Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: Hadi gel de kapat

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

Tiyatro Sahnesinin "Özel" Oyuncuları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki rehabilitasyon merkezinde kalan zihinsel engellilerin rol aldığı tiyatro, izleyenlerin beğenisini topladı.

ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilçesindeki rehabilitasyon merkezinde kalan zihinsel engellilerin rol aldığı tiyatro, izleyenlerin beğenisini topladı.

Fethiye Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde kalan 12 zihinsel engelli öğrenciye, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli drama eğitmeni 2 yıl önce ders vermeye başladı.

Geçen yıl merkez personelinin de rol aldığı "Sevgi Durağı" adlı oyunu sergileyen öğrenciler, bu yıl ise "İnsan ve İnsancıklar" adlı eserle izleyici karşısına çıktı. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde sergilenen ve engelli öğrencilerin ailelerinin de izlediği oyun, büyük beğeni topladı.

Fethiye Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Fevzi Koyunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde 41 özel bireyin kaldığını ve geçen yıl tiyatro, drama çalışmasına başlandığını bildirdi. Bu yılki oyunda çocukların daha ön planda olduğuna işaret eden Koyunoğlu, "Kendilerini geliştirdiler. Çok güzel bir oyun ortaya çıkardılar. Herkes tarafından da beğeni topladı. Çalışmalar da devam ediyor. Uygun olursa oyunlarını Muğla'da da oynayacaklar." dedi.

Koyunoğlu, tiyatro gibi aktivitelerin rekabet oluşturduğunu, bu sayede iletişime kapalı çocukların da ilerleme kaydettiğini vurguladı. Daha önce hiç konuşmayan bir çocuğun, tiyatro çalışmalarından sonra kendisini iletişime açtığını anlatan Koyunoğlu, "Konuşuyorlar, şakalaşıyorlar, bizlerle görüşüyorlar. Tiyatro çalışmasının çok faydasını gördük. İnsanlar tarafından beğenilmek ve alkışlanmak onların çok hoşuna gitti. Ailesi yakında olanlara haber verdik. Onlar da tiyatroyu izlemeye geldiler. Gösteri bittikten sonra çocuklara ailelerinin geldiğini haber verdik ve hepsi çok mutlu oldu." diye konuştu.

Koyunoğlu, çocukların, drama eğitmeninin geliş saatini heyecanla beklediklerini aktardı.

"Asla ezberlediklerini unutmuyorlar"

Drama eğitmeni Yeşim Balkan Ekti ise daha önce çok öğrenci yetiştirdiğini, ilk kez geçen yıl bir rehabilitasyon merkezinde drama eğitmenliği yapmaya başladığını anlattı. Öncesinde engelli bireylerle çalışmadığı için ilk başlarda kaygıları olduğuna değinen Ekti, şöyle konuştu:

"Onlara bir şeyleri sevdirerek yaptırırsanız gerçekten gönüllerini ortaya koyuyorlar. Çok isteyerek yaptıkları için de başarıya ulaşıyorlar. Öğrencilere 144 saatlik drama ve 176 saatlik uygulamalı tiyatro kursu verildi. Dersleri onların anlayabileceği oyunlarla anlattım. Konular aynıydı ancak daha basit, onların anlayacağı şekilde anlatıldı. Geçen yıl ilk sahne heyecanını attılar. Bu yıl onların daha çok ön planda olmasını istedik. Çalışmalarda da gördüm ki severek ve isteyerek yaptıklarında bizden daha iyi ezbere okuyabiliyorlar. Jest ve mimikleri çok başarılı yapıyorlar. Asla ezberlediklerini unutmuyorlar. Bunları görünce onların daha çok ön planda olacağı sanatsal değeri yüksek bir oyun sergiledik bu yıl."

Oyunda rol olan Bora Yıldır ise tiyatroyu gerçek yaşamdan kesitler olduğu için çok sevdiğini, sahnede zorlanmadığını ifade etti. Çalışmalara başlamadan önce drama eğitmeninin "tiyatroda oynamayı isteyip istemediğini" sorduğunu anlatan Yıldır, "Ben de girmek istediğimi söylemiştim. İyi ki girmişim. Tiyatroyu çok seviyorum. Bundan sonra da devam etmek istiyorum." dedi.

Tiyatro Sahnesinin
Kaynak: AA / Güncel
title