Haberler

Topbaş'ın Yargılandığı Davada Bilirkişi : Kamu Zararı Oluşmadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otobüs alım ihalesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da yargılandığı davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Otobüs alım ihalesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da yargılandığı davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Bilirkişi raporunda, otobüs alımı ihalesi sonucunda kamu zararı ve şahıs zararı oluşmadığı belirtildi.   Duruşmaya katılmayan Topbaş, mahkemeye sunduğu mazeret dilekçesinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları nedeni ile yurtdışında olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanığın, 500 otobüs alımlarında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 80. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanık katılmadı. Kadir Topbaş'ı avukatı Fahri Biçer duruşmada temsil etti. Hakim Ahmet Torun, 15 sayfalık bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirterek, raporun sonuç kısmını okudu. Yapılan ihalenin kamu ihale kanunu hükümlerine uygun olarak yapılmış olduğu belirtilen raporda, otobüs alımı ihalesi sonucunda kamu zararı ve şahıs zararı oluşmadığı kanaatine varıldığı kaydedildi.

"BİLİRKİŞİ RAPORUNU KABUL ETMİYORUM"

Söz konusu bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunan şikayetçi eski İETT Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar ise bilirkişi raporunu kabul etmediğini, raporun usule uygun olmadığını savundu. Raporda, "Mahkemenizi tenzih ederek söylüyorum. Mahkemeniz gerekli özeni göstererek, bilirkişiye görev vermiş böyle bir bilirkişi raporu 'usul ve yasaya uygundur' diyen bir mahkeme varsa derhal görevden çekilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yürürlükte bulunan ihale yasası vardır. Otobüslerin ihale ile alınması yasal zorunluluktur. Dava konusu işlemde geçerli bir işlem yapılmaksızın otobüs alımı yapılmıştır. Dolayısıyla ihale yapılmaksızın doğrudan bir firmadan alım yapılması suretiyle o firmaya haksız menfaat sağlanmıştır" dedi.

"KADİR TOPBAŞ'IN YARGILANDIĞI TÜM DAVALARDA..."

Acar, "Kadir Topbaş'ın hala ifadesi alınmamıştır. Sanık Kadir Topbaş'ın yargılandığı istinasız tüm davalarda bilirkişi manipülasyonuna uğramıştır. Mahkemenin yeni bir bilirkişiye gitmesi halinde de bu bilirkişi heyetinin de zafiyete uğraması ihtimal dahilindedir. Mahkemenin yasalar dahilinde bilirkişi raporu olmaksızın karar vermesi mümkündür" ifadelerini kullandı.

"MÜVEKKİLİMİN DİNLENMESİNDEN VAZGEÇİLMESİNİ TALEP EDİYORUM"

Söz alan Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer ise, "Müvekkilim, Birleşmiş Milletler'in (BM) Genel Kurulu çalışmaları nedeni ile yurtdışında bulunmaktadır. Mazeretli sayılmasını talep ediyorum. Ayrıca toplanan deliller, bilirkişi raporu, müvekkilim ve diğer sanıkları hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müvekkilimin dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyorum. Müvekkilim gerek soruşturma aşamasında savcıya, gerekse idari soruşturma kapsamında müfettişe beyanda bulunmuştur, farklı bir beyanı olmayacaktır" diye konuştu.

KADİR TOPBAŞ'IN İFADESİ ALINACAK

Kadir Topbaş'ın mazeretinin kabulüne karar veren mahkeme, Kadir Topbaş'ın bir sonraki duruşmada ya da celse arasında savunmasının alınmasına karar verdi. Topbaş'ın ifadesinin alınmasından sonra dosyanın esas hakkında mütalaasını hazırlaması için savcıya verilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 13 Ocak 2015 tarihine erteledi.

SANIKLARIN 3 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 14 sanık yer alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 4 kişi de müşteki sıfatıyla bulunuyor. İETT Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılında açmış olduğu 500 adet otobüs alım ihalesinin usulsüz ve kanuna aykırı olarak yapıldığı iddia edilen iddianamede, tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı "Görevi kötüye kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor. Davada yargılanan 13 sanığın dava kapsamında ifadesi alınırken, Kadir Topbaş'ın ifadesi duruşmalara katılmadığı için bugüne kadar ifadesi alınamadı. Topbaş'ın soruşturma aşamasında savcıya ifade verdiği öğrenildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close