'Tokat Kebabı'nın Hangi Yöreye Ait Olduğu Tartışmaları
TSO Başkanı Ahmet Arat, "Biz nasıl her yörenin, her coğrafyanın ürünlerine saygı gösteriyorsak, Sivaslı hemşehrilerimizin de bize saygı göstermesini istiyoruz" dedi.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Arat, "Biz nasıl her yörenin, her coğrafyanın ürünlerine saygı gösteriyorsak, Sivaslı hemşehrilerimizin de bize saygı göstermesini, ' Tokat Kebabı'nı değiştirerek 'Sebzeli Sivas Kebabı' demelerinden vazgeçmelerini istiyoruz" dedi.
Arat, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta ulusal bir televizyon kanalında Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün Tokat türküsü eşliğinde 'Tokat Kebabı'nı, 'Sebzeli Sivas Kebabı' olarak tanıttığını, aynı programda, Tokat'a ait "Hey on beşli, on beşli, Tokat yolları taşlı" türküsünün de sözlerinin, "Hey on beşli, on beşli, Ayaş yolları taşlı" şeklinde değiştirildiğini, aslında ağıt olan türkü eşliğinde oyun oynandığını ileri sürdü.
Bundan rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Arat, "Bugün Türkiye coğrafyasına baktığımızda Adana kebabı, Antep fıstığı, Maraş dondurması, nasıl o bölgeler için bir markaysa 'Tokat Kebabı' da bizim coğrafyamızda, bizim memleketimizde birçok markalarımızdan sadece bir tanesi veya en önemlisi diyebiliriz. Buradan Sivas Belediye Başkanımıza ve Sivaslı hemşehrilerimize, sesimizin gittiği her yere
'Tokat Kebabı'nın Tokat'a mal olduğunu, 'Tokat Kebabı' içerisinde bulunan sebzelerin Tokat'ta yetiştirildiğini bütün Türkiye'nin bildiğini söylemek istiyoruz. 'Tokat Kebabı'nı bugün sadece Tokatlılar bilmiyor, Türkiye'nin her yanında herkes biliyor. Sayın Başbakanımız Tokat'a geldiğinde (Bana 'Tokat Kebabı' söyleyin) dediğine ben kendim şahit oldum. Biz nasıl her yörenin, her coğrafyanın ürünlerine saygı gösteriyorsak Sivaslı hemşehrilerimizin de bize saygı göstermesini, 'Tokat Kebabı'nı değiştirerek 'Sebzeli Sivas Kebabı' demelerinden vazgeçmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Kebap için coğrafi işaret alma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Arat, şunları aktardı:
"Tokat Kebabı, içeriğinde kullanılan ürünlerin çeşitliliği nedeniyle diğer ürünlerden bağımsız olarak bir coğrafi işaret çalışmasına tabi tutulmuş olup,
'Tokat Kebabı'na coğrafi işaret alınması projesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Amacımız, Tokat Kebabı başta olmak üzere bize özgü ürünlerin geleneksel üretim metoduyla Tokat coğrafyası arasındaki sıkı bağı simgeleyerek güvence altına alınmasını sağlamak, tanıtımında, reklamında veya ürünle ilgili herhangi bir yazılı belgede doğal nitelik ve özellikleri ile menşei konusunda yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama veya belirtiye yer verilmesini önleyecek tedbirleri alabilmektir."
Muhabir: Zehra Aydın / Ekber Türkoğlu
Yayıncı: Cemal Coşkun - TOKAT