Tonlarca Cürufu "Paraya" Çeviriyorlar
Türkiye'deki demir çelik fabrikalarının atığı milyonlarca tonluk cüruf, Kahramanmaraşlı ustaların ellerinde ekonomiye kazandırılıyor.
ERSOY SEVİNÇ - Türkiye'deki demir çelik fabrikalarının atığı milyonlarca tonluk cüruf, Kahramanmaraşlı ustaların ellerinde ekonomiye kazandırılıyor.
Demir çelik fabrikalarının alüminyum malzemelerinin eritilmesiyle ortaya çıkan, "metal küfü" olarak da bilinen cüruf, tesislerde ayrıştırıldıktan sonra depolarda biriktiriliyor.
Kahramanmaraşlı ustalarca depolardan yüklenerek işletmelere taşınan cüruflar, öncelikle elekten geçiriliyor. Daha sonra ustalar tarafından bin derecelik ocaklarda eritilen cüruflar, tekrar alüminyum külçe haline getiriliyor.
Cürufları ekonomiye kazandıran ustalar, sabahın ilk ışıklarında geldikleri atölyelerindeki toz ve sıcağa rağmen evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyor.
Günlerinin 8 saatini ocağın başında geçiren ustalar, hem çevreye katkı sağlıyor hem de demir çelik fabrikalarının depolayacak alan bulamaması nedeniyle yıllarca büyüyen "cüruf dağlarını" eriterek ülke ekonomisine kazandırıyor.
Cüruflardan elde edilen külçeler, çeşitli mutfak malzemelerinde kullanılıyor.
Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesindeki cüruf ustası Hüseyin Dokumacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aldıkları cürufu bazı işlemlerin ardından ocakta eritip külçe haline getirdiklerini söyledi.
Hem çevreye duyarlı olmaya hem de Türkiye'nin toz dağlarını paraya dönüştürmeye çalıştıklarını dile getiren Dokumacı, şöyle konuştu:
"Mesleğin toz ve sıcaklık gibi önemli zorlukları var. Ne kadar zor olursa olsun işimizi yapmaya devam ediyoruz. Burada alın teriyle ekmeğimizi kazanmanın mutluluğu içindeyiz. 2 çocuğum var. Onların geleceğini sağlamak için alın teriyle çalışıyoruz. İşimiz zor ama Türkiye Cumhuriyeti hepimizin. Kolay para peşinde koşmak yerine alın terimizle ailemize ekmek götürmek için çabalıyoruz."
"Gelecek nesillere öğretilmezse alüminyumlar heder olacak"
İş yeri sahibi Ali Güzel de gün geçtikçe bu işi yapanların sayısının azaldığını belirtti.
Kahramanmaraş'ta az sayıda cüruf ustası kaldığını bildiren Güzel, "Böyle devam ederse cüruf işçisi kalmayacak. Bizden sonra gelen nesillere bu iş öğretilmezse bir sürü alüminyum heder olacak." dedi.
Cüruf işinin bir nevi geri dönüşüm olduğunu vurgulayan Güzel, Türkiye'de biriken toz dağlarının ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkati çekti.
Güzel, zor ve güzel bir meslekle uğraştıklarını sözlerine ekledi.