Tokatlılar'dan Almanya'daki Türk Milletvekillerine Tepki
Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına ve bu tasarıya imza atan 11 Türk kökenli Alman milletvekilinden Ekin Deligöz ile Cem Özdemir’e doğum yerleri Tokat’tan tepkiler devam ediyor.
Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına ve bu tasarıya imza atan 11 Türk kökenli Alman milletvekilinden Ekin Deligöz ile Cem Özdemir'e doğum yerleri Tokat'tan tepkiler devam ediyor.
Tokat'ta geleneksel hale gelen Gaziosmanpaşa Lisesi mezunları buluşması programı kapsamında Etnografya Müzesi'nin de açılışı yapıldı. Okulda görev yapan öğretmenlerin vesikalık fotoğraflarının yer aldığı panoda ise Yeşiller Partisi Milletvekili Ekin Deligöz'ün 1966-1971 yılları arasında matematik öğretmeni olarak görev yapan babası Cemal Deligöz'ün fotoğrafı dikkat çekti. 1971 Tokat doğumlu olan Deligöz'ün 1979 yılında ailesiyle birlikte Almanya'ya yerleştiği, anne ve babasının çocuk yaşlarda boşandığı öğrenildi. Ekin Deligöz'ü sekiz yaşına kadar büyüten anneannesi Lütfiye Güler'in ise Tokat'ta 1970'li yıllarda CHP'nin belediye meclis üyeliğini yapan ilk kadın meclis üyesi olduğu kaydedildi. Müslüman kadınlara yönelik "Türbanı çıkarın" şeklindeki çağrısı ile tepki çeken Deligöz'ün, Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına da imza atmasını Tokatlı eski bakan ve siyasetçiler eleştirdi.
"İNSANLAR BİZİM GİBİ DÜŞÜNMEYEBİLİRLER"
Eski Sağlık Bakanı Cevdet Aykan, Alman Parlamentosu ve 11 Türk kökenli Alman milletvekilinin farklı bir görüş ve öngörmedikleri bir tutum sergilediğini ifade ederek, "Ama bunu bir husumet, bir kültürel meselesi kılmamamız lazım. İnsanlar bizim gibi düşünmeyebilirler ama farklı düşündüğü için onlara küsmememiz ve onlara hak vermesek de söz haklarını tanımamız lazım. Bu yalnız Almanya için değil, Amerika, Rusya ile de aramızda görüş farkı var. Bir Türk vatandaşı olarak bu karara faydalı şartlara uyan bir karar olarak bakmıyorum. Bizden farklı düşünüyor diye insanlara husumet beslememiz doğru değildir" dedi.
"GAVURUN EKMEĞİNİ YİYEN GAVURUN KILICINI SALLAR"
Eski Devlet Bakanı Metin Gürdere ise, 11 Türk kökenli Alman milletvekili arasında iki Tokat doğumlu milletvekilinin olması ile gurur duyarken bu noktalara gelindiğini ifade ederek, "Biz onların Alman Parlamentosu'na seçilmiş olması ile iftihar ediyoruz. Bu bir gerçek ve önemli bir olay. Fakat bizde bir laf vardır, 'Gavurun ekmeğini yiyen gavurun kılıcını sallar' diye. Alman Parlamentosu'na girip de Alman devletinin politikaları dışında hareket etmek diye bir şey olamaz. Bu konunun devlet politikası olduğu şüphesine oradan varıyorum. Bu çocuklar bu konuda ikna edildiler. Mesela Cem Özdemir önceden karşı idi, bugün taraf olduğuna göre devlet politikasının bu şekilde yürüyeceğine ikna edildilerse başka türlü davranmaları beklenemez. Eğer böyle aykırı davranışlar içerisinde bulunurlarsa başka Türkler ileri noktalara gelemez" diye konuştu.
"HİÇ KİMSE GEÇMİŞİNE KÜFÜR EDECEK BİR KARARA İŞTİRAK ETMEMELİDİR"
22. ve 23. Dönem Milletvekili ve eski Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ise, parlamentoların bu tür olaylar ile ilgili kararlar veremeyeceğini söyleyerek, "Çünkü tarihte yaşanmış bu tür olayların ancak tarihçiler tarafından belirlenmesi lazım. Ayrıca bunun soykırım olup olmadığı konusu mahkeme kararları ile bağlanmıştır. Soykırım denmemiştir, bu tescil olayıdır. O zaman, ki bizim bir vatan toprağından başka bir vatan toprağına gönderilme olayıdır. Dolayısı ile asla bu bir soykırım değildir. Soykırım kararı veren Almanlar, kendi tarihlerine baksınlar, onlar resmen tescil edilmiş bir soykırım suçlaması ile karşı karşıyalar. Üzüldüğümüz nokta oradaki Türk asıllı milletvekillerinin de bu karara katılmış olmaları. İnsanlar siyaset yapabilir, belli kararlar da alabilirler ama hiç kimse geçmişine küfür edecek bir karara iştirak etmemelidir. Bu bence bu arkadaşlarımızın Türk toplumu nezdindeki itibarlarını da iki paralık etmiştir" dedi.
"TÜRKİYE'DE DOĞAN, ADI TÜRK OLAN, TÜRKÇE KONUŞAN, TÜRKİYE'NİN EKMEĞİNİ YİYEN, SUYUNU İÇEN BİR İNSANIN BU KARARA EVET OYU VERMESİNE İNANAMIYORUM"
GOP Lisesi Mezunlar Derneği Kurucu Başkanı ve Tokat Tabipler Odası Başkanı Bilal Durmaz, komşuları olan Cemal Deligöz'ün Amasya Gümüşhacıköy ilçesinden Tokat'a gelerek öğretmenlik yaptığı yıllarda Tokatlı öğretmen Hatice Güler ile evlendiğini ifade ederek, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Ekin Tokat'ta doğdu diye biliyorum. Kendisini hiç görmedim. Küçük yaşlarda Tokat'tan ayrıldılar. Karara evet demesini son derece yanlış buluyorum. Türkiye'yi anlamadıklarını, tanımadıklarını ve Batılı bakış açısı ile yaklaştıklarını, Türkiye'ye karşı nefret ve olumsuz bir duygu ile bu karar verdiklerini sanıyorum. Yoksa Türkiye'de doğan, adı Türk olan, Türkçe konuşan, Türkiye'nin ekmeğini yiyen, suyunu içen bir insanın bu karara 'evet' oyu vermesine inanamıyorum. Onlar bizim misyonerlerimiz olması gerekirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin karşısında bir karar vermelerini hem kabullenmiyor hem de kınıyorum."
EKİN DELİGÖZ'ÜN BABASININ ARKADAŞI VE EŞİNDEN TEPKİ
Ekin Deligöz'ün Tokat'ta doğduğunu ve arkadaşının kızı olduğunu ifade eden emekli Öğretmen Rasim Canpolat, "Hareketini beğenmedik, tasvip etmedik. Türk asıllı Alman milletvekillerinin evet oyu vermesine üzüldük, kınıyoruz" dedi.
Ekin Deligöz'ün anne ve babası boşandığında küçük olduğunu ifade eden Mediha Canpolat ise şöyle konuştu:
"Ekin küçüktü Almanya'ya gittiler fakat Ekin'in bu hareketi tasvip edilecek bir hareket değil. Onun için ayıplıyoruz. Türk milletine verdiği karar yakışmadı."
Almanya'da Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanlığına 2008 yılında seçilerek köylünün gururu olan Cem Özdemir'in Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı Alman Meclisi'ne getirerek "evet" oyu vermesi, Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Kalederesi köylülerinin de tepkisini çekmişti. - TOKAT