Tmk 10. Maddesiyle Görevli Mahkemelerin Kaldırılması
İzmir'de TMK 10. maddesiyle görevli üç mahkemede devam eden "Gizli bilgi ve belge bulundurma", “İzmir Büyükşehir Belediyesi", "KCK" , "Gezi Parkı eylemleri", şarkıcı Haluk Levent ile organizatör Ahmet San'ın da aralarında bulunduğu çete davaları, diğer ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İzmir'deki TMK 10. maddesiyle görevli üç mahkemede devam eden "Gizli bilgi ve belge bulundurma", "İzmir Büyükşehir Belediyesi", "Sınav çetesi", "Sarmaşık operasyonu", "Arı kovanı operasyonu", "KCK", "Gezi Parkı eylemleri", "Foça'daki bombalı saldırı", "Alabay çetesi" ve şarkıcı Haluk Levent ile organizatör Ahmet San'ın da aralarında bulunduğu çete davaları gibi dosyalar diğer ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
İzmir 8, 10 ve 12'inci ağır ceza mahkemelerinde aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalkılıç, sanatçılar Haluk Levent, Ahmet San'ın da yargılandığı davaların yanı sıra 10 Mart Pazartesi gününe ertelenen "gizli bilgi ve belge bulundurma" davası, KCK sanıklarının da yargılandığı davalar, diğer ağır ceza mahkemelerinde devam edilecek.
Hangi davanın hangi mahkeme tarafından görüleceği ise HSYK tarafından belirlenerek, mahkemelere bildirilecek.
TMK 10. maddesiyle görevli mahkemelerde çalışan hakim ve savcılar, dosyaların devirlerinin tamamlanmasından itibaren 10 gün içinde HSYK tarafından uygun göreve atanacak. Görevli özel yetkili cumhuriyet savcılarınca yürütülen soruşturma dosyaları, cumhuriyet başsavcılıklarına devredilecek.
Bu mahkemelerce karara varılmış olup, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda veya Yargıtay'ın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine ise devam edilecek.
"Olumlu bir gelişme"
İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 12 Eylül Darbesinden bu yana 12 Eylül Anayasasıyla kurulmuş olan olağanüstü yargı görevi yürüten mahkemeler dönemini yaşadığını dile getiren Demir, "Kaldırılması konusunda gerek hukukçulardan gerekse uluslararası kuruluşlardan istemler gelmiş olmasına karşın mevcut hükümet de dahil hiçbir hükümet bunu yapmadı. Gün itibarıyla bu mahkemeler hükümet için de tehlike oluşturmaya başlayınca, kaldırılmasına karar verildi. Kaldırılmasının gerekçesi hükümetin demokratik anlayışı değil, kendileri için de tehdit oluşturması durumudur. Ama sonuçta Türkiye için önemli ve olumludur" diye konuştu.
Demir, bundan sonraki sürecin de HSYK'nın yeni görevlendirmeler yapmasıyla işleyeceğini, özel yetkili mahkemelerde halen görülmekte olan dosyaların diğer ağır ceza mahkemelerinin önüne geleceğini sözlerine ekledi. - İzmir