Sağlık-Sen Genel Başkanı: Sağlık Çalışanları Şiddet Korkusu Yaşıyor
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Yaptığımız araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 82'si hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşıyor." dedi.
Sağlık- Sen Genel Başkanı: Sağlık çalışanları şiddet korkusu yaşıyor
Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, (DHA) - TOKAT'ta düzenlenen hasta ve çalışan güvenliği sempozyumunda konuşan Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Yaptığımız araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 82'si hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşıyor" dedi.
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, '18'inci hasta ve çalışan güvenliği sempozyumu' Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik kampüsünde gerçekleştirildi. Sempozyuma, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mücahit Eğri, Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Başbakanlık Sağlık Koordinatörü, AK Parti Tokat Milletvekili adayı Celil Göçer ile birlikte çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
"MORAL VE MOTİVASYONLARININ ARTIRILMASI LAZIM"
Sempozyumda konuşan Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye'de 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği yasasının çıkarıldığını söyleyerek, "Ben buradan bakanlığımıza teşekkür etmek istiyorum ki, Sağlık Bakanlığı diğer bakanlıkların çok çok önünde bir tavırla kalite ve akreditasyon çerçevesinde iş sağlığı ve güvenirliği konusunda ciddi çalışmalar ortaya koydu. Bu kanunun çıkmış olması çok önemli. Bakın, Soma faciasının birinci yıldönümü. Orada 301 madenci kardeşimiz şehit oldu. Türkiye'de 90 yıldır bir çok iş kazası yaşanıyor. Sadece Türkiye'de değil dünyada çok sayıda yaşanıyor. Ama 90 yıldır bir iş sağlığı güvenliği düzenlenmesi yokken gerçekten bir irade ortaya koymak kaydıyla Avrupa standartlarının üzerinde bir iş sağlığı yasasının çıkartılmış olmasını önemsiyoruz. İnşallah bu yasa uygun bir şekilde kurgulanırsa iş kazaları ortadan kalkacak" dedi.
Sağlık çalışanlarının sorunlarına değinen Memiş, şöyle konuştu:
"Sağlık çalışanları yoğun iş temposu altında çalışıyor. Yaptığımız araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 82'si hasta veya hasta yakınlarından şiddete uğrama endişesi yaşıyor. Sağlık çalışanlarımıza sorduğumuzda yüzde 60.8'i 'fırsatım olsaydı mesleğimi değiştirirdim' diyor. Sağlık çalışanları 23.96 puanla toplumsal olaylarla karşı karşıya olan polislerden sonra ikinci sırada tükenmişliğe sahip durumda. O zaman bu işin sadece yazıda, kanunda kalmaması gerekiyor. Türkiye'de çalışan güvenliği konusunda ilk adımı atan Sağlık Bakanlığı olmuştur ama bunun sahada uygulanması noktasında da yapılacak çalışmaları dikkatle gözden geçirip, sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunun artırılması gerektiğini düşünüyorum."
(Tür: Yurt)