Haberler

Tmsf, Fethi Çalık İçin Soruşturma İzni Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık’ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın, Uzan Grubu’ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde zimmet yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi.

Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın, Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde zimmet yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 2'inci ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklardan Fethi Çalık, Yaşar Akgün, Yusuf Adıgüzel, Deniz Bozkurt ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Mavi Turizm avukatları da hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme dava dosyası ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "zimmet" dava dosyasının birleştirildiğini söyledi.

Duruşmada birleşen dava dosyasının sanığı Yusuf Adıgüzel ifadesinde, asıl görevinin TMSF Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü olduğunu söyledi. Adıgüzel savunmasında, "Bunun dışında TMSF'nin yönetim kurulu beni TMSF'ye devredilen şirketlere yönetim kurulu üyesi olarak atadı. Ancak bu görev imza tamamlama mukabilinde verilen bir görevdir. Esaslı görev değildir, çok sayıda şirket vardır. Şirketlerle daha çok profesyonel yöneticiler ilgileniyordu. Bana tanımlanan TMSF tarafından verilen görevleri yerine getirdim" diye konuştu.

"HERHANGİ BİR USULSÜZLÜK YAPMADIM"

Görev yaptığı dönem içerisinde yaptığı işlerin genel kurul tarafından onaylandığını belirten sanık Adıgüzel, "Herhangi bir suç teşkil eden eylemime rastlanmamıştır. Halen akademisyen olarak görevimi devam ettiriyorum. Herhangi bir usulsüzlük yapmış değilim. Suçlamaları kabul etmiyorum, zimmet suçu işlemedim. Katıldığım kararların herhangi birisinde usulsüzlük yoktur. Ayrıca teknik bir takım suçlar isnat edilmiştir. Esasen daha sonra TMSF tarafından yeni bir rapor hazırladı. Bu raporda herhangi bir usulsüzlük olmadığı tespit edilmiştir" dedi.

Mahkeme Başkanı Ceylan, sanık Fethi Çalık hakkında TMSF Fon Hukuk İşleri Daire Başkanlığı'ndan soruşturma izni verildiğine ilişkin mahkemeye yazı geldiğini açıkladı.

"SORUŞTURMA İZNİ İLE İLGİLİ YASAL SÜRE HENÜZ TAMAMLANMADI"

Başkan Ceylan'ın bu hatırlatması üzerine söz alan sanık Fethi Çalık, kararın kendisine yeni tebliği edildiğini ve soruşturma izni ile ilgili henüz yasal süre nin tamamlanmadığını söyledi.

Çalık, "İtiraz hakkımı henüz kullanmadım. Benzer dosyalara ilişkin İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dosyalarla ayrıca İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yine benzer konuda açılan bir dava dosyası da İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ihtisas mahkemesi olması sebebiyle bu mahkemeye gönderilmiş ve yeni esas numarası almıştır" ifadesini kullandı.

Sanıklardan Celal Levent Sadıkoğlu'nun avukatı Mustafa Tırtır, müvekkilini bir sonraki celse hazır edeceğini beyan ederek mahkemeye rapor sundu.

ÇALIK'IN SORUŞTURMA İZNİNE İLİŞKİN YASAL SÜREÇ BEKLENECEK

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Sadıkoğlu'nun mazeretini kabul ederken dava dosyasıyla birleştirilen İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaya ilişkin savunmasının alınmak üzere önümüzdeki celse hazır edilmesini istedi. Tanık Rasi Muhammet Danış hakkında yeniden zorla getirilme kararı çıkaran mahkeme, Fethi Çalık'a ilişkin olarak TMSF tarafından verilen soruşturma izninin yasal sürecinin beklenilmesine karar verirken İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile bu dava dosyasının birleştirilmesi konusunda muvafakat istenilmesine hükmetti. Duruşma ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu ifade edilirken diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu belirtiliyor.

İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor. İddianamede sanıklar Çalık ve Bozkurt'un, sanık Levent Sadıkoğlu ile birlikte hareket ederek kamu zararına ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürüldü. İddianamede, Fethi Çalık, Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Sadıkoğlu'nun, "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Bunun yanı sıra birleşen dava dosyalarının iddianamesinde sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title