Tika, Türkmenistan'da Felsefe Konferansı Düzenledi
Türkmenistan'da “Felsefe bilim geleneğinin kadim kökleri: Türkmenistan ve Türkmen kökenli bilginler” konferansı yapıldı
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nın işbirliğiyle başkent Aşkabat'ta, "Felsefe-bilim geleneğinin kadim kökleri: Türkmenistan ve Türkmen kökenli bilginler" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa üniversite öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan 500 kişi katıldı.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Baba Zahirov, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er'in açılış konuşmaları ile başlayan konferans, Türkiye'den katılan akademisyenlerin sunumları ile devam etti. Türkmen akademisyenlerin 47 sunum ile katıldığı konferansta toplam 51 sunum yapıldı. Konferansın sonunda tarihi astronomik ölçüm cihazı usturlap hakkında bilgi verildi ve usturlap kullanımının yer aldığı kısa bir atölye çalışması yapıldı.
Konferansın ilk oturumunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Orta Asya-İran-Anadolu astronomi geleneğinin kuruluşu: Şemseddin Haraki ve okulu" başlıklı bir tebliğ sundu. Fazlıoğlu konuşmasında, Türk dünyasında birçok ilim adamının yetiştiğini ancak bunlardan çok azının tanındığını, bunun sebebinin de batı bilim adamlarının araştırmalarına bağımlı kalınmasından kaynaklandığını ifade etti.
Konferansın ikinci oturumundan sonra uzmanlar Melik El-Eşref El-Türkmeni'nin icat ettiği usturlabın tanıtımını yaptılar. Konferans katılımcılarına usturlap örnekleri dağıtılarak kullanımı hakkında bilgi verildi. - Ankara