Tokyo Üniversitesi'nde Modern Türk Şiiri Konulu Konferans
Türk şair Aycı, Japon şairlere modern Türk şiirini anlattı
Ünlü şair Mehmet Aycı, Japonya'nın Tokyo Üniversitesi'nde Japon şairlere modern Türk şiiri hakkında bir konferans verdi.
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Yunus Emre Enstitüsü ve Japon Şairler Kulübü'nün davetlisi olarak bu ülkede bulunan Aycı, Türk şiirinin ülkenin içinde bulunduğu muazzam coğrafyanın kaderi ve kederiyle şekillendiğini söyledi.
Türklerin batıya yürüyüşünün bin yılı aşkın bir süredir devam ettiğini belirten Aycı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu yürüyüşte dünyanın belli başlı uygarlıklarıyla temas kurmuş, onları etkilemiş, onlardan etkilenmiş, dünyanın en zengin kültürel birikimine sahip olmuşuz. Yerine göre hesaplaşmışız. Çin Seddi, bize karşı yapıldı. Bu uygarlıktan aldıklarımız verdiklerimiz var. Müslüman olarak İslam uygarlığına dahil olmuşuz. Hint kıtasında devlet kurmuşuz, İran'da yüzyıllarca hükümet etmişiz. Mısır'da devlet kurmuşuz. Karadeniz'in kuzeyinde devlet kurmuşuz. Doğu Roma'yı Osmanlı'ya tebdil etmişiz. Bütün bu uygarlıklardan, bu uygarlıklar arası yaşayan yüzlerce farklı kültürden yaşayan doğamıza uygun unsurları alarak bir uygarlık inşa etmişiz. Türk şiir birikimi eskisiyle yenisiyle, bir bütün olarak bu uygarlığı temsil eder."
Türkler ve Japonların benzer eşya ve evren algısına sahip olduğunu Türk ve Japon şairlerin şiirleriyle açıklayan Aycı, "Japonya bayrağındaki güneş ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı forsundaki güneş, aynı güneştir: Biz, doğunun çocuklarıyız" dedi.
Çağdaş şiir akımlarına da değinen Aycı, "Şiir, günümüzde dergiler üzerinden yürüyor. Yüzlerce dergi var Türkiye'de... Dergilerin çevresinde neo-epik şiirden felsefi şiire, çok sesli şiirden neo-klasik şiire akım oluşturma çabaları da dahil, Türk şiiri dünyaya hala bir sözü olan şiirdir. Dünyanın en anti-emperyalist şiiri Türkiye'de yazılmaktadır" ifadesini kullandı.
Sezai Karakoç'un "Ötesini Söyleyemeyeceğim" ve "Masal" adlı şiirlerini örnek veren Aycı, "Bizim doğulu şairler olarak bulunmamız gereken nokta, 'yedinci oğulun' değişmemek için kendisini toprağa gömdüğü noktadır" dedi.
Yunus Emre Enstitüsü ve Japon Şairler Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansa Türkiye'de 18 yıl görev yapan Japon diplomat Toshiyuki Fujivara, Japon Şairler Kulübü Başkanı Yutaka Hosono ve Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Talat Aydın da konuşmacı olarak katıldı.
Türk şiirinin ne kadar zengin olduğunu şimdiye kadar bilmediğini belirten Japon Şairler Kulübü Başkanı Hosono, "Biz, bu güne kadar sadece Nazım Hikmet'i biliyorduk. Bundan sonra Japon şairler, Türk şiirini daha yakından takip edecekler" dedi. Gelecek yıl Türk-Japon ilişkilerinin 90. yıldönümü kutlanacağını anımsatan Hosono, Şairler Kulübü'nün iki ülke arasında kültürel ilişkilere katkı yapmak amacıyla bu tür etkinliklere her zaman açık olduğunu sözlerine ekledi.
Tokyo'daki Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Talat Aydın da şair Aycı'ya ve Hosono'ya teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin ve Türk şiirini Japonya'ya tanıtma çabalarının artarak devam edeceğini ifade etti. - Tokyo