Haberler

Tib'in Dinleme Talepleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kubilay Çelik - Türk Telekom'un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile bağlantısının "otomatik bağlantı" olduğu, TİB'in, şirketin bütün sistemlerine erişim yetkisi bulunduğu, Türk Telekom tarafından görüşmelerin kaydının mümkün olmadığı...

Kubilay Çelik - Türk Telekom'un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile bağlantısının "otomatik bağlantı" olduğu, TİB'in, şirketin bütün sistemlerine erişim yetkisi bulunduğu, Türk Telekom tarafından görüşmelerin kaydının mümkün olmadığı belirtildi.

Türk Telekom'dan, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyelerinin sorularına yazılı yanıt verildi.

Cevap yazısında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından her yıl düzenli olarak güvenlik ve gizlilik denetimlerinin gerçekleştirildiği, elde edilen bulguların Türk Telekom ile paylaşıldığı belirtildi. Her yıl, bağımsız denetim firmalarınca şirketin bilgi teknolojileri kontrollerinin de gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türk Telekom hatları üzerinden telefon haberleşmelerinin güvenli olduğu, iletişimi sağlayan kablolara herhangi bir müdahale olması halinde bunun tespit edilebildiği belirtildi. Şirketin birçok güvenlik ve sızma testleri yaptığı kaydedilen cevap yazısında, "Türk Telekom sistemlerinde çalışan personel birçok güvenlik prosedüründen geçmektedir. Güvenlik konusunda hakkında en ufak şüphe hissedilen teknik personelin, santal ve data benzeri sistemlerde çalışması mümkün değildir. Bu nedenle sızma gibi bir vukuat bugüne kadar yaşanmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Türk Telekom tarafından verilen hizmetler kapsamında müşterilerin birbirleriyle, diğer operatör müşterileriyle yaptıkları konuşmaların hiçbir zaman kaydedilmediği belirtildi. Haberleşmenin gizliliği kapsamında hiçbir şekilde Türk Telekom tarafından görüşmelerin kaydının mümkün olmadığı kaydedilen cevapta, bugüne kadar şirketten bu yönde bir talepte de bulunulmadığı vurgulandı.

Türk Telekom'un kullandığı cihazların hem yurt içi hem yurt dışından temin edildiği, kritik sistemler üzerinde zafiyet tarama testleri gerçekleştirildiği kaydedildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından başlatılan soruşturmada, yüzde 100 hissesi Türk Telekom'a ait olan TTNET'in, Phorm Şirketi aracılığıyla kişisel veri ihlali yaptığı yönündeki iddialarla ilgili herhangi bir tespitte bulunulmadığı anımsatıldı. İnternette gezinti hizmetinin iddia edildiğinin aksine kesinlikle bir fişleme sistemi olmadığı, bu hizmetin tüm yasal yükümlülüklere uygun bir şekilde verildiği belirtildi. Kullanıcıların e-posta yazışmaları ya da benzer iletişim bilgilerinin, profilleme adı altında kaydedilmediği ve arşivlenmediği açıklandı.

Türk Telekom'un güvenlik konusunda ciddi yatırımlar yaptığı, siber güvenliğe ilişkin birimler oluşturulduğu, siber tatbikatların başarıyla sonuçlandığı ifade edildi.

-TİB'in dinleme talepleri-

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından iletişimin tespitine ilişkin yapılan tanımlama işlemlerinin Türk Telekom personeli tarafından görülemediği kaydedildi.

Şirketin santral güvenliğine ilişkin bilgilerin de yer aldığı cevap yazısında, santral sistemlerin şirketin binalarında bulunduğu, önemli santral binalarında güvenlik personeli bulundurulduğu kaydedilerek, "Sistemlere bakım, işletim amaçlı erişimler, kullanıcı yetkilendirmeleri çerçevesinde şifreli olarak yapılmaktadır. Sistemler üzerinde yapılan her türlü işlemin kayıtları tutulmakta ve geriye dönük olarak bir yıl süreyle saklanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türk Telekom'un, bilinmeyen numaralar hizmeti veren şirketlere müşteri bilgilerinin tamamını vermediği, yalnızca yükümlü olduğu bilgileri verdiği, bu tür servislerde sorgulanmak istemeyen müşterilerin bilgilerinin verilmediği kaydedildi.

TİB üzerinde yasal olarak gelen dinleme taleplerine ilişkin soruya şu yanıt verildi:

"Yasal dinlemeye ilişkin TİB üzerinden gelen talepler, tamamen otomatik geliyor. Türk Telekom'un TİB ile olan bağlantısı otomatik bağlantıdır. TİB'in, şirketimizin bütün sistemlerine erişim yetkisi vardır. TİB'in, yasal dinleme kapsamında yaptığı işlemleri, Türk Telekom çalışanlarının görme yetkisi yoktur. Bu işlemlerden hiçbir şekilde haberdar olma imkanımız da bulunmamaktadır.

İletişim trafiği adli ve hukuk mahkemeleri tarafından direkt talep edilmesi halinde savcılık kararına istinaden TİB tarafından şirketimizden talep edilmesi halinde, talep edilen karar, içeriğine uygun olarak verilmektedir. Herhangi bir devlet kurumuna bütün trafiğin aktarılması uygulaması yapılmamaktadır."

Telekom santrallarının yazılımlarının üretici firmalara özgü şifreli olduğu, Türk Telekom ya da başka bir firma tarafından müdahale edilemediği belirtildi.

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA / Güncel
title
Close