Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Tokat Hevesle Başladığı Ahşap Oymacılığının Kentteki Tek Üreticisi Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta 40 yaşındaki Mehmet Çakar, 20 yıl önce merak duyarak başladığı ahşap oymacılığının kentteki tek üreticisi oldu.

Tokat'ta 40 yaşındaki Mehmet Çakar, 20 yıl önce merak duyarak başladığı ahşap oymacılığının kentteki tek üreticisi oldu.

Tokat'ta ailesi ile birlikte yaşayan Mehmet Çakar, 20 yıl önce babası Süleyman Çakar'ın Taşhan'da bulunan iş yerine giderek burada eski eşyaların tamirat işlerine yardım ederken, aynı yerde ahşap oyma sanatıyla uğraşan kişilere heveslendi. Bu mesleğe ilgi duyan Çakar, bir süre sonra ahşap oymacılığına başladı. Karşıyaka Mahallesi'ndeki atölyesinde bu işi sürdüren Çakar, Taşhan'da bir dükkan kiralayarak ürünlerini burada sergilemeye başladı. Zaman içerisinde mesleğin yok olmaya yüz tutmasıyla kentte ahşap oyma alanında üretim yapan tek usta olarak kaldı.

İŞİ BIRAKMAYA KARAR VERDİM

Taşhan'da yaklaşık 7 yıldır kendi ürettiği ürünlerin satışını yaptığını söyleyen Çakar, Genellikle Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait tavan göbeği ağırlıklı olarak çalışıyorum. Tokat evlerinde bulunan tavan göbeğinin aynısını yapıyorum. Ayrıca kendi tasarlarımı da uyguluyorum. Tokat'ta üretim olarak benden başka kimse yok. Çok zor bir iş, hem beyniniz hem de bedeniniz yoruluyor. Bir parça için 6 ay, 1 sene çalıştığım oluyor dedi. Ürünlerde çam ağacı kullanıldığını ifade eden Çakar, yaptığı çalışmaların daha çok Tokat dışında değer gördüğünü belirtti. Taşhan'da 7 yıl önce Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünden aylık 100 liraya tuttuğu dükkan kirasının son iki yılda yapılan zamla 350 liraya yükseldiğini kaydeden Çakar, Biz el sanatı yapıyoruz. 350 lira kira verdiğimizi söyleyince 'çok ucuz' diyorlar. Taşhan'a 6 ay boyunca kışın kimse girmiyor. Sadece yazın 6 ay buraya insanlar geliyor. Zaten sattığımız ürünler belli. Bu yüzden işi bırakmaya karar verdim diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title