Haberler

Tillo'daki Işık Sistemi İle İlgili Çalışmalar Sürüyor

Tillo'daki Işık Sistemi İle İlgili Çalışmalar Sürüyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tillo'da Bulunan Işık Düzeneği İle İlgili Değişiklikler, Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan Geçti.

Tillo'da bulunan ışık düzeneği ile ilgili değişiklikler, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulundan geçti.

Siirt Valisi Musa Çolak, Aydınlar (Tillo) ilçesinde bulunan ışık düzeneğinin yeniden çalışması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirtti. Türbede yapılacak çalışmalarla ilgili bilim adamları ile birlikte Aydınlar ilçesinde bir dizi incelemelerde bulunan Vali Musa Çolak, ışık sisteminin yeniden işlevsel hale gelmesi için başlattıkları çalışmalarda önemli aşamalar kaydettiklerini vurgulayarak, "Ünlü Astronomi Bilgini İbrahim Hakkı Hz'lerinin hocası İsmail Fakirullah için yapmış olduğu ünlü ışık düzeneği, türbenin 1960'lı yılların başında gerçekleştirilen restorasyon sonrası bozulmuş ve yapılan bütün çalışmalara rağmen çalıştırılamamıştı.

Turizm açısından çok büyük önem arz eden ışık sisteminin yeniden işler hale getirmek amacıyla bilim adamları seviyesinde başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık'ın başkanlığında, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Prof. Dr. Zeki Eker ve Dr. Tuncay Özışık, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Adnan Ökten, Akdeniz Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı ve Mimar Sinan Üniversitesinden Doç. Dr. Oğuz Özer'den oluşan bilim heyetinin hazırlamış olduğu raporu, geçen ay Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunmuştuk.

Bu raporu değerlendiren Kurul, ışık sisteminin yeniden işlevsel hale gelmesini sağlayacak tadilata onay verdi. Bunu değerlendirmek ve bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda Prof. Dr. Cengiz Işık ve Prof. Dr. Zeki Eker ile birlikte Tillo'da bir toplantı yaptık.

Türbede yapılacak çalışmalar, bilim adamlarının gözetiminde gerçekleştirilecek ve en kısa sürede tamamlanacaktır. Orijinaline sadık kalarak yapacağımız bu küçük tadilat sonrası ışık düzeneği yeniden çalışır hale gelecektir. Sistemin yeniden çalışması ile bölgeye gelen turist sayısında artış olacağı gibi ziyaretçi profili de zenginleşecektir." dedi.

Dünyada başka bir örneği olmayan ünlü Işık Hadisesinin turizm açısından da önemli olduğunu ifade eden Vali Çolak, "Ünlü ışık sistemi, her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde yılda iki kez çalışabilecek. Bu muhteşem hadiseyi bütün insanlara tanıtmak için 23 Eylül'de Valilik olarak zengin bir program hazırlayacağız. Dolayısıyla Siirt'in turizm potansiyelini harekete geçirip, Tillo'yu inanç ve ilim merkezi haline getireceğiz." diye konuştu.

Bilim heyetine başkanlık eden Prof. Dr. Cengiz Işık ise, Siirt'in sahip olduğu turizm potansiyelinden yeteri kadar faydalanamadığını söyledi. İbrahim Hakkı ve Veysel Karani gibi önemli şahsiyetlerin mezarlarının Siirt'te bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işık, "Siirt, tarihi ve kültürel dokusu ile önemli bir ilimizdir. İnanç turizminde büyük bir potansiyele sahiptir. Tillo'da bulunan ünlü ışık sistemi ise hem bilim hem de manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Maalesef bu düzenek 60 yıldan beri çalışmıyordu. 'kadirşinaslığı' bu kadar güzel ifade eden bir yaklaşımın 'söndürülmüş' olmasına seyirci kalmanın kimsenin lüksü olamaz diye düşünüyorum. Sayın Valimizin daveti üzerine başlattığımız çalışmalar olumlu sonuç vermiş bulunuyor. Bu muhteşem sistemi bütün insanlara anlatıp, tanıtmamız lazım." şeklinde konuştu.

Vali Musa Çolak, Tillo'daki incelemelerini tamamladıktan sonra bilim heyeti ile birlikte restorasyon çalışmaları devam eden Ulu Camiinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close