Haberler

Tika'nın Ukrayna'daki Yeni Kültür Projelerinin Açılışı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna'da eğitim ve kültür alanında destek projeleri kapsamında, başkent Kiev'de, TİKA'nın katkılarıyla tadilatı ve donanımı yapılan bazı kültür ve eğitim merkezleri faaliyete açıldı.

TÜRK İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna'da eğitim ve kültür alanında destek projeleri kapsamında, başkent Kiev'de, TİKA'nın katkılarıyla tadilatı ve donanımı yapılan bazı kültür ve eğitim merkezleri faaliyete açıldı.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi (BADA) Başkanı Mahmut Çevik, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ve Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Özgün Talu, Ukrayna Bilimler Akademisine bağlı Ulusal Bilimsel Doğa Müzesi'nde "Ukrayna'nın Yeraltı Zenginlikleri" adlı sergi salonunun açılışını yaptı.

Geçirdiği yangının ardından büyük zarar gören ve uzun süre onarılmayı bekleyen sergi salonu, TİKA'nın desteğiyle tamamen modernize edildi.

Açılışta TİKA'ya teşekkürlerini sunan müze müdürü İgor Emelyanov, "Size gerçekten minnettarız. Sizin yardımlarınız sayesinde, yangından sonra tahrip olan sergi salonu tamamen yenilendi ve modern bir hale geldi" dedi.

Yaptıkları işbirliğinden dolayı müze yetkililerine teşekkür eden TİKA BADA Dairesi Başkanı Mahmut Çevik ise, "Faaliyet yürüttüğümüz 50'ye yakın ülke içerisinde, müze alanında bu proje bir ilk. Bu vesileyle, koordinatörümüze ve büyükelçiliğimize verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Balkanlarda ve Doğu Avrupa'da, özellikle de Ukrayna'da eğitim ve sağlık alanında yüzlerce projemiz var. İşbirliğinden dolayı Ukrayna devletine de ayrıca teşekkür ediyoruz. Avrupa'nın önemli bir doğa müzesini, enkaz halinden yeni müzeye dönüştürmüşsünüz" diye konuştu.

Ardından Ukrayna'nın en prestijli üniversitesi olan Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi'ne geçen heyet, burada yerel kıyafetler giyen Ukraynalı öğrencilerin özel gösterisiyle karşılandı.

"TÜRK DİLİNİN YAYGINLAŞTIRILMASINA YÖNELİK KATKILARINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

TİKA heyetini kabul eden Rektör Yardımcısı Petro Beh, "Böyle üst düzey bir heyeti ağırlamak benim için büyük onur. TİKA bizim için çok değerli bir kurum. 2013 yılında Türk Enformasyon ve Kültür Merkezinin açılışını yapmıştık. Dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı'nın eşi de açılış merasiminde yer almıştı. O dönemden bu yana sizden maddi ve manevi destek görüyoruz. Türk dilinin yaygınlaştırılmasına ve bizim altyapımızın güçlendirilmesine yönelik katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bugün sizleri ağırlarken, önümüzdeki dönemde işbirliğimizin daha da ileriye taşınacağına dair umutlu olduğumuzu dile getiriyoruz. Ukrayna ve Türkiye üniversiteleri arasında işbirliğinin geliştirileceğini de ümit ediyoruz. Bizim üniversitemize kabul edilen Türkiye vatandaşı öğrencilerin sayısı her sene artmaya devam ediyor" dedi.

Daha sonra söz alan Mahmut Çevik şunları söyledi:  "Taras Şevçenko Üniversitesi hem Ukrayna'nın, hem de bölgenin en güçlü üniversitesi. Önemli ilim, bilim ve devlet adamlarının eğitim aldığı bir üniversite. Böyle bir üniversitenin TİKA ile, Türk dilinin yaygınlaştırılmasına yönelik işbirliğini artırarak devam ettirmesi bizleri mutlu ediyor. Biz tüm çalışmalarımızda bilim adamlarını önemsiyoruz. Türkçenin yaygınlaştırılması çalışmalarımızı da bilim adamları eşliğinde yürütüyoruz. Balkanlar ve Doğu Avrupa'da yürüttüğümüz Türkoloji projemizde, üniversitelerde yaklaşık 30 Türkoloji kürsüsünün desteklenmesine ve kurulmasına katkı sağladık. Dillerin, bilim adamlarıyla ve devletin resmi kurumlarıyla çalışılarak öğretilmesi gerekiyor. Türk dilini öğretiyoruz şeklindeki yaklaşımlarla ülkelerde faaliyet gösteren çeşitli teşkilatlara inanılmaması ve güvenilmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle, dil bir milletin hazinesidir. Milletin dilini, o devletin insanlarından öğrenmek lazım. Dil öğretiyorum diye, farklı görüş ve düşünceleri toplumlara empoze eden insanlara bilim adamlarının fırsat vermemesi gerekiyor. Türkçenin geliştirilmesi noktasında bugüne kadar bizim verdiğimiz ekonomik destek önemli değil, sizlerin bizlere kucak açmanız önemlidir. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanının ifadeleriyle, bugün dünya genelinde Türkçenin yaygınlaştırılması noktasında, eğitim ve öğretim alanında önemli projelere ivme kazandırmış bulunmaktayız. İşbirliğimiz, devletimizin bu kararlılığıyla artarak devam edecektir."

"UKRAYNA'DA TÜRK DİLİNE KARŞI ÇOK BÜYÜK BİR İLGİ VAR"

Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Özgün Talu ise şunları kaydetti: "Ukrayna'da Türk diline karşı çok büyük bir ilgi var. Taras Şevçenko Üniversitesi de bu talebi karşılamakta çok önemli bir rol oynuyor. Türkçe, Kırım Tatarca, Gagavuzca gibi çeşitli Türk dillerinin öğretilmesinden dolayı çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Ukrayna, 2013-2014 kışında yaşadığı Maydan olaylarından sonra kendi kültürel kimliğini yeniden keşfediyor. Bu süreçte, ortak kültürel mirasımıza dair pek çok nokta ortaya çıkıyor. Ukraynalılar ile Türkler arasındaki ilişkilerin yaklaşık bin senelik bir geçmişi var. Türk dili ve kültürüne olan ilgi, komşuluk ilişkimizden olduğu kadar, ortak geçmişimizden de kaynaklanıyor. TİKA, bu ortak kimliğin ortaya çıkarılmasında çok büyük bir rol oynayarak, büyükelçiliğin işini kolaylaştırıyor. Sizin huzurunuzda onlara teşekkür ediyorum. Büyükelçimiz Kiev'de olmadığı için bugün aranızda ben bulunuyorum."

Heyet daha sonra, Kırım Tatarlarının liderlerinden, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da katılımıyla, TİKA'nın destekleriyle Taras Şevçenko Üniversitesi bünyesinde kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezinin ve Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Öğretimi Laboratuvarının açılışını yaptı. Ardından üniversite bünyesindeki Türkoloji Araştırma Merkezi, Türkoloji derslikleri ve Türkoloji Bölüm Başkanlığı ziyaret edildi.

Kırımoğlu yaptığı konuşmada, "İşgal altında bulunan Kırım Tatarları bugün baskı yaşıyor. Kırım Tatar kültürünü ve dilini yok etmek için uğraş veriliyor. Böyle bir kültür merkezinin açılması yalnızca Kırım'ı terk edenler için değil, Kırım'da kalan Kırım Tatarları için de manevi anlam taşıyor. Kırım Tatarcası, Türkçeye en yakın dildir. Bir keresinde şaka olarak, 'Türkiye Türkçesi, aslında biraz bozulmuş Kırım Tatar Türkçesidir' demiştim. Bu merkez, Türkiye ile Ukrayna arasındaki bağların kuvvetlenmesine de katkı sağlayacaktır. Yaptığınız destekten dolayı halkım adına teşekkür ederim."

"HEDEFİMİZ, BARIŞ KUŞAĞI OLUŞTURMAK"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Ukrayna Diplomasi Akademisi'nde, TİKA'nın katkılarıyla tadil edilen ve donatılan İnteraktif Sınıf Açılış töreninde Ukraynalı öğrencilere hitap eden TİKA BADA Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, şunları söyledi:

"Bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. TİKA, Türkiye'nin resmi kalkınma kuruluşudur. 50'den fazla ülkede ofisi olan, her coğrafyaya yayılmış, 100'den fazla ülkeyle projeler yürüten, kalkınma yardımı yapan bir kuruluştur. Aynı zamanda diplomasiye ivme kazandıran, dünyada almadan veren tek yardım kuruluşudur. Macaristan'da, Romanya'da, Hırvatistan'da da son dönemde ofislerimiz açıldı. Ukrayna ile ülkemiz arasında yakın işbirliği ve dostane bir ilişki var. Bağımsızlığınızı ilan ettiğiniz 1991 yılında sizleri tanıyan ilk ülkelerden biriyiz. Diplomatik ilişkilerimizi hızlı bir şekilde, 1992 yılında başlattık. Her alanda Ukrayna'nın yanında yer aldık. Balkanlar ve Doğu Avrupa coğrafyasında farklı etnik gruplar arasında kalıcı barışın, dostluğun sağlanması sizlerin katkılarıyla olacak. Bu projelerimizle, bu coğrafyada oluşturacağımız barış kuşağının sizler de birer destekçisi olacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi kuruluşu büyükelçiliğimizdir. Başbakanlık adına da TİKA'dır. Muhatap alınacak kuruluşlar bunlardır. Türk diliyle, Türkiye'nin bayrağını temsil ediyorum diye, başka ülkelerde olduğu gibi burada da Türkiye'yi anlatmaya gayret sarf eden çeşitli şer ve güç odakları olabilir. Bayrağımızın ve dilimizin başkaları tarafından kullanılmasını istemiyoruz. "

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ise, "Ukrayna Diplomasi Akademisi bizim önemli, stratejik partnerlerimizden birisi. Önümüzdeki dönemde burada Türkoloji Bölümünü de açmak istiyoruz. Bunun dışında birlikte hayata geçireceğimiz birçok proje olduğunu düşünüyorum. TİKA olarak Harkov, Dnipro, Zaporoje, Herson, Nikolayev, İvano Frankovsk, Ujgorod, Lviv, Ujgorod ve Ukrayna'nın her bölgesinde projeler gerçekleştiriyoruz. Ukrayna'da bundan sorna da eğitim ve sağlık alanında güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Heyet son olarak, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Kamu Yönetimi Akademisinde, TİKA'nın katkılarıyla elektronik kütüphane oluşturulması projesi kapsamında düzenlenen açılışa katıldı. - Kiev

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close