TOBB Yükseköğretim Meclisi Toplantısı
YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin en azından gelecek 10 yılda şimdi büyüdüğü kadar daha büyümeye devam edeceğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğretim Meclisi toplantısı, YÖK Başkanı...
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin en azından gelecek 10 yılda şimdi büyüdüğü kadar daha büyümeye devam edeceğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğretim Meclisi toplantısı, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi Başkanı Bekir Okan'ın katılımıyla gerçekleşti. TOBB Birlik Merkezi'nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin önünde niteliksel büyümeyi yakalayabilmek, nitelikli öğretim üyesi yetiştirebilmek ve uluslararasılaşmak olmak üzere üç büyük hedefin bulunduğunu kaydederek, yükseköğretim sisteminin en azından gelecek 10 yılda şimdi büyüdüğü kadar daha büyümeye devam edeceğini ifade etti. Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılması, finansman, kalite ve uluslararasılaşma konularının gündemlerinde olduğunu ve bu konuda da vakıf üniversitelerinin çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Vakıf üniversitelerinin olumlu bir rekabet alanını teşvik ettiklerini ve birçok devlet üniversitelerinin de kendilerine çeki düzen vererek bu rekabet içinde iyileştirme süreçlerine başlamalarına vesile olduklarını söyleyen Çetinsaya, toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.
"SORUNLARIMIZI NE KADAR KISA SÜREDE ÇÖZEBİLİRSEK O KADAR KARLI ÇIKARIZ"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, vakıf üniversitelerin sorunlarına YÖK Başkanı ve kurul üyeleri ile çözüm arayacaklarını belirterek, YÖK'te yeni kanun için çok kapsamlı çalışmalar yaptığını, tarafların hepsi ile ayrı ayrı görüşerek görüşleri topladığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "YÖK'ün 2013 başında ortaya çıkan taslağını Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduğunu biliyoruz. Ama o günden sonra yeni kanundan bir ses çıkmadı" dedi.
Taslağın gördükleri haliyle anayasa değişikliğini gerekli kıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Belki bu sebeple taslak halen yasalaşmadı. Yasa yapma süreci kolay bir süreç değil, biz de bunun farkındayız. Ancak hem üniversite sistemimizin hem de vakıf üniversitelerinin sorunları artarak devam ediyor. Üniversitelerimizin karşılaştığı sorunlar doğrudan öğrencilerimize yansımaktadır. Sorunlarımızı ne kadar kısa sürede çözebilirsek o kadar karlı çıkarız. Bu sebeple vakıf üniversitelerinin temsilcileri olarak bizler en azından yeni kanun yasası çıkana kadar vakıf üniversitelerini rahatlatacak bazı önlemler alınmasını rica ediyoruz. Bugün 70'e yakın vakıf üniversitesi ile bu alana çok ciddi yatırım yapılmış durumda. Unutmamamız gereken, vakıf üniversitelerine yatırım yapan kurucu iradenin, Türkiye'nin geleceğine de yatırım yaptığıdır. Bu irade özgürce hareket edebilmelidir." - ANKARA