Tikko Lideri İbrahim Kaypakkaya Tunceli'de Anıldı
Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu 18 Mart 1973 yılında yaşamını yitiren TİKKO örgütünün kurucusu ve lideri İbrahim Kaypakkaya, Tunceli'de düzenlenen bir yürüyüşle anıldı.
Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu 18 Mart 1973 yılında yaşamını yitiren TİKKO örgütünün kurucusu ve lideri İbrahim Kaypakkaya, Tunceli'de düzenlenen bir yürüyüşle anıldı.
Tunceli kırsal alanında siyasi ve silahlı faaliyet yürüttüğü sırada 1973 yılında yaralı olarak yakalandıktan sonra götürüldüğü Diyarbakır'da tutuklanan ve cezaevinde yaşamını yitiren TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya, ölüm yıldönümünde, düzenlenen yürüyüşle anıldı. CHP'li ilçe belediye başkanlarının da içinde yer aldığı yaklaşık 500 kişilik bir grup İbrahim Kaypakkaya'yı anma yürüyüşü düzenledi. Aralarında, BDP Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, CHP Nazimiye İlçe Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, CHP Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Emek Partili Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin'in de bulunduğu kalabalık, Seyit Rıza Parkı'na kadar yaklaşık 1 kilometrelik yolu sloganlarla yürüdü.
Demokratik Haklar Federasyonu Temsilcisi Zeynep Yıldırım, burada yaptığı konuşmada; İbrahim Kaypakkaya'nın ölümünün ardından 40 yıl geçmesine rağmen hala isminin ilkelerinin savunulmasının suç sayıldığını belirterek, "İbrahim Kaypakkaya, 18 Mayıs 1973'te, Diyarbakır işkencehanelerinde, aylar süren işkenceler sonunda katledildi. Çünkü devlete ve MİT gibi devlet kurumlarına göre İbrahim Kaypakkaya, ülkemizde 'ihtilalci komünizmin en tehlikeli temsilcisi' idi. Bu nedenle 'yok edilmeli', görüşleri 'halktan uzak' tutulmalıydı. Kaypakkaya'yı bu denli tehlikeli kılan neydi? Kaypakkaya, ülkemiz demokratik, devrimci hareketinin, devletin niteliği, Kemalizm ve Kürt ulusal sorununa hatalı yaklaşımlarından bilimsel bir kopuşu ifade etmektedir. Aradan geçen 40 yıla rağmen Kaypakkaya, devlet için hala 'tehlikeli' ve 'suçlu' olmaya devam ediyor. Kaypakkaya'yı ananlar yargılanıyor, yüzlerce yıllık 'cezalar' veriliyor. Kaypakkaya'nın görüşlerinin geniş kesimlere ulaşmasından rahatsızlık duyan devlet çözümü, aydınları, sanatçıları, emekçileri, devrimcileri yargılamakta ve hapishanelere doldurmakta buluyor" dedi.
Son 2-3 yıl içinde onlarca kişinin bu düşünceleri savunduğu için Malatya 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığını hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Sadece son 2-3 yılda Grup Munzur, Temel Demirer, Pınar Sağ, Mehmet Özcan ile Demokratik Haklar Federasyonu ve Partizan üye ve taraftarları hakkında, çoğunluğu Malatya 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere, çeşitli şehirlerde, 'Kaypakkaya'yı övdükleri' gerekçesiyle haklarında davalar açıldı. Geçtiğimiz Mart ayında ise, Malatya 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi bir ilke imza atarak, Demokratik Haklar Federasyonu ve Partizan üye ve taraftarlarına, 'Kaypakkaya'yı övdükleri' ve demokratik eylemlere katıldıkları gerekçesiyle, 110 yıl ceza verdi. Evrim Konak, Murat Kur, Hıdır Yıldız, Deniz Kırbağ ve Tuğçe Özgül, bu gerekçelerle ilk celsede alınan jet kararla 5 Aralık 2011'den bu yana tutuklu bulunuyorlar."
Demokratik Haklar Federasyonu temsilcisi Zeynep Yıldırım, ne pahasına olursa İbrahim Kaypakkaya'yı anmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Son olarak bir kez daha yineliyoruz. Kaypakkaya şahsında faşist devlet tarafından katledilen, zulmün zindanlarında tutuklanan, ezilen halklarımızın haklı mücadelesidir. Bu nedenle Kaypakkaya'yı anmak suç ise bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Kaypakkaya'yı savunmak suçsa, bu suçu on binler işlemeye devam ediyor, hepimizi tutuklayın" diye konuştu. - Tunceli