The Web İstanbul Konferansı Gerçekleştirildi
Türk Telekom Grubu Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, "Doğru hikayeyle organizasyonunuzdaki bireylerin duygusal zekasına dokunabilirseniz, sosyal ilişkileri gelişmiş ve ortak hayale inanan bir organizasyon yaratabilirsiniz" dedi.
Türk Telekom Grubu Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, "Doğru hikayeyle organizasyonunuzdaki bireylerin duygusal zekasına dokunabilirseniz, sosyal ilişkileri gelişmiş ve ortak hayale inanan bir organizasyon yaratabilirsiniz" dedi.
Avea'nın ana sponsorluğunu üstlendiği The Web İstanbul Konferansı, dijital pazarlama ve pazarlama bilimi konusunda uzman konuşmacıların katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Markaların tüketiciyle olan etkileşiminde hikayelerin önemine odaklanan konferans, Hikaye Anlatmanın Hikayesi (Story of Storytelling) ana temasıyla yapıldı.
Burada konuşan Dehşan Ertürk, teknik bilgi, zihinsel ve kavramsal beceri ve duygusal zekanın kurumsal hayatta aranan özellikler olduğunu, bunlardan yalnızca duygusal zekanın hikaye anlatımıyla tetiklenebileceğini dile getirdi.
Mesajların akılda kalıcı bir şekilde aktarılması için duygusal zekanın harekete geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ertürk, şunları kaydetti:
"Doğru hikayeyle organizasyonunuzdaki bireylerin duygusal zekasına dokunabilirseniz, hikayenin parçası olabilmek için farkındalığını geliştiren; kendini daha doğru kontrol eden, motivasyonu ve empatisi yüksek, sosyal ilişkileri gelişmiş ve ortak hayale inanan bir organizasyon yaratabilirsiniz. Bireyler olarak da, nerede çalışırsanız çalışın, hikayesi olan, sizi hikayesinde kahramanlaştıran ve sözlerini tutan şirketler ve yöneticilerle olmanız önemlidir. Unutmayın ki her hikaye bir sözdür ve tutulması gerekir."
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Fatoş Karahasan ise dünya değişse de binlerce yıldır cevap aranan soruları daha iyi anlamak ve gelecek nesillere aktarmak için öykülerden yardım aldıklarını söyledi.
Karahasan, "Bugün giyebilir teknolojilerden, 3D yazıcılardan, teknoloji ve sağlığın birlikteliğinden, insan hayatının uzamasından, birbiriyle konuşacak 50 milyar cihazdan bahsediyoruz. Peki böyle bir dünyada kiminle konuşacağız? Teknolojik gelişmeye rağmen herkes kendi farkındalığını arıyor, kendi öyküsünü bulmaya çalışıyor. Öyküler bize ait olan şeyler ve insan doğasını daha iyi anlamanın yolu öykülerden geçiyor" diye konuştu.
"Başarıyı stratejinin hikayesi belirler"
Apple ve Coca-Cola gibi dünya çapındaki markalarla çalışarak milyar dolarlık pazarlama bütçelerini yöneten, Apple'ın "Think Different" kampanyasının şekillenmesinde rol alan Marka Stratejisti Peter Economides de "her katmanından ve her köşesinden adeta hikaye fışkıran bir şehir" olan İstanbul'u çok sevdiğini vurguladı.
Economides, dijital etkileşim ve sosyal medya sayesinde bugün toplumun ve bireylerin iletişim ve etkileşim için kullandığı araçların son derece etkileyici ve öngörülemez sonuçları olduğunu vurgulayarak, "Apple'ın 1984 yılında piyasaya sürdüğü Macintosh bilgisayarın tanıtımı için George Orwell'in 1984 isimli ünlü romanından esinlenerek hazırladığı, çekimleri Alien filminin yönetmeni Ridley Scott tarafından gerçekleştirilen reklam filmi 2,5 milyon dolara mal oldu ve sadece bir kez gösterildi. Bugün sıfır bütçeyle çekilen 'Charlie bit my finger again' videosu dünyada her 10 kişiden biri tarafından izlendi. Dev bir bütçeyle dahi bu başarıyı tekrarlamanın ihtimali yok denecek kadar azdır. Başarıyı stratejinin hikayesi belirler" ifadelerini kullandı.
Markaların ve pazarlamacıların bu yeni dünyaya nasıl uyum sağlayacağını, hikayelerini nasıl anlatacaklarını yeniden düşünmesi gerektiğini belirten Economides, markaların 18-34 yaş grubunun ruhuna dokunacak hikayeler anlatmayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı.