Tika'dan Namibya'da Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Namibya’nın Otjozondjupa bölgesi Tsumkwe şehri etrafında yaşayan Sanlara yönelik Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı devam ediyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Namibya'nın Otjozondjupa bölgesi Tsumkwe şehri etrafında yaşayan Sanlara yönelik Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı devam ediyor.
TİKA tarafından Namibya'nın Otjozondjupa bölgesi Tsumkwe şehri etrafında yaşayan Sanların temel ihtiyaçlarının karşılanması, göçü engellemeye ve kırsal kalkınmaya yönelik gelir getirici projelerin geliştirilmesi ve uzun vadeli alt yapı projeleri gerçekleştirilmesine yönelik Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı'nın ilk aşaması kapsamında Tsumkwe'de bulunan Nama Pan, Gam, Dobe ve Elephant Song isimli dört kampta insani yardım malzemeleri 2016 yılı Nisan ayında dağıtıldı. Programın ikinci aşaması kapsamında aynı kamplara at ve eşek ile taşımacılık yapılabilmesi için gerekli materyaller, kadınların takı yapabilmeleri için gerekli materyaller ve 330 keçi, 21 büyükbaş hayvan dağıtıldı. Programın üçüncü aşaması kapsamında 2016 yılında Shamalindi İlkokulu için su kuyusu açılarak, kuyuya eklenen boru hattı ile civardaki yaklaşık 2 bin Sanın da ihtiyacı karşılandı, Mangetti Dune İlkokulu için de yemekhane inşa edildi. Bu yıl ise Dobe Kampı için iki sınıf ve Elephant Song Kampı Yaşayan Müzesi için de resepsiyon alanı ve ortak kullanım alanı tesis edildi. Sınıf ve tesislerin açılışı, TİKA Windhoek PKO Koordinatör Yardımcısı Abdulkadir Abukan, Namibya Mahrum Halklardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Royal Ui o/oo ve Doğu Tsumkwe Sanları Geleneksel Şefi Şef Bobo'nun katıldığı törenle yapıldı.
Halen pre-modern yaşam tarzını sürdüren Sanların genel eğitim düzeyi ülkenin kalanından çok daha geride olup, bazı bölgelerde ya hiç okul bulunmuyor. Söz konusu bölgede eğitim çadırlarda sürüyor. Dobe Kampı'nda daha önce iki çadırda devam eden eğitim, elektrik yokluğundan kaynaklanan ışıklandırma ve ısıtma sıkıntısı nedeni ile özellikle kış aylarında kesintiye uğruyordu. Ayrıca bahar aylarında da çadır içerisine giren yılanlar tehlike oluşturuyordu. TİKA tarafından inşa edilen iki sınıf ile bu sıkıntılar giderildi. Öğrenciler memnuniyetlerini "Mi hui Türkiye" (Teşekkürler Türkiye) diyerek dile getirdi.
İki sınıfın yanı sıra Elephant Song Kampı içerisinde bulunan Hunter's Yaşayan Müzesi için de resepsiyon alanı ve ortak kullanım alanı tesis edildi. Daha önce boş bir alanda bulunan müzenin alt yapısı geliştirildi. Buna bağlı olarak gelir kapasitesinin artması bekleniyor. Yaşayan müze konsepti, tarihsel olanın yaşatılarak/yaşanılarak öğrenilmesini ve yeni kuşaklara aktarılmasını hedefleyen bir yapı olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar yerleşik medeniyetlerin geçmiş yaşam tarzlarını aksettiren yaşayan müzeler mevcut olsa da bu tarz müzeler özellikle göçebe yaşam tarzını son dönemlere dek sürdürmüş ve buna bağlı olarak klasik müzelerde sergilenecek tarzda kalıcı eserler bırakmamış olan San halkları gibi toplulukların kadim yaşantılarının aktarımı açısından büyük önem taşıyorlar. Ayrıca bu konsept, kültürleri-yaşam tarzları modern insanların ilgisini çeken bu halklar için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği de taşıyor. - ANKARA