSP Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, "İslam Kültür Sanat Platformu olarak gerçekleştirdiğimiz Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma adlı klasik sanatlar sergimize hoş geldiniz" şeklinde başlayan sözlerini, günümüz çağdaş sanat sergilerinin yapıldığı bu tarihi binada ilk kez böyle anlamlı bir serginin gerçekleştirildiğini belirterek sürdürdü. Özkan "Bizlere Tophane-i Amire'yi tahsis eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yalçın Hocamıza, Koleksiyonunu istifadelerimize sunan değerli Mehmet Çebi beyefediye ve Doğuş Grubuna teşekkür ediyorum."dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu Eserler Medeniyet Serüveninin Tuğlalarıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmasında: "İçerikleri ve tasarımları, verilen emekle gerçekten muhteşem bir birikimin ürünü olan bu eserlerin yeni nesillere tanıtılması için çaba harcayan başta Sayın Mehmet Çebi olmak üzere herkesi özellikle tebrik ediyorum. Bizim medeniyetimiz bilgiye, öğrenmeye, kitaba, kütüphaneye değer veren, bunları el üstünde tutan bir medeniyettir. İslam medeniyeti ilim irfan kitap medeniyetidir. Burada inancının temelinde 'oku' emri bulunan Peygamber Efendimizin beşlikten mezara ilim öğrenmeyi tavsiye ettiği bir medeniyetten söz ediyoruz. Bugün burada açılışını yaptığımız eserleri, bu inkişafın habercisi olarak değerlendireceğiz. Bu eserler sadece sanat değerleriyle değil temsil ettikleri medeniyet eşdeğerleriyle de ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bir ferman sadece resmi bir belge değildir, bir hat sadece güzel yazı demek değildir, bir hat el yazması bu noktada orijinal bir eser anlamına gelmez, bunların her biri maziden atiye giden bir medeniyet serüveninin adeta tuğlalarıdır. Bu eserleri medeniyetimize kültürümüze bizlere bizden sonraki nesillere kazandıranları rahmetle minnetle yad ediyorum. Çamlıca'da şuan inşa edilmekte olan caminin altında dev bir İslam Eserleri Müzesi kuruyoruz. İstanbul'daki bu açığı bu vesileyle de kapatmış olacağız. Dünyada öyle ülkeler var ki 50-100-150 hatta 300 milyon çeşit kitaba sahip kitap kütüphaneleri var. Bizde en büyük kütüphane Ankara'daki kütüphanede 1,5 milyon, daha büyüyü yok. İnşallah Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 5 milyon kitabı olan kütüphanenin inşasına başlayacağız. Bu vesileyle halka 24 saat açık olacak kütüphaneyi açacağız. Kitaba olan sevginin ve ilginin zeminini devlet olarak biz hazırlayacağız ki gençliğimize nesillerimize karşı görevimizi yaptık diyelim." dedi.

"Bu nadide eserler asırlara meydan okuyor"

İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından gerçekleştirilen sergide, yüzlerce yıllık Kur'an-ı Kerim'ler ve Delail-i Hayrat, fermanlar, hat levhalar, yeni ve eski el yazmalarının yer aldığı çok değerli bir koleksiyon sunularak, tarihsel zenginlik ve birikim ziyaretçilerle paylaşılacak. İKSP Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, Türk İslam Medeniyetinin en güzel 99 eserini bu sergi aracılıyla sanatseverlerle buluşturmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti. Özkan, Türk İslam eserlerinin tarihi ve günümüz uygulamalarından örneklerin sergilendiği sergide, 9. ve 13. yüzyıllara ait Kur'anı Kerim'lerin ilk kez gün yüzüne çıktığını belirtti. Özkan konuşmasında şu sözlere yer verdi; "Eski ile yeninin, kelam ile kalemin buluştuğu bu sergide yüzlerce yıllık mushafı şerifler, ferman ve Hilye-i şerife örnekleri yer alıyor. İslam Medeniyetinde kalem, başta Kuranı Kerim olmak üzere Hilye-i şerife ve güzel sözleri en güzel bir formla sanata dönüştürmüştür. Sergide görülecek olan Osmanlı resmi yazışmaları, yani fermanlar içerikleri ile beraber tasarım ve görünüş olarak bile Osman sanat zevkinin, zevk-i seliminin vardığı noktayı gözler önüne sermektedir. Bugün bu nadide eserler İslam Medeniyetinin iftihar vesilesi olarak adeta asırlara meydan okumaktadır. Bize bu eşsiz mirası bırakan geçmişimize medyunu şükranız." diyerek müjdeyi haberi verdi: "Bu vesileyle Zatı alilerinizin himayeleriyle içinde müzesi ve eğitim kurumları olan bir külliyeyi İstanbul'a kazandırmayı arzu etmekteyiz."

Sergide 9. 16. ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacâr, Endülüs, Osmanlı menşeili el yazması Kuran-ı Kerim'ler ve 19. yüzyıl Osmanlı Fermanları, 19.yy Osmanlı Hilye-i Şerifeler sergileniyor. Ayrıca, 16 yy'a ait Nesih yazı çeşidiyle oluşturulan Kur'an-ı Kerim, Hattat Visâl-i Şirâzi'nin 19.yy'da kaleme aldığı Kuran-ı Kerim ile Hattat Muhammed Tahir'in 19.yy'da yazdığı tarihi günümüze getiren Meşk Murakka gibi birçok nadide sanat eseri sanatseverlerce görülebilecek. Bunun yanı sıra 1300'lü tarihlerden günümüze kalan Mehmed Aziz Rıfai, Ahmet Faris Rızk, Aydın Kızılyar, Hafız Osman Rüşdi, Hattat Ahmet Sa'di gibi usta sanatkârların Hilye-i Şerife'leri de ziyaretçiler tarafından incelenebilecek.

Abdülhamit'ten Mehmet Reşad'a…Osmanlı'nın fermanları ilk kez gün yüzüne çıkıyor

Sanatseverler Mehmet Çebi'nin koleksiyonundan eserlerin yer aldığı "Kelam'dan Kalem'e: Büyük Buluşma" sergisinde Osmanlı fermanlarını yakından görebilme, dönemin tarihine de ışık tutma şansı yakalayacaklar. Sanat çevrelerinde önemli bir sanat objesi olarak sıklıkla aranan bu resmî yazışmalar içerikleri ile beraber tasarım ve görünüş olarak bile Osmanlı sanat zevkinin vardığı noktayı sanatseverlere gösterecek.

Kilitbahir'in darı ihtiyacının kimlerden ve ne zaman temin edildiğinin tespit edilip defterin acilen gönderilmesini içeren Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanı bu eserlerden ilki. II. Abdülhamit'in Hariciye Nezareti (Dışişleri Bakanlığı) Muhasebe Kalemi müdürü Haçik Efendi'ye yazdığı ferman ise güzel hizmetlerinden ve başarılı çalışmalarından dolayı rütbesinin 1324 tarihinden itibaren arttırılacağını bildiren bir diğer ferman. Yanı sıra, IV. Mehmed, II. Ahmed, II.Mustafa, III. Ahmed, III.Osman, III.Mustafa'nın Feraşet Fermanı, I.Abdulhamid'in Feraşet Fermanı, III. Selim'in 6 Fermanı, IV. Mustafa'nın 3 fermanı, II. Mahmud'un Feraşet Fermanı ile beraber 4 fermanı, Abdülmecid'in Feraşet Fermanı, II.Abdülhamit ve Mehmed Reşad'ın fermanları sergide görücüye çıkıyor.

29 Mart'a kadar ziyarete açık olacak

Dönemin olaylarının birebir okunabileceği, adeta bir tarihin yeniden canlanacağı ve dönemin sanatının konuşacağı "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisi Doğuş Holding'in katkıları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile İSMV'nin desteğiyle 29 Mart 2015 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title