Tika Lübnan'da Yaşayan Mardinlilere İftar Verdi
Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'da yaşayan Mardinlileri iftar programında buluşturdu.
Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'da yaşayan Mardinlileri iftar programında buluşturdu.
Başkent Beyrut'ta bir otelde gerçekleştirilen iftar programına, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, TİKA Beyrut Ofisi Koordinatörü Serhat Küçükkurt, Lübnan'da yaşayan Mardinliler ve Türk vatandaşları katıldı.
İftar programına katılan herkese teşekkür eden TİKA Beyrut Ofisi Koordinatörü Küçükkurt, TİKA Başkanı Serdar Çam'ın iyi dilek mesajını iletti.
Lübnan'da 30 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığını belirten Büyükelçi Erciyes, " Lübnan'da yaşayan vatandaşlarımızın çoğunluğunu Mardinliler oluşturuyor. Birlik ve beraberlik ayı olan ramazanda Mardinlilerin hep birlikte bu iftara katılmalarından dolayı çok memnunum. Bundan sonra sizi hep bu şekilde birlikte görmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Lübnan'da yaşayan Mardinlilerden Yusuf Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine her alanda destek olan TİKA'ya teşekkür etti ve bu tarz programlar sayesinde memleket özlemini biraz da olsa giderdiklerini belirtti.
Programa katılanlara TİKA'yı anlatan ve faaliyetleri hakkında bilgi veren kısa bir tanıtım videosu izletildi.
Lübnan'da yaşayan Mardinliler
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle 1920'lerde Mardinliler Lübnan'a göç etmeye başladı. Asıl göç ise 1950-1970 yıllarında yoğun olarak gerçekleşti. O yıllarda, Lübnan'daki Mardinlilerin sayısının 60-70 binlerde olduğu tahmin ediliyor.
Lübnan'a gelen Mardinliler, uzun yıllar kimlik alma mücadelesi verdi ve bu mücadele, 1994'te dönemin Başbakanı Refik Hariri'nin 15 bine yakın Mardinliye Lübnan vatandaşlığı vermesi ile sonuçlandı.
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin rakamlarına göre, Lübnan'da 18 bini konsolosluğa kayıtlı olmak üzere 30 bine yakın Mardinli yaşıyor. Mardinlilerin yaklaşık 16 bini hem Türk hem de Lübnan vatandaşlığına sahipken, diğer Mardinlilerin de Türk vatandaşlığı alma süreçleri devam ediyor.